Business-update: Danskerne vælter sig i pensionsmillioner

Dagens Business-update står i Irmas tegn. Men vi skal også omkring både en tiltalt nordjysk rigmand, en kinesisk trussel i handelskrigen med USA og et stort antal danske pensionsmillionærer.

Torben Möger Pedersen er som administrerende direktør for PensionDanmark topchef for landets største arbejdmarkedspensionsselskab. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update.

Vi har som altid været dagens nyhedsbillede rundt for at give dig et overblik over, hvad der sker i erhvervslivet og økonomien lige nu.

Det buldrer løs på både vores og konkurrenternes hjemmesider med Irma, Irma og mere Irma. For en epoke er nemlig slut i hovedstaden, når det snart ikke længere vil være muligt at handle i Danmarks ældste dagligvarekæde, som lukker totalt.

Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, konstaterer i en kommentar, at glansen gik af Irmapigen. Og Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, siger farvel ved at spørge, om man overhovedet kan leve uden Irma?

Længere nede i denne update kan du læse mere om Irma fra vores hånd. Men ellers hopper vi fluks videre til nogle af de mange andre ting, som trods alt også sker i dag.

Tiltalt rigmand har overdraget livsværket til sine sønner

Den 76-årige nordjyske rigmand Søren Enggaard, som er tiltalt for at have deltaget i insiderhandel med  Alm. Brand-aktier, har mellem jul og nytår afhændet aktieposter i flere forskellige virksomheder. Det skriver Børsen, efter at samme medie 21. december 2022 kunne fortælle om tiltalen.

Søren Enggaard er overhoved i den ene gren af den velhavende nordjyske entreprenørfamilie Enggaard. Familien regnes blandt Nordjyllands rigeste og er kendt for at have tjent sine penge på at udvikle, eje og udleje ejendomme.

Børsen er ikke bekendt med, hvordan han forholder sig til anklagen om insiderhandel, da Søren Enggaard ikke er vendt tilbage på Børsens henvendelser. Men nu kan avisen fortælle, at han har overdraget i alt 19 aktieposter til sine to sønner – Carsten og Torben Enggaard – nytårsaftensdag.

Kina truer med magtfuldt våben i handelskrig

Den kinesiske regering er bestemt ikke tilfreds med, at USA har indført restriktioner for eksport af computerchip til Kina.

Nu truer Kina med et magtfuldt modsvar, som kan bremse den grønne omstilling i både Europa og USA. At stoppe eksporten af avanceret kinesisk teknologi, der bruges til fremstilling af solceller. Det skriver TV 2, der henviser til amerikanske Bloomberg.

Europa og USA er afhængig af Kinas forsyningskæder, da Kina står for 97 procent af verdens samlede produktion af siliciumplader, der udgør kernen i solceller. Uden de vigtige siliciumplader fra Kina kan man i USA og Europa reelt ikke producere solceller.

Mere end 1,3 millioner danskere er pensionsmillionærer

Før 1993 havde to tredjedele af danskerne stort set kun folkepensionen at leve af, når de blev gamle.

Men sådan er det ikke længere. Slet ikke. Det skriver Finans.

For de fattige pensionister er nemlig blevet afløst af flere og flere danskere med mere end en million kroner sparet op til alderdommen.

I dag har mere end 1.330.000 danskere sparet over en millioner kroner op.

»Arbejdsmarkedspensionerne sikrer, at stort set alle har en betydelig opsparing i rygsækken, når de går på pension. Vi har fået langt flere pensionister med en rigtig fornuftig pensionsøkonomi. Arbejdsmarkedspensionerne har givet et af de største velfærdsløft i nyere tid,« siger administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen til Finans.

PensionDanmark er med en formue på 289 milliarder kroner det største danske arbejdsmarkedspensionsselskab.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske allerede set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du bør læse.

A: Tidligere Irma-boss i frontalangreb på Coops ledelse: Fortjener ikke at dø

Coops beslutning om at lukke den 136-år gamle Irma-kæde er hverken »rationel« eller »klog«. Sådan lyder det fra tidligere Irma-boss, Alfred Josefsen, som har kendt til beslutningen siden november, og som på de indre linjer har kæmpet imod.

Læs artiklen her.

B: Europas næstældste dagligvarekæde startede i en lille københavnsk kælder

Næsten 137 år blev det til for Irma, der nu drejer nøglen om. Enkefru Scheplers smør- og æggebutik i en københavnsk kælder blev til en landsdækkende kæde, som måtte trække sig tilbage til Sjælland igen.

Læs artiklen om Irmas historie her.

C: Stenrig oliefond tabte 1.135 milliarder kroner på et år

2022 blev et rigtigt øv-år for den norske pengemaskine, der har købt sig ind i alle væsentlige selskaber i verden og alene i Danmark ejer værdier for mere end 144 milliarder norske kroner.

Læs artiklen her.

Tak, fordi du læste med!