Business-update: Nye grønne bilafgifter sender milliardregning til dieselbilister

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Det var billigt at tanke benzin- og diesel i foråret 2020, hvor dette billede er fra. Men Folketingets grønne bilafgifter vil gøre det dyrere at tanke landets 1,3 millioner dieseldrevne vare- og personbiler i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens tur rundt i de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi starter med en nyhed, som kan være relevant for dig, hvis du som over én million danskere ejer og kører i dieselbil.

Grønne bilafgifter vil sende dieselprisen til vejrs

Når landets knap 1,3 millioner brugere af dieseldrevne person- og varebiler fremover skal fylde tanken, vil det som følge af den politiske aftale fra slutningen af 2020 om grønne bilafgifter blive en dyrere fornøjelse. Mere præcist en 4,7 milliarder kroner dyrere fornøjelse frem mod 2030.

Det anslår et svar til Folketinget fra klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), som Finans har kigget nærmere på.

Den konkrete årsag er, at aftalen pålægger benzinselskaber et såkaldt CO2-fortrængningskrav, som skal mindske CO2-udledningen ved brug af benzin, diesel og gas. Kravet forventes at betyde en ekstraudgift for brændstofselskaber på i alt 4,7 milliarder kroner.

»Meromkostningen for brændstofleverandørerne forventes overvæltet på brændstofprisen i form af en prisstigning for diesel på 0 øre pr. liter i 2022 stigende til 50 øre pr. liter i 2030,« siger Dan Jørgensen i sit svar til Folketinget og tilføjer, at fortrængningskravet ikke ventes at ramme benzinprisen.

Power i nyt angreb på ærkerivalen

Elektronikkæden Power har efterhånden angrebet Elgigantens dominans i Danmark et utal af gange, og nu er Powers administrerende direktør, Jesper Boysen, klar med et nyt skud i rækken af angreb. Det skriver Børsen.

Angrebet går ud på at gå ind i en franchisemodel, der skal gøre den storsatsende kæde endnu større i Danmark. Noget, som Elgiganten også overvejer, men ikke er begyndt på.

Jesper Boysen fortæller til Børsen, at det nye koncept inden for to år skal få elektronikkæden til at vokse fra 20 butikker til 28-31 butikker. Tidligere var målet 27 butikker.

»Hverken Elgiganten eller Power har haft franchisebutikker før, så derfor bryder vi jo egentligt ind med det her. Vi er de første, der rykker på det,« siger Jesper Boysen, som tidligere arbejdede i Elgiganten, til Børsen.

Boeings skandalefly på vej på vingerne i EU igen

Skandaleflyet Boeing 737 Max kan være på vej tilbage op i de europæiske himmelstrøg til sommer, efter en tilladelse forventes at gå igennem i EU i næste uge. Det skriver The Guardian.

Flyet blev taget ud af drift over hele kloden efter to flystyrt i Indonesien og Etiopien, hvor en fejl i en sensor fik flyet til at vende næsen nedad og styrte i jorden. De to forfærdelige styrt kostede tilsammen 346 mennesker livet.

Men nu er fejlen altså udbedret, og flyet ved at være igennem de nødvendige godkendelsesprocesser.

Den administrerende direktør i Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) sagde tirsdag på et pressemøde i Tyskland, at den version af 737 Max, der er købt af det irske flyselskab Ryanair, vil blive certificeret »i de kommende uger«. Det betyder, at flyet sandsynligvis er klar til at lette i EU til sommer.

Den opdaterede og udbedrede variant af flyet er allerede godkendt i lande som Brasilien og USA.

Fire skarpe bud på artikler fra journalisterne på Berlingske Business:

Beskyldt for at lænse folks konti for millioner – politiet ransager Copenhagen Lashes og sigter bagmand for bedrageri

Webshoppen Copenhagen Lashes, der udgør én forretning i en regulær webshopkarrusel med den samme vennegruppe bag, er lige nu under beskydning for at have lænset tusinder af kunders kreditkort for et samlet millionbeløb. Tirsdag formiddag ransagede Østjyllands Politis afdeling for Økonomisk Kriminalitet og Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center så virksomheden bag i Randers og sigtede ejeren, Sebastian Møller Gaardsøe, for bedrageri.

Læs artiklen her – eller læs mere om Berlingskes afdækning af vennegruppen her.

Erhvervslivet i opråb til Mette Frederiksen: »Det er vigtigt at få stoppet den retorik med det samme«

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder erhvervslivets kritik af regeringens hidtidige økonomiske politik for »besynderlig«, særligt på grund af den hjælp, erhvervslivet har fået under coronakrisen. Men den udtalelse falder ikke i god jord hos erhvervsorganisationerne.

Læs hele artiklen her.

Stor udskiftning på centrale ministerposter har forsinket erstatning til minkavlerne: »Vi skal starte forfra hver gang«

Flere centrale ministre er blevet afløst i forhandlingerne om erstatning til minkavlerne, hvilket ifølge de øvrige partier har forsinket processen. De fleste minkavlere har endnu ikke modtaget en krone og kæmper derfor på tredje måned uden indtægt. Regeringen afviser kritikken.

Læs artiklen her.

Anonym søgemaskine sætter ny brugerrekord

Internetsøgemaskinen DuckDuckGo, som ikke gemmer nogen oplysninger om brugerne og deres søgninger, rundede forleden 100 millioner søgninger på en enkelt dag.

Læs artiklen her.