Business-update: Dansk la­krids­kon­ge smadrer rekord og lander bedste resultat nogensinde

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Lakridskugler så langt øjet rækker på Lakrids By Bülows fabrik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk (arkiv)

God eftermiddag og velkommen til ugens anden Business-update, der som altid giver dig et indblik i de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du hurtigt, velinformeret og opdateret kan holde fyraften og i stedet bruge din dyrebare tid på eksempelvis at overveje, om det er i år, du selv skal kaste dig ud i at bage hveder til store bededag.

Vi starter dog i en helt anden og noget mørkere ende af køkkenet end de kridhvide hveder – nemlig i slikskuffen med lakrids.

La­krids­kon­ge leverer bed­ste år no­gen­sin­de

Selvom næsten alle butikker nåede at være lukket ned i løbet af 2020, kom Lakrids By Bülow stiftet af den danske lakridsmager Johan Bülow ud af året med sit hidtil bedste resultat. Det skriver Børsen.

Væksten er drevet af en større international tilstedeværelse samt en eksplosiv udvikling i lakridsforretningens onlinesalg under den globale pandemi.

Lakrids by Bülow nåede i 2020 en omsætning på 256 millioner kroner, hvilket er 17 procent mere end i 2019. Driftsresultatet (ebitda) voksede med 56 procent til 38 millioner kroner.

»Vi mistede reelt vores største forhandler i form af Heinemann Tax Free Stores, der pludselig stort set ikke købte noget. Vores største erhvervskunde er Emirates Airlines, og de købte stort set heller ikke noget. Vores største butik målt på omsætning har historisk set været den i Københavns Lufthavn, og den har også været ramt. Og godt halvdelen af vores 2.000 forhandlere har været lukket på et eller andet tidspunkt i løbet af året,« siger administrerende direktør Fredrik R. Nilsson til Børsen.

Johan Bülow er i dag kreativ direktør i virksomheden.

Dansk covid-19-vaccine kan være i produktion næste år

Flasker alt sig, kan en danskudviklet coronavaccine være i produktion næste år. Det mener det danske biotekselskab Bavarian Nordic, som Finans har talt med, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften i Børsen søsatte planer om produktion af covid-19-vacciner på dansk grund i 2022.

Sammen med forskere fra Københavns Universitet er Bavarian Nordic i gang med at udvikle en coronavaccine, og planen er at starte såkaldte fase 2-forsøg inden udgangen af juni. Selskabet mangler fortsat at rejse pengene til de afsluttende fase 3-forsøg, men hvis der er succes med både forsøgsresultater og finansiering, kan vaccinen være færdigudviklet næste år, oplyser Rolf Sass Sørensen, chef for investor relationer i Bavarian Nordic til Finans.

»Hvis funding (finansieringen, red.) kunne komme på plads, kunne fase 3 også starte i år. Og så kunne en vaccine også være på plads i starten af den nye år,« siger Rolf Sass Sørensen til erhvervsmediet.

Mærsk erobrer Novo Nordisk som kunde gennem grøn shipping

Det bliver i stigende grad en konkurrencefordel at kunne tilbyde grøn shipping til sine kunder. Det mærker de hos shippingkoncernen A.P. Møller - Mærsk, der allerede nu kan se, at koncernens første CO2-neutrale skib, som skal sættes i vandet i 2023, bliver en eftertragtet skude. Det skriver Finans.

En af de interesserede parter er Novo Nordisk, der indtil for nylig ikke var en kunde hos Mærsk, men skiftede mening på grund af mulighederne for at købe sig til grøn transport.

De seneste 12 måneder har Mærsk oplevet en fordobling i antallet af kunder, som gerne vil give en højere pris for at få transporteret deres varer med grønt biobrændstof.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Danske kæmper indtager ny liste over verdens 100 mest indflydelsesrige virksomheder

Både A.P. Møller - Mærsk, Ørsted og LEGO har fundet vej til amerikanske Time Magazines helt nye liste over verdens 100 mest indflydelsesrige virksomheder. Listen giver kun Ørsted-topchef Mads Nipper »endnu mere blod på tanden«.

Læs artiklen her.

2. Minister i frontalangreb på »grådige banker« – nu advares han mod »populistisk bankbashing«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har fået nok. Det bliver »simpelthen for grådigt«, når bankerne fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskeres opsparing i banken, siger ministeren, der nu har indkaldt bankerne til møde. Men den slags politisk indblanding bør man passe på med, siger flere eksperter.

Læs artiklen her.

3. Simon Kollerup har fået nok af bankernes negative renter: »Det bliver simpelthen for grådigt«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at bankerne går for langt, når de sætter negativ rente på stadig mindre indeståender for private bankkunder. Senest var det i går Danske Bank, der satte grænsen ned for, hvornår kunderne skal betale negativ rente.

Læs artiklen her.

4. Nye tal bakker op om Brostrøms regnestykke for at droppe AstraZenecas vaccine

Næsten to personer i alderen 20-29 år vil få alvorlige blodpropper, hvis 100.000 får første stik med AstraZenecas vaccine. Men i samme aldersgruppe vil man ikke undgå en eneste indlæggelse med covid-19 på en intensivafdeling. Det viser nye tal fra EUs lægemiddelagentur (EMA).

Læs artiklen her.

5. Økonomer efter spritnye tal: Det kan blive et vildt forår for danskerne

Det går bedre end forventet med genåbningen af den danske økonomi, viser nye tal for omsætningen i detailhandlen. Tallene viser en rekordhøj stigning i marts, men flere økonomer fremhæver, at det blot er begyndelsen.

Læs artiklen her.