Businessoverblik: Bankkunder betaler for gratisydelser

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Bankkunder betaler gebyr for ydelser, der allerede er gratis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik på dagen, hvor blandt andre restauranter, cafeer, biblioteker og skolerne for de ældste elever genåbner.

Vi begynder overblikket med en historie om bankkunder, der skal betale for gratisydelser.

1
Bankkunder betaler gebyr for ydelser, der allerede er gratis

Bankerne slipper af sted med at kalde gratisydelser for særlige services, der retfærdiggør et gebyr fra ejerne af investeringsbeviser. Sådan siger flere eksperter til Finans.dk, herunder professor Carsten Tanggaard, der kalder praksissen for »det rene nonsens«.

Kunder med investeringsbeviser har krav på særlige ydelser og rådgivning, hvis bankerne skal have lov at opkræve et samlet årligt gebyr på op mod 1,8 mia. kr. Alligevel har bankerne svært ved at efterleve kravene.

Det går især ud over mindre privatinvestorer, der hovedsageligt bliver tilbudt ydelser og rådgivning, som i forvejen er tilgængelig og gratis for bankens øvrige kunder.

Det er imod EUs regler for investorbeskyttelse, der for to år siden bestemte, at bankerne ikke længere må få betaling af investeringsforeningerne alene for at sælge investeringsbeviser. De skal levere ekstra service og rådgivning til kunderne for at måtte hæve gebyret.

»Finanstilsynet bør gribe ind og udfordre bankernes såkaldte kvalitetsforbedrende services. Som det er nu, synes det klart, at mange ikke lever op til de krav, Finanstilsynet har stillet især for de små investorer,« siger uafhængig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen til Finans.

2
Formand erkender, at det måske er et mirakel, at B&O stadig er i live

Det er næsten et mirakel, at Bang & Olufsen overhovedet eksisterer efter ti års enormt pres fra alle sider, siger formand Ole Andersen i et interview med Berlingske.

»På mange måder er det måske et mirakel, at vi stadigvæk er i live,« siger bestyrelsesformand Ole Andersen.

Han har været formand for Bang & Olufsen siden 2011. Et årti med fire forskellige topchefer, adskillige kapitalforhøjelser og mange nedture. Det er ti år, hvor meget er forandret for verdens elektronikproducenter, og ikke mange brancher har oplevet så meget nyt. I dag er alt blevet digitalt, produkterne er ikke længere mekaniske, men styret af software, og de er trådløse og ikke længere forbundet med ledninger.

Ole Andersen kommer også med en usædvanlig erkendelse om det ellers nærmest hellige B&O-design.

»Jeg vil gerne sige, at der har været enkelte produkter, også inden for de sidste ti år, hvor vi bagefter har måttet erkende, at det ikke var et rigtigt B&O-produkt,« siger formanden, der forklarer, at nogle produktlanceringer måske er gået for hurtigt, fordi ledelsen har følt sig tvunget til at skabe omsætning.

3
USAs centralbank: Økonomien først genoprettet sidst i 2021

Coronakrisen kan få USAs bruttonationalprodukt til at skrumpe med 20-30 procent i forårsmånederne, fordi så mange virksomheder er lukket ned.

Det sagde formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, natten til mandag i TV-programmet »60 Minutes« på CBS, skriver nyhedsbureauet AFP. Samtidig risikerer USAs ledighed at nå op på mellem 20 og 25 procent – det højeste siden Depressionen i 1930erne.

Jerome Powell advarer om, at den amerikanske økonomi muligvis først er tilbage på sporet i slutningen af 2021, skriver den britiske finansavis Financial Times. Bankformanden tror dog først, at det vil ske, når en vaccine mod coronavirus er blevet udviklet. Indtil da kan der blive behov for yderligere nødtiltag for at hjælpe økonomien på vej.

4
Frygtet, russisk oligark var kunde i Danske Bank

To russiske milliardærer og forretningsmænd, som angiveligt har tråde til organiserede kriminelle, var blandt kunderne i Danske Banks skandaleramte, estiske filial.

Det fremgår af nye oplysninger, som Berlingske kan fremlægge mandag.

De to russere ejer flere virksomheder inden for kul-, kobber- og jernbaneindustrien og har tidligere været medejere af våbenproducenten Kalashnikov. Deres selskaber var indregistreret i skattelyet De Britiske Jomfruøer og sendte gennem ni år store, mistænkelige millionbeløb gennem den estiske filial.

Afsløringerne af hvidvask for mange milliarder kroner kostede ledelsen i Danske Bank jobbet og førte til politiefterforskninger i flere lande.

Tre ting at holde øje med mandag

Her er tre ting, som investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, holder øje med i dag:

  • Investorerne er langsomt ved at genfinde optimismen. Det skyldes ikke mindst, at man også i USA forhåbentlig har set toppen af coronasmitten.
  • Oliepriserne stiger her til morgen. Selv om de stadig er lave, har priserne bevæget sig væk fra et niveau, som er alarmerende lavt set med globale vækstbriller.
  • Fortsætter den polariserede aktiekursudvikling, og vil investorerne fortsat i meget stor udstrækning foretrække de konjunkturufølsomme medicinalaktier frem for de cykliske aktier, som er faldet massivt de seneste måneder?

Markederne

USA, lukkekurser fredag:

  • Dow Jones +0,25 pct.
  • S&P 500 +0,39 pct.
  • Nasdaq +0,79 pct.

Asien, indeks kl. 06.30:

  • Japan Nikkei +0,51 pct.
  • Hongkong Hang Seng +0,40 pct.
  • Kina CSI +0,61 pct.