Businessoverblik: Nu kommer Michelin-stjernerne – og de danske toprestauranter er i topform

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

 

God fredag morgen!

Det er blevet tid til den sidste hverdag, inden weekenden er over os, men det skal ingenlunde hindre os i at kaste et intenst blik på stakken af aviser. Det er en øvelse, der kommer forbi en omstridt bankaftale, Blackstone-indgrebet og en guldfest blandt toprestauranterne i Danmark.

1
Nykredit får hård kritik for skjult benlås

Finanskoncernen Nykredit er kommet i blæsevejr, fordi selskabet med en hemmelig klausul har bundet en række banker til sig.

Det skriver erhvervsmediet Finans.

Nykredit har krævet, at en stribe banker binder sig til finanskoncernens kapitalforvaltning de kommende fem år, hvilket kunderne ikke er blevet orienteret om.

Sagen knytter sig til Nykredits køb af 75 procent af kapitalforvalteren Sparinvest i 2019. De sælgende banker, som blandt andet består af 49 pengeinstitutter, er i forbindelse med handlen blevet bundet til Nykredit i en femårig periode.

Over for Finans bekræfter Nykredit, at klausulen findes.

»En sådan binding er vanskelig at forsvare over for bankernes kunder og vidner om en tydelig interessekonflikt. Det er i praksis ikke til at definere, hvornår en investeringsforening er dårligere, for det er et vidt begreb,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er en uafhængig investeringsrådgiver og ekspert i investeringsforeninger, til Finans.

Også Forbrugerrådet Tænk er skeptisk over for Nykredits klausul.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Guldfest i Michelin-land

Det er på mandag, at der bliver drysset Michelin-stjerner ud over de fineste og bedste danske restauranter. Selv om det først er dér, festen for alvor kan sættes i gang, kan et kig i regnskaberne for toprestauranterne i Norden måske fungere som forfest.

Toprestauranterne i hele Norden har nemlig fremgang på bundlinjen.

Det skriver Børsen, der fortæller, at en kerne af danske restauratører tjener millioner.

Danmarks 28 Michelin-restauranter har i gennemsnit set bundlinjen stige med 75 procent fra 2017 til 2018. Det afslører de nyeste offentliggjorte regnskaber for de 19 restauranter, Børsen har tal for.

I samme periode er det gennemsnitlige overskud hos de svenske, norske og finske Michelin-restauranter skudt i vejret med henholdsvis 176 procent, 90 procent​ og 54 procent​, oplyser Børsen.

De to Kadeau-restauranter, der i 2017 slog et hul i jorden og tabte 5,6 mio. kr., har i 2018 formået at minimere underskuddet til 342.000 kr. Forventningen for 2019 er, at restauranterne med to stjerner i København og én på Bornholm vil give et millionoverskud. Det siger Kadeaus medejer og direktør, Magnus Klein Kofoed, til Børsen.

3
V og K frygter Blackstone-indgrebs konsekvenser

Historierne om konsekvenserne af det såkaldt Blackstone-indgreb er så alvorlige, at de ifølge Venstres boligordfører, Heidi Bank, burde få ministeren til at reagere.

»Vi ser, hvad der sker, når der bliver sat brand i boligmarkedet. Der er skabt en enorm usikkerhed. Det er almindelige mennesker, der kommer i klemme. Det er fint, at historierne kommer frem, men det er jo også trist, for man kan levende sætte sig ind i deres situation,« siger hun.

V-ordføreren mener, at boligminister Kaare Dybvad Bek (S) bør komme på banen og give sin vurdering af, om usikkerheden på markedet får konsekvenser, eller om han fastholder, at det ikke er tilfældet.

»Det er ministeren, der har ansvaret,« siger hun.

Venstre, der sad med ved forhandlingsbordet i lang tid, endte med at stå uden for aftalen. Det samme gælder de Konservative, der ifølge boligordfører Mona Juul mener, at konsekvenserne af indgrebet burde give stof til eftertanke i ministeriet.

Boligminister Kaare Dybvad Bek er på ferie, men svarer i en skriftlig kommentar om kritikken:

»Den borgerlige kritik undrer mig, da den alternative aftale mellem de borgerlige partier, som V og K indgik i forrige uge, havde haft præcis de samme konsekvenser for andelsboligerne.«

Det holder investorerne øje med:

Her er tre ting, Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med

På nøgletalsfronten kommer der BNP-tal både i Danmark og Tyskland fra fjerde kvartal 2019

Gårsdagens nye opgørelsesmetoder for coronasmittede fik ikke for alvor tag i investorerne. Det mest sandsynlige er, at investorernes risikofrygt toppede for lidt mere end en uge siden. Første kvartal bliver et dårligt kvartal vækstmæssigt, men det ved eller burde investorerne vide.

De danske aktier forventes at indlede dage med mindre stigninger. USA sluttede godt nok let i minus, men ikke noget som var graverende og i Asien er der overvejende en positiv stemning.

Markederne lige nu

Der er generelt små fald i USA, og mens de kinesiske aktier over en bred kam går i grøn, dykker Japans ledende indeks.

USA:

Dow Jones: -0,43 procent

S&P: -0,16

Nasdaq: -0,14

Asien:

Nikkei: -0,65

Hang Seng: +0,54

CSI 300: +0,68