Business-update: Tag til Portugal, Mallorca eller Malta – nu begynder Europa at åbne sig igen

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Med de lave smittetal karakteriseres Mallorca nu som åbent for danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: ENRIQUE CALVO/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God fredag eftermiddag og velkommen til Business-update på en dag, hvor mange af jer har fri.

Og på en dag hvor du skal holde øje med Udenrigsministeriet rejsevejledninger. For nu lemper ministeriet sine krav til, hvor højt smittetallet skal være i et land, for at man kan rejse dertil – og dermed bliver det nemmere for danskere at komme på ferie i Europa uden at skulle i karantæne, når man kommer hjem igen.

Men først skal vi forbi en konkursramt revisor, som er et kendt navn i Berlingskes dækning af netsvindlere.

Berygtet fynsk revisor gået personligt konkurs

Revisoren Johnny Hast Hansen er gået personligt konkurs sammen med 150 af sine selskaber.

Det skriver Finans.

Måske får navnet en klokke til at ringe, for Johnny Hast Hansen har flere gange været i mediernes søgelys – ikke mindst Berlingskes.

Berlingske har tidligere fortalt, at den fynske revisor har været involveret i et hav af selskaber, der er gået konkurs, hvor han kort før konkursen har indsat stråmænd. Ofte med stor gæld til det offentlige i konkursboerne, hvor der blandt andet ikke er blevet afregnet A-skat og moms.

Desuden kunne Berlingske i april afsløre, at et Aarhus-netværk af webshopbagmænd, som i årevis har åbnet og lukket webshops med et spor af vrede kunder bag sig, har benyttet sig af revisoren kort tid inden konkurserne.

De mange indblandinger i konkurser har da også sat sine spor. På under et år var Johnny Hast Hansen tre gange blevet idømt konkurskarantæne på samlet otte år, blandt andet for at have drevet selskab via en stråmand.

Hovedmand i affæren om svindel med udbytteskat går ikke helt fri

Vi bliver i svindlernes land. For Politiken har nyt i sagen om de mindst 12,7 milliarder kroner, som statskassen mistede i den formodede svindel med udbytteskat fra 2012 til 2015.

For Skattestyrelsen fik noget af et nederlag i slutningen af april, da den britiske High Court i London afviste et stort søgsmål mod 114 personer – heriblandt en af hovedmændene bag svindlen Sanjay Shah. Dommen har Skattestyrelsen nu anket.

Imidlertid har Finanstilsynets pendant i Storbritannien, Financial Conduct Authority (FCA), idømt et lille børsmæglerfirma ved navn Sapien Capital en bøde på 1,5 millioner kroner for at være medvirkende til at muliggøre, at Sanjay Shah kunne gennemføre »avanceret økonomisk kriminalitet.«

Afgørelsen prikker til netop Sanjay Shahs involvering i udbytteskattesagen og går derfor et skridt i retningen af at tage stilling til finansmandens mulige svindel i at hive skattekroner ud af Danmark.

Læs historien her.

Udenrigsministeriet ude med nye lempelser på rejserestriktioner

Tilbage til ferieland i coronapandemiens tegn. For Udenrigsministeriet har netop opdateret rejsevejledningerne med nye regler for restriktioner.

Et område eller land bliver karakteriseret som åbent, hvis det har et incidenstal på under 50/60 smittede pr. 100.000 indbyggere. Landet Malta er derfor åbent fra i dag, og områder i lande som Portugal og Spanien åbner også. Konkret er det i Spanien De Baleariske Øer, herunder Mallorca og Ibiza, samt De Kanariske Øer såsom Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife, der åbnes for rejser til. Læs historien her.

Børsen har talt med administrerende direktør for Spies Jan Vendelbo, som melder om udsolgte rejser til Mallorca og indsætning af større fly for at imødekomme efterspørgslen.

I fase 4 af den gradvise genåbning af rejseaktiviteter, som indledes fra den 26. juni, vil danske turister kunne holde ferie i alle EU- og Schengenlande, hvis de er vaccinerede, tidligere smittede eller rejser på en negativ test, og man kan komme retur til Danmark uden krav om isolation.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Nye, dyre boliger puster boligpriserne op

Dagens store historie fra Business handler om boligpriserne, der har været på himmelflugt i hovedstaden i de senere år. Men Berlingske kan nu fortælle, at det ikke har været så høj en himmelflugt, som det umiddelbart ser ud. Det puster nemlig prisfesten op, at der er bygget forholdsvis få, nye og dyre lejligheder. Og det justeres der ikke for i statistikkerne.

Læs Povl Densgøes historie her.

2. Se regningen, hvis rentefradraget forsvinder

Berlingske har i denne uge kunnet fortælle, at regeringens støttepartier er gået til angreb på rentefradraget, hvor også De Konservative åbner for at fjerne fradraget på længere sigt. Fradraget for renteudgifter spiller direkte ind på de månedlige ydelser ved at eje en bolig med lån. En afskaffelse af fradraget vil forøge ydelsen på et typisk københavnsk hus med over 40.000 kroner årligt, viser nye beregninger.

Læs Povl Dengsøe og Frederik M. Juels historie her og se, hvor meget du eventuelt ville tabe.

3. Analyse: USAs inflation banker i vejret – renterne tager et hop opad

Inflation er blevet det helt store tema på de finansielle markeder og i vurderingen af de økonomiske udsigter. Det gælder særligt inflationen i USA, fordi den amerikanske centralbank er den toneangivende i verden. I april steg inflationen yderligere og er nu over fire procent. De finansielle markeder kan se frem til flere rystelser i de kommende måneder, og danske boligejere kan allerede mærke det.

Læs Ulrik Harald Bies analyse her.

4. Den danske regering går i rette med »uhensigtsmæssigt« EU- forslag: »Det kan svække konkurrenceevnen«

Et udskældt EU-forslag om bæredygtig selskabsledelse lægger op til et grundlæggende opgør med måden, virksomheder i dag drives på. Nu tager den danske regering kraftigt afstand fra central del af forslaget. Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) samarbejder Danmark med andre medlemslande om at splitte forslaget i to.

Læs Sebastian Perssons historie her.

5. Hjælp til gennembanket og upopulær minister: Danmark er nordisk mester i krisestøtte til kulturen

Kulturminister Joy Mogensen (S) har under coronakrisen fået bank – senest af cirkusdirektør Søren Østergaard – for at svigte kulturlivet. Men ifølge en ny rapport fra Nordisk Råd har Danmark givet væsentlig mere støtte til kulturen end Sverige, Norge og Finland. »Jeg havde det på fornemmelsen,« siger ministeren.

Læs Birgitte Erhardtsens historie her.

Rigtig god weekend!