Business-update: Kronprins i Jysk er på plads – om to år får han ansvaret for 3.100 butikker og 26.000 ansatte

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

46-årige Rami Jensen bliver om to år ny administrerende direktør i Jysk, efter at den nuværende topchef Jan Bøgh rykker et trin op i familiekoncernen Lars Larsen Group.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Lau-Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Pengemaskinen Mærsk fortsætter: Opjusterer med milliardbeløb

Mærsk fortsætter med at skovle penge ind og har torsdag igen har løftet sine forventninger til hele året. Det kommer efter en række opjusteringer allerede tidligere i 2021. Mærsk forventer nu for hele 2021 et underliggende driftsresultat før af- og nedskrivninger, det såkaldte EBITDA, på 22-23 milliarder dollar, hvor prognosen før var på 18-19,5 milliarder dollar. Det skriver flere medier, herunder Berlingske.

»Resultatet for A.P. Møller - Mærsk A/S ligger i de første to måneder af tredje kvartal 2021 betydelig over de hidtidige forventninger,« skriver Mærsk i en fondsbørsmeddelelse. »Som følge af fortsatte forstyrrelser i de globale forsyningskæder forventer A.P. Møller - Mærsk nu, at andet halvår bliver bedre end tidligere antaget både i tredje kvartal og for hele året.«

Aktien er nu oppe næsten 50 procent siden nytår og cirka 320 procent siden bunden under coronakrisen.

»Investorerne kniber sig i armen og jubler over de unormale tider. Ekstreme rater bliver ved med at få Maersks containerskibe til at ligne indtjeningsmæssige speedbåde,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

Novo-topchef advarer: Videnskaben forsvinder fra Europa

Europa udnytter ikke sin viden godt nok. Sådan lyder det fra Novo Nordisk topchef Lars Fruergaard Jørgensen, der siger, at europæiske og danske biotech- og life science-virksomheder går glip af store vækstmuligheder. I stedet ender mulighederne med at gå til USA og Kina, fordi de har bedre rammevilkår. Det skriver Børsen.

»Videnskaben bevæger sig meget hurtigt, og den bevæger sig hurtigt ud af Europa,« siger Fruergaard. Han henviser i den forbindelse til, at de europæiske universiteter har en viden, kvalitet og datamængde, der ikke matches andre steder i verden, »men vi får ikke nok ud af det«.

Den nye kronprins i Jysk er på plads

I tre år har Rami Jensen været chef for møbelselskabet Ilva, men om to år rykker han længere op i familiekoncernen Lars Larsen Group. Han skal nemlig være administrerende direktør for hele Jysk-kæden, der i øjeblikket har 3.100 butikker i 50 lande og har 26.500 ansatte på verdensplan. Det skriver Finans.

Dermed er Jysk-imperiets nye kronprins på plads, efter at bestyrelsesformand og søn af den afdøde stifter Lars Larsen, tidligere på ugen lavede en rokade i topledelsen. Her rykkede han den nuværende Jysk-chef Jan Bøgh længere op i organisationen, så han ny bliver chef for alle koncernens detailselskaber.

Rami Jensen skal fra september 2022 køre parløb med Jan Bøgh, og fra regnskabsåret 2023/24 stå alene i spidsen for Jysk-kæden.

Den nye chef har været en del af Jysk-familiens koncern siden 1995, hvor han kom i butikslære i en Jysk-butik i sin hjemby Esbjerg.

Her er fem skarpe bud på nyheder fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Rasende kinesere foran forgældet kæmpefirma – kan ryste finansmarkederne i hele verden

Private investorer samles uden for den kinesiske entreprenørvirksomhed Evergrande for at få deres penge tilbage. Firmaet har kæmpe gældsproblemer og er i fare for at gå konkurs, fordi man ikke kan betale af på store lån. Det har trukket de asiatiske aktiemarkeder i rødt og ramt Hongkongs marked særligt hårdt. Situationen fører tankerne mod banken Lehman Brothers' krak for næsten præcis 13 år siden.

Læs Adam Geils historie her.

2. Her er de danske vinder- og taberaktier under global aktieuro

Efter en fænomenal optur på aktiemarkedet i 2021 er de store investeringshuse nu ved at blive nervøse. Flere store Wall Street-banker forudser en korrektion på mellem fem og 15 procent inden nytår. Det vil formentlig også gå ud over danske aktier, men ikke alle dele af markedet vil blive lige hårdt ramt, og nogle kan måske vinde på det, siger to aktieeksperter.

Læs Sara Sjølins historie her.

3. Har Danmark 300.000 daglejere? Det mener tænketank. Eksperter er uenige: »Tallene bliver overdramatiserede«

En analyse fra tænketanken Cevea konkluderer, at der i Danmark er tale om et arbejdsmarked under pres med 300.000 moderne daglejere. Eksperter mener dog, at analysen bygger på et for usikkert grundlag, og at man har talt for mange grupper med: studerende, pensionister og freelancere. Cevea afviser kritikken.

Læs Julie Schneiders historie her.

4. Verdens vækstmotor taber fart – og det kan blive meget værre endnu

Kinas økonomi har tabt fart i de seneste måneder, og det kan blive svært at indfri de tårnhøje forventninger til den økonomiske vækst. Men Kina står også over for store strukturelle udfordringer, der kan ramme væksten i de kommende år – og dermed også undergrave ambitionerne om at blive verdens førende økonomiske magt.

Læs Ulrik Bies historie her.

5. LEGO-bossen har fat i noget: Selvfølgelig skal der være dansk topchef i legetøjskoncernen

Det har længe været helt efter managementbogen, at store og moderne danske virksomheder går efter internationale (og dyre) topfolk til den øverste ledelse. Men nu svinger pendulet. Hos LEGO skal den øverste direktør være dansker.

Læs Birgitte Erhartsens historie her.