Business-update: Warnøe har i al stilhed oprettet et nyt ventureselskab

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt dagens mange nyheder.

Serieiværksætter Peter Warnøe, der er kendt fra DR-programmet »Løvens hule«, var indtil forrige år administrerende direktør i venturefonden Nordic Eye. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

God eftermiddag og velkommen til en ny Business-update!

Vi giver dig her et overblik over de centrale historier om dansk erhvervsliv og økonomi, så du er opdateret selv på en grå og våd sommerdag.

Her er SAS' kæmpe redningsplan

Luftfartsselskabet SAS skal de næste år frem mod 2022 finde besparelser for 2,8 mia. kroner. Det fremgår af den redningsplan, som SAS har lagt frem tirsdag.

Planen bygger blandt andet på, at den danske og svenske stat skyder nye penge i SAS, hvilket også medfører, at den danske og svenske stat øger sine ejerandele fra omkring 14 procent til 20 procent, skriver nyhedsbureuet Ritzau.

I alt skal redningsplanen sikre SAS nye penge i kassen - fra både de to stater men også andre parter - for 8,5 mia. kroner.

Planen har fået opbakning fra både den danske og svenske regering samt den tredjestørste aktionær i SAS, Knut og Alice Wallenberg Fondet.

»Vi må tilpasse vores virksomhed til en ny virkelighed. Efterspørgslen er betydelig lavere, end den var tidligere, og der findes ingen anden måde, end at vores omkostninger må følge vores kunders efterspørgsel,« siger SAS' topchef, Rickard Gustafsson, til Berlingske.

Warnøe bag nyt schweizisk ventureselskab

Serieinvestoren Peter Warnøe har i al stilfærdighed oprettet et nyt ventureselskab med base i Schweiz, som han har sat sig selv i spidsen for.

Det er sket med hjælp med fra en schweizisk erhvervsmand, skriver Børsen med henvisning til et dokument fra de schweiziske myndigheder.

Af dokumentet fremgår det, at Peter Warnøe, der er medstifter af venturefonden Nordic Eye, i midten af maj stiftede selskabet Thor Venture Capital Gmbh.

Børsen har de seneste uger forgæves forsøgt at at få en kommentar fra Peter Warnøe selv og ledelsen i Nordic Eye. Heller ikke Oliver Reuter, der også sidder i ledelsen for Thor Venture Capital Gmbh, har nogen kommentarer til det nye ventureselskab.

»Jeg har en juridisk forpligtelse til ikke at videregive nogen former for oplysninger, så jeg er nødt til at snakke med Peter (Warnøe, red.) først,« sagde Oliver Reuter til Børsen.

Telenor lukker butikker og fyrer

Telenor, der er Danmarks næststørste teleselskab, lukker 13 butikker og siger farvel til 59 medarbejdere. Årsagen er, at kunderne køber ind på andre måder end tidligere. Derfor ændrer Telenor sin strategi, så der bl.a. bliver større fokus på at have salgssteder i elektronikkæder som Elgiganten og Power, skriver journalist Thomas Breinstrup fra Berlingske, der dækker telebranchen tæt.

Telenor lukker butikker i Svendborg, Odense, København, Valby, Vordingborg, i Bilka på Amager, i Bilka i Hillerød, i Aarhus, Thisted, Holstebro, Vejle, Haderslev og Sønderborg. Alle butikkerne lukker 30. juni.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. »Største økonomiske katastrofeopbremsning i danmarkshistorien«
Dansk økonomi tager mange slag og bliver ramt på flere fronter her i coronakrisen. Køen af ledige voksede yderligere i maj og er nu kommet op på det højeste niveau siden december 2012.

2. Ansvarlig for jysk skandalehandel forlader erstatningsdømt svensk kapitalfond
Samtidig med den svenske kapitalfond Procuritas er blevet dømt til at betale FSN Capital 650 millioner kroner i erstatning for skandaleoverdragelsen af jyske Gram Equipment, har den ansvarlige for handlen i Procuritas forladt selskabet. Det skyldes dog ikke Gram-sagen, forsikrer svenskernes nye talsmand.

3. SAS-topchef efter milliardbesparelser og massefyringer: Jeg har ingen krystalkugle
Tusindvis af ansatte har måttet forlade deres arbejde hos SAS, efter at flyselskabet har lanceret store massefyringer og besparelser. SAS vil nu flyve mod en grønnere fremtid, lyder det fra topchefen Rickard Gustafson, der håber at kunne genansætte tidligere medarbejdere, når krisen er overstået.

4. Hurtig genåbning uden gevinst? Trumps coronastrategi på vej i grøften
Præsident Trump har fra begyndelsen været modstander af at nedlukke den amerikanske økonomi under coronasmitten og har presset hårdt på for en hurtig genåbning. Nu eksploderer smitten i mange stater, og dermed risikerer de første positive signaler fra økonomien at blive sat over styr.

5. Danmark vil være førende inden for grønne brændstoffer – men »vi er kun frontløbere på ambitioner«
Haldor Topsøe og Siemens er to af de helt centrale virksomheder, der kan omsætte danske politikeres drømme om at gøre Danmark førende inden for power-to-X til virkelighed. Men virksomhederne kritiserer politikerne for at gøre for lidt og gøre det for sent for at få sat produktionen i gang i Danmark og etableret et marked.