Business-update: Verdens førende chipfabrik er omringet af kinesisk militær

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Kinesisk militær i luften tæt på Taiwan 4. august 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update her på Berlingske. Vi har taget et kig på nyhedsbilledet for at bringe dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Bedrageritiltalt bankdirektør kan se frem til hurtig dom

Det vakte opsigt, da Finans i maj skrev, at Ole Madsen, tidligere kommunikationsdirektør i Spar Nord, erkendte at have bedraget banken for 20 millioner kroner.

Nu tyder det på, at sagen kan ende med en hurtig dom, da den bedrageritiltalte Ole Madsen allerede skal for retten til oktober. Det skriver Finans.

Da der er tale om en tilståelsessag, er det ikke nødvendigt at afhøre vidner. Derfor er der kun afsat to timer til sagen.

Sagen kan dog nå at blive udsat, da Retslægerådet endnu ikke har udarbejdet en erklæring om Ole Madsens mentale tilstand. Ole Madsen har fortalt, at han lider af alvorlig psykisk sygdom i form af bipolar affektiv sindslidelse, har været indlagt på en psykiatrisk afdeling og tager medicin for sine lidelser.

Erklæringen kommer til at spille en vigtig rolle, da den skal afklare, hvorvidt Ole Madsen er egnet til almindelig straf. Han håber selv at slippe for fængselsstraf.

Taiwan er verdens største på chipproducent – og lige nu omringet af kinesisk militær

På markedet for mikrochip er der Taiwan og så alle de andre. Selskabet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) sad sidste år på 53 procent af verdensmarkedet for produktion af mikrochip på kontrakt og har globale giganter som Apple og Sony som kunder. I alt sad producenter i Taiwan sidste år på 64 procent af klodens chipproduktion.

Efter af den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi tidligere på ugen ignorerede kinesiske protester og besøgte Taiwan, indledte Kina torsdag en storstilet militærøvelse og affyrede missiler tæt på Taiwan. Det har sat fokus på verdens største mikrochipproducent og pustet til frygten for en kinesisk invasion, som kan skabe forstyrrelser i de globale forsyninger af chip. Det skriver Børsen.

Covid-19-pandemien har allerede vist, at globale virksomheder er enormt sårbare over for chipmangel. Det her eksempelvis forsinket produktionen af personbiler, tv og mobiltelefoner.

Novo-topchef advarer: Virksomheder bør ruste sig til ny verdensorden

Vi bliver i den betændte situation omkring Taiwan og Kina. For ikke nok med, at spændingerne kan kaste grus i forsyningskæderne – eksempelvis ved forstyrrelser i den enorme chipproduktion hos TSMC – så bør erhvervslivet simpelthen indstille sig på, at hele verdensordenen inden for de næste ti år kan se markant anderledes ud.

Det fortæller administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, til Børsen.

»Alle selskaber vil have overvejelser om deres geografiske tilstedeværelse, og hvordan de kan operere i en mere regionaliseret verden. Fortsat globalisering og en verdensorden baseret på liberale regler vil måske ikke holde i det næste årti, så selskaber skal overveje det,« siger han til Børsen.

Da Novo Nordisk i forvejen har et regionalt setup, hvor Kina bliver forsynet med diabetesmedicin fra fabrikker i Kina, regner Lars Fruergaard Jørgensen ikke med, at den danske medicinalkæmpe kommer i klemme i første omgang.

Her er fem gode bud på historier fra Berlingske Business

Børsmysterium: Lille selskab blev verdens tredjestørste finansielle virksomhed, da aktie steg 21.000 procent på en måned

Har du hørt om AMTD Digital? Nej? Det er ellers – på papiret – en af de største finansielle virksomheder i verden, efter at aktien på kort tid af hidtil uopklarede årsager steg med 21.000 procent. Flere medier peger på en gruppe aktivistiske aktiehandlere på nettet, men det vil de ikke finde sig i.

Læs artiklen her.

Denne megakonstruktion sejler ufærdig fra Indonesien og forsinker vigtig genåbning af Danmarks største gasfelt

Renoveringen af Tyra-feltet i Nordsøen er et enormt globalt puslespil, hvor stål svarende til 13 Eiffeltårne skal flyttes. Mens Vladimir Putin bruger de russiske leverancer af gas til Europa som et taktisk våben, bliver genåbningen af Tyra nu udskudt for anden gang til vinteren 2023/2024.

Læs artiklen her.

Luksusbilmærke vil satse stort på elbiler

Når en Porsche kommer fræsende op ad gaden, bliver det i fremtiden knap så larmende. Bilproducenten ønsker nemlig at være foran konkurrenterne i forbindelse med den grønne omstilling, og derfor skal 80 procent af Porsches biler være fuldt elektriske i 2031.

Læs artiklen her.

Dansk aktiedarling mister trecifret milliardbeløb i værdi efter opjustering

Novo Nordisk har opjusteret sine finansielle forventninger til 2022 og ifølge en analytiker præsenteret endnu et »stærkt« regnskab. Så hvorfor dykkede aktien med ti procent efter nyheden?

Læs artiklen her.

Mærsk-topchef skyder tilbage mod Biden: »Det er relativt nemt at pege på de fæle udlændinge«

Mærsk erkender, at containerrederierne spiller en rolle i den stigende inflation, men topchef Søren Skou afviser også nogle af de hårdeste kritikere.

Læs artiklen her.