Business-update: Tiger-stifter stod til milliard­ja­ckpot, men »der kom ingen penge ud af det«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Manden bag Tiger, Lennart Lajboschitz, blev milliardær, da han i 2012 solgte 70 procent af Tiger-kæden til kapitalfonden EQT. Salget af den resterende aktiepost i Tiger indbragte ham imidlertid ikke en krone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over og opdatering på de vigtigste historier i erhvervslivet.

Vi skal runde oliegyseren, en misset milliardfortjeneste og et par nye poster til en tidligere overborgmester. Det sidste først.

God læselyst!

Tidligere Københavnsk overborgmester har fået sin første bestyrelsespost

Halvandet år efter, at Københavns tidligere socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen måtte trække sig efter den pinlige #metoo-sag på rådhuset, har han fået sin første bestyrelsespost.

Midt i maj blev Frank Jensen ifølge Finans bestyrelsesmedlem i Nordic Oily Waste og Marine Partner, der håndterer flydende og fast affald på land og til havs. Begge virksomheder er ifølge cvr-registret ejet af Theis Rinaldo Andersen.

Frank Jensen stiftede i maj 2021 konsulentfirmaet FrankJensenCph og tilbyder rådgivning om privat og offentligt samarbejde, men han drømmer om flere bestyrelsesposter.

»Jeg vil gerne bruge min konsulentvirksomhed, men også gå fra at være konsulent til det mere strategiske niveau i bestyrelser. Også i flere selskaber end de to,« siger Frank Jensen til Finans.

Frank Jensen måtte i oktober 2020 trække sig fra både overborgmesterposten og posten som næstformand i Socialdemokratiet som konsekvens af, at han blandt andet havde slikket en kvinde i øret og krænket flere kvinder med uønsket fysisk berøring.

Tiger-stifter stod til milliard­ja­ckpot, men han fik intet for aktiepost i livsværk

På papiret stod Tiger-stifteren Lennart Lajboschitz i 2016 til at score et milliardbeløb på sin aktiepost i Flying Tiger.

Men efterfølgende kom den store butikskæde i krise, og kapitalfonden EQT og Lajboschitz solgte i februar 2021 samtlige aktier i Flying Tiger til investeringsselskabet Treville.

Indtil videre har parterne været tavse om, hvad Treville måtte betale for Flying Tiger. Men nu løfter Lajboschitz lidt af sløret.

»Der kom ikke nogen penge ud af det,« fortæller Lennart Lajboschitz til Børsen.

Og det kommer der heller ikke fremadrettet, lader han forstå.

Lennart Lajboschitz blev dog allerede milliardær, da han i 2012 solgte 70 procent af forretningen til EQT.

OPEC-medlem: Olieprisen har ikke toppet endnu

Olien har rundet 120 dollar pr. tønde, og benzinprisen snuser til 20 kroner for en liter, men det kan blive endnu værre.

Sådan lyder den lidt opmuntrende melding fra De Forenede Arabiske Emirater, som er et af medlemmerne af OPEC, der er de olieproducerende landes fælles organisation.

»Hvis vi bliver ved med at forbruge i det nuværende tempo er vi end ikke i nærheden af at have nået toppen, for Kina er endnu ikke tilbage,« sagde den emiratiske energiminister Suhail Al-Mazrouei ifølge Bloomberg på en konference onsdag i Jordan.

Oliepriserne topper altså først, når den kinesiske efterspørgsel efter olie er tilbage på et normalt niveau efter de omfattende coronanedlukninger - senest i Shanghai, der nu langsomt genåbner efter to måneders hård nedlukning.

De Forenede Arabiske Emirater er den tredje største olieproducent i OPEC-klubben og er blandt et af de få lande i verden med kapacitet til markant at øge sin olieproduktion.

OPEC-landene blev for nylig enige om at øge produktionen en smule i sommermånederne.

Her er fem skarpe bud fra journalisterne på Berlingske Business:

 

ECBs flossede troværdighed skal repareres – og det vil ramme boligejerne i nakken

På torsdag vil Den Europæiske Centralbank bringe nyt i den hastige march mod renteforhøjelser. Det bliver en balancegang, for ti års krisepolitik, selv når det er gået godt, har ødelagt centralbankens indbyggede troværdighed. Derfor er det, at boligejerne lige pludselig står i en ny virkelighed. En virkelighed, der på et tidspunkt også vil ramme Christiansborg.

Læs kommentaren her.

Europæisk vagthund varsler rationeringer på gas til vinter i skyggen af »den første globale energikrise«

Naturgasleverancerne fra Rusland er allerede lukket til Danmark, Holland, Polen, Bulgarien og Finland. Og nu forbereder topchefen i Det Europæiske Energiagentur europæerne på, at yderligere eksportstop og en hård vinter kan få alvorlige konsekvenser med europæiske gasrationeringer. Og at en global energikrise kan være under opsejling.

Læs historien her.

I Danmark er der et kæmpe uudnyttet potentiale – Katrine Lee Larsen er en af få herhjemme

Flere kvindelige iværksættere som rollemodeller skal få flere kvinder til at tage springet ind i iværksætterlivet, mener Dansk Erhverv. En af rollemodellerne er Katrine Lee Larsen, der forvandler plastik fra havet til bikinier.

Læs historien her.

Direktør tager Nasdaq i forsvar efter kritik: »Jeg vil hellere pege pilen mod virksomhederne«

Direktøren for MapsPeople, Michael Gram, tager nu Nasdaq i forsvar, efter en række kritikere har efterspurgt strengere krav til optagelse på First North, og peger i stedet på virksomhederne selv. Virksomheden har netop passeret deres første år på vækstbørsen.

Læs historien her.

Nu sker det: Din internetforbindelse bliver dyrere hver måned

Tre af de mest aggressive internetudbydere lægger 20 kroner ekstra på prisen hver måned som følge af de stigninger, som ejerne af landets fiber- og kabel-tv-net fik lov af myndighederne til at tage. Også alle andre vil få prisstigninger, påregner bredbåndsdirektør. Samtidig stiger abonnementet på flere streamingtjenester.

Læs historien her.