Business-update: Dansk it-milliardær bruger formue på at bekæmpe mistrivsel

En advarsel til energiselskaber og udsigt til 19 års stagnation i lønnen. Det er to af de historier, som dagens update-redaktør har valgt.

Direktør for Siteimprove Morten Ebbesen på sit kontor i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til fredagens Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder på tærsklen til weekenden.

Vi begynder med en opsang til energiselskaberne og slutter med en joke fra en erhvervsmand, der er verdensmester i at komme i søgelyset.

Forbrugerråd: Energiselskaber skal stoppe med at lade kunder agere bank

Mange danskere får store acontoregninger fra energiselskaberne, selvom deres faktiske forbrug er langt lavere.

I nogle tilfælde rammer energiselskaberne så skævt i deres beregninger af, hvor meget kunderne skal betale, at kunderne kommer til at agere bank for dem.

Det mener Forbrugerrådet Tænk, som derfor synes, at det er tid til at gøre op med acontoregninger.

»Ved aconto kommer kunderne til at agere bank for energiselskaberne ved at lægge penge ud, som vi i mange tilfælde kan se er alt for mange i forhold til, hvad de faktisk skal betale,« siger Mads Reinholdt, direktør for Forbrugerrådet Tænk til DR Nyheder.

Danske pensionskasser går langt uden om kryptovalutaer

Flere af de største danske pensionskasser går i en stor bue uden om kryptovalutaer som blockchain og virksomheder, der beskæftiger sig med disse.

Blandt dem er Akademikerpension. Her ser investeringsdirektør Anders Schelde kollapset i en af verdens største kryptobørser, FTX, som en bekræftelse af pensionskassen fravalg.

»Dybest set mener vi, at det er et stort pyramidespil,« siger Schelde til Finans.

Tilsvarende toner lyder fra PKA og PensionDanmark.

»Vi afviste det ret hurtigt som en investeringsmulighed. Der var mange røde flag,« siger PKAs investeringsdirektør, Michael Nellemann Pedersen:

Milliardær bruger formue på at bekæmpe mistrivsel

For to år siden solgte han aktiemajoriteten i sin it-virksomhed, Siteimprove, og et milliardbeløb landede på hans konto.

Det er langt flere penge, end han selv kan bruge, og derfor har han sammen med sin kone, Vibeke Nyfos, stiftet Ebbefos Fonden, som via pengeuddelinger skal modvirke mistrivsel blandt børn og unge.

»Når man har så mange flere penge, end man kan nå at bruge i sit eget liv, så synes jeg, at man har en forpligtelse. Mistrivslen breder sig i det danske samfund, og det vil vi gerne være med til at forhindre,« siger Morten Ebbesen til Børsen.

Fonden skal årligt uddele 50 millioner kroner, hvilket ifølge Børsen gør fonden til en af Danmarks 50 største målt på årlige uddelinger.

Briterne går hårde tider i møde

Den britiske tænketank Resolution Foundation advarer om, at briterne har udsigt til 19 års stagnation i lønnen, skriver The Guardian.

Advarslen kommer, efter at den nye konservative britiske regering anført af den konservative finansminister Jeremy Hunt har præsenteret den »efterårserklæring«, som svarer til fremlæggelsen af finansloven i Danmark.

Planen skal bringe landets økonomi tilbage på sporet, efter at den forrige regering efterlod et større økonomisk morads. Den tidligere regering ville bruge penge, men nu skal briterne spare 55 milliarder pund.

Højere skatter for især de rigeste briter, særbeskatning af både grønne og sorte energiproducenters ekstraordinære overskud, besparelser og effektiviseringer i det offentlige skal få britisk økonomi på fode.

Men ifølge tænketanken betyder det, at reallønnen først i 2027 er tilbage på niveau med niveauet i 2008.

Tre uundværlige fra Berlingske Business:

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du skal læse.

A. Nu er der historisk store rentesmæk til boligejere med flekslån.
Læs Povl Dengsøes historie her.

B. Danskerne må vænne sig til ikke at vaske eller lade op samtidig – ellers kan strømmen uvarslet forsvinde.
Læs Thomas Breinstrups historie her.

C. Grøn dansk komet er alt for lukket – det bør være slut nu.
Læs nyhedschef på Berlingske Business Simon Bendtsens kommentar her.

Dagens sjove

Det er næppe gået din næse forbi, at Elon Musk sammen med flere medinvestorer har købt Twitter for 332 milliarder kroner. Og at der ikke har været andet end ballade, siden han overtog virksomheden for to uger siden.

Senest er der opstået frygt for, at den seneste tids kaos snart vil få Twitter til at bryde helt sammen.

Men Elon Musk tager det fra den humoristiske side. På Twitter spørger han: Hvordan skaber du en lille formue på sociale medier? Han svarer selv: Begynd med en stor en.

Tak fordi du læste med og rigtig god weekend!