Business-update: Du er i fuld gang med at skære en gris i stykker, og pludselig går strømmen – Danish Crown frygter vinteren

El, el, el. Temaet for dagens Business-update er energikrisen og de skyhøje priser på elektricitet. Men mens en af de helt store løsninger skal være mere grøn strøm, fyrer en af verdens største vindmølleproducenter medarbejdere i massevis.

Danish Crown er dybt afhængig af elektricitet og skal bruge minimum et par timers varsel for at kunne lave en kontrolleret nedlukning og få stoppet de grise, som er midt i processen. Ellers taber man store værdier, fortæller koncernproduktionsdirektør Søren F. Eriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update her på Berlingske.

Vi har som altid været rundt i nyhedsbilledet for at give dig et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder. Det handler i dag en hel del om energikrisen og de eksploderende energiregninger.

Vi skal både omkring en fynsk møbelfabrik, nogle af landets helt store koncerner og et paradoks, hvor en af verdens største aktører inden for den grønne omstilling nu fyrer medarbejdere i massevis.

Og så bliver der undervejs plads til en enkelt nyhed, som ikke handler om el og gas.

#1 – Efter enorm elregning indfører fynsk møbelfa­brik fire dages arbejdsuge

96.272 kroner lød elregningen i august på hos møbelproducenten Hudevad Furniture på Fyn. I samme måned sidste år var den 33.653 kroner.

Den ekstreme situation har nu fået Hudevad Furniture til at indføre en fire dages arbejdsuge ved simpelthen at skære fredag væk for at få omkostningerne ned. Det skriver Børsen.

For det er energitungt at starte og stoppe pressemaskinen, som normalt kun kørte fire timer om fredagen. Derfor giver det i stedet mening at lade den køre flere timer de andre dage, når først den er i gang. Desuden kan der spares ved at lukke for varmen fra torsdag eftermiddag til søndag aften.

»Vi prøver det af i en måned, og hvis det viser sig, at folk kan leve med det, og vi kan se, at elregningen bliver lavere, lader vi ordningen køre til foråret. Hvis de ansatte synes godt om fire dages arbejdsuge, og vi får de forventede gevinster, så er det noget, vi vil fortsætte med,« siger direktør i Hudevad Furniture Kaare Thode Jørgensen til Børsen.

#2 – Skal sygeplejersker have særligt lønløft? Nu skydes der på argumenterne

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen vil give sygeplejersker, sosu-ansatte og muligvis andre grupper af offentligt ansatte højere løn for at skaffe hænder nok til velfærden.

Men sygeplejersker får mere i løn end privatansatte grupper som elektrikere, tømrere og mekanikere, som der også er stor mangel på. Og rekrutteringsudfordringerne er mindst lige så store i de private virksomheder samt blandt akademikerne i det offentlige.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og juristernes og økonomernes fagforening, Djøf, hos Finans.

»Problemet er, at regeringen vil give en pose penge til udvalgte medarbejdergrupper. Det er rigtigt, at vi har mangel på sygeplejersker, men man løser ikke de aktuelle udfordringer ved at give lønforhøjelser til udvalgte grupper, for vi har generelt mangel på arbejdskraft i Danmark,« siger den administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, til Finans.

#3 – Kæmpekoncerner frygter timelange strømafbrydelser

Energistyrelsen har advaret de danske virksomheder om, at det kan blive nødvendigt at afbryde strømmen i dele af landet til vinter med et såkaldt rullende brownout, hvor al strømmen slukkes i ét bestemt område i op til to timer, inden man får strøm igen og et nyt område slukkes.

Men hvad dælen gør man, hvis man er i fuld gang med at skære en gris i stykker på et af Danish Crowns slagterier? Er i fuld gang med en mælkeproduktion hos Arla? Og hvad med de 16.000 grise, der hænger i kølerum, som kan blive for varme?

Børsen har talt med både Danish Crown og Arla, som fortæller, at uanset hvor meget de forbereder sig, vil en pludselig strømafbrydelse få store konsekvenser.

»Vi er en af Danmarks største forbrugere af strøm, så det er fuldstændig illusorisk at forestille sig, at vi selv kan opbygge en forsyning med generatorer på slagterierne. Vi er fuldstændige afhængige af elforsyningen,« siger koncernproduktionsdirektør hos Danish Crown Søren F. Eriksen til Børsen.

Han tilføjer, at en to timers afbrydelse kan tage flere timer at rette op på igen.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, du skal læse.

A: Højeste inflation siden 1951 – nu kommer en gigantisk energipakke

Der er ingen tegn på en vending i den høje inflation i euroområdet, og samtidig peger stemningsbarometre i stigende grad på stormende kuling. Hos Den Europæiske Centralbank i Frankfurt bliver dilemmaet stadig større i tilrettelæggelsen af rentepolitikken. Men konklusionen er alligevel klar.

Læs artiklen fra Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, her.

B: Farvel til russisk gas rammer hårdt i år – men det kan blive endnu værre næste vinter

Gaslagrene i Europa er fyldte, og beredskabsplanerne er på plads forud for årets fyringssæson. Nu samler spændingen sig om, hvordan det skal gå, når gaslagrene i Nordeuropa skal fyldes næste vinter. Ingen tror længere, at russisk gas kommer til at spille en rolle.

Læs artiklen fra Berlingskes Vibeke Lyngklip Svansø her.

C: Apple fjerner russisk Facebook-konkurrent fra App Store

Ingen kan længere hente og installere den russiske Facebook-konkurrent og flere andre apps fra statskontrollerede selskaber på en iPhone eller iPad. Apple henviser til britiske sanktioner.

Læs artiklen fra Berlingskes Thomas Breinstrup her.

Vent, skulle vi ikke have vindmøller op overalt?

Masser af ny, grøn energi er blevet fremlagt som en afgørende vej ud af Europas afhængighed af Vladimir Putins russiske gas.

Derfor kan det synes paradoksalt, at en af verdens største vindmølleproducenter, Siemens Gamesa, netop har meldt ud, at selskabet nedlægger hele 2.900 stillinger globalt. Heriblandt 800 i Danmark, hvor virksomheden har tusinder af ansatte.

Fra den administrerende direktør i brancheorganisationen Green Power Denmark, Kristian Jensen, lyder det, at det er en kombination af, at priserne på vindenergi er presset helt i bund, samt langsomme udbud og tilladelser, som er skyld i, at producenten af de vindmøller, som verden higer efter, nu fyrer i tusindvis af medarbejdere.

Paradokset og Kristian Jensen får dagens tweet her i updaten.

Tak fordi du læste med.