Business-update: Teslas overraskende manøvre sender flere brugte elbiler i prisfald

En ny energiform kan snart dække Danmarks gasbehov. I stedet for at sygemelde os, arbejder vi i stigende grad hjemmefra. Og så falder elbilerne i pris for anden uge i træk. Velkommen til dagens Business-update.

Det voldsomme prisfald på en række Tesla-modeller giver for anden uge i træk dønninger på brugtbilmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK T. FALLON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update med et hurtigt overblik over, hvad der sker i erhvervslivet netop nu.

Du kan læse om biogas, en flydende grænse mellem hjemmearbejde og en sygemelding og prisen på brugte elbiler.

Til slut kan du høre, hvordan bestyrelsesformand for Mærsk-koncernen, Robert Uggla, satte punktum for sit besøg på det årlige topledertræf i Davos.

#1 – Prisfald på Tesla rammer stadig flere elbiler

I den forgangne uge blev flere end 1.400 elbiler på onlinemarkedspladsen Bilbasen sat ned i pris, og ifølge Børsen var den gennemsnitlige prisnedsættelse på omkring 24.000 kroner.

Ugen før var der næsten 1.400 elbiler på Bilbasen, som blev sat omkring 33.000 kroner ned i pris i gennemsnit.

Det er dog ikke de samme biler, der er faldet yderligere i den forgangne uge, men udtryk for, at flere og flere elbiler bliver sat ned i pris.

Prisfaldene er udløst af, at Tesla for ti dage siden besluttede at sænke prisen på en række af sine bilmodeller med op til 130.000 kroner, mener markedsanalytiker hos Bilbasen, Jan Lang.

»Markedsrationalet er, at når de her teslaer bliver sat ned, så kan du ikke sælge konkurrenter på brugtvognsmarkedet – Polestar, Volkswagen id. 4, Kia e-Niro og så videre – til samme priser. Deres priser har fulgt hinanden gennem hele 2022, og det gør de også nu,« siger Jan Lan til Børsen.

#2- Biogas stormer frem – kan snart dække Danmarks gasbehov

Produktionen af biogas er femdoblet i Danmark siden 2015.

Den udvikling betyder ifølge TV 2, at det nu er realistisk at tro på, at biogas inden årtiets udgang kan overtage Nordsø-felternes rolle som hovedleverandør af gas til Danmark – og gøre Danmark uafhængig af naturgas fra Rusland.

»Biogassen spiller nu, hvor vi skal af med russisk gas, en nøglerolle for, at vores afhængighed af naturgas bliver mindre, sagde klimaminister Lars Aagaard (M) tirsdag ved en indvielsen af et nyt biogasanlæg i landsbyen Kværs i Sønderjylland.

Produktionen af biogas har fået et skub efter, at et flertal i Folketinget i 2012 blev enige om at forbedre vilkårene for produktion af biogas. Blandt andet blev støtteordningerne forbedret.

#3 – Hjemmearbejde får flere til at droppe en sygemelding

Flere eksperter og fagforeninger peger på, at ansatte i stigende grad arbejder hjemmefra i stedet for at tage en sygedag.

Erhvervspsykolog og direktør Majken Matzau oplever ofte, hvordan de virksomheder hun rådgiver, har medarbejdere der ikke melder sig syge, selv når de er feberramt.

Også Claus Elmholdt, lektor i ledelses- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet, genkender tendensen.

Fagforeningerne HK Danmark og Akademikernes Akasse kalder det en glidebane, hvis ikke medarbejdere bruger deres ret til at holde fri under sygdom.

Dansk Arbejdsgiverforening genkender dog ikke billedet, men oplever, at »der generelt er en god dialog omkring sygefravær ude på arbejdspladserne«.

Fire uundværlige fra Berlingske Business

Her er tre artikler og en kommentar fra Berlingske Business, som vi synes fortjener at blive læst.

A: Politisk lederskab bliver altafgørende. Nu ved vi, hvor vi ikke skal lede

Sidste uge viste alvorlige sprækker i de samfundsbærende strukturer. En folkeafstemning om store bededag er tåbelig på alle måder, men afslørede også, hvem der ikke ejer den lederkraft, der er nødvendig. Det er ikke kun herhjemme, at lederskab er en mangelvare.

Læs kommentaren her.

B: Googles topledelse går ned i løn efter kæmpe sparerunde

12.000 medarbejdere skal fyres i internetgiganten, og hele topledelsen vil få lavere bonusser, siger Googles topchef.

Læs artiklen her.

C: Festen fortsætter i dansk it-branche – men bekymring lurer for 2023

Omsætningen har aldrig været højere, og der har heller aldrig været så mange ansatte til så god en løn. Alligevel lurer en bekymring for, om fremgangen kan fortsætte i 2023.

Læs artiklen her.

D: Talkshow-stjerne grinede højlydt i den bedste sendetid. Nu har M&M's trukket sine figurer tilbage

Et forsøg på at gøre de små M&M's-figurer mere inkluderende har sat ild til en debat på sociale medier – nu er figurerne trukket tilbage på ubestemt tid.

Læs artiklen her.

En hvid finale i Davos

Når man nu alligevel er i Schweiz, og sneen er god, hvorfor så ikke sætte punktum for det årlige, internationale møde for topchefer i Davos med en tur på ski? Sådan tænkte Robert Uggla Mærsk, og afsted gik det, mens tankerne fløj højt.