Business-update: 270.000 danskere skal oprette ny pensionsopsparing for at redde regeringens grønne milliardfond

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder. I dag kan vi blandt andet fortælle om en grøn milliardfond på et tynd grundlag og en dansk iværksættersucces med kurs mod Wall Street.

Finansministeren, klima-, energi- og forsyningsministeren, skatteministeren samt repræsentanter fra aftalepartierne præsenterer aftale om kompensation til husholdninger og grøn fond i Finansministeriet  24. juni 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag. Velkommen til dagens Business-update på den første dag i august.

Juli har været en nyhedsmættet måned, og noget tyder på, at nyhederne også står i kø i august. Allerede nu kigger vi frem mod et Mærsk- og et Novo-regnskab senere på ugen. Men lige i dag er det mandag, og Berlingske Business giver dig et overblik over dagens største erhvervsnyheder.

Grøn fond hviler på usikker finansi­e­ring: 270.000 danskere skal oprette ny pensionsopsparing

Vi starter ovre hos journalisterne i Møntergade, som mandag afslører, at der er ugler i mosen, når det gælder regeringens store grønne fond på 53,5 milliarder kroner Planen er, at den grønne fond skal spille en central rolle i at finansiere den grønne omstilling.

Nu viser det sig, at fonden er temmelig usikker, fordi finansieringen afhænger af, at 860.000 danskerne faktisk øger deres opsparing på den såkaldte aldersopsparing, og at yderligere 270.000 skal oprette en ny aldersopsparing. Finten ved aldersopsparingen er, at beskatningen af pensionen sker ved indbetalingen på pensionsordningen og ikke ved udbetalingen.

»Det virker som en meget, meget besværlig måde at fremrykke pensionsbeskatning på. Der er indtil flere andre meget mere effektive og simple instrumenter at bruge, hvor der ikke var så stor usikkerhed om udfaldet,« konstaterer professor Carsten Tanggaard i Børsen.

Finansministeriet erkender i en mail til Børsen, at der hersker »betydelig usikkerhed« om grundlaget for den grønne fond.

Staten vil droppe Kammeradvokaten i flere sager

Statens advokat, Kammeradvokaten, skal ikke længere regne med, at sagerne bare flyder ind fra staten i fremtiden. Flere års debat om Kammeradvokaten og skiftende regeringers forsøg på at tøjle statens tårnhøje udgifter til advokatbistand ser nu ud til at virke. Finans skriver mandag, at flere statslige styrelsen selv begynder at føre deres egne sager ved domstolene.

»Det er måske lettere at fylde proces på en sagsbehandler, end at fylde sagsbehandling på en procesdygtig advokat,« siger Henrik Ehlers, chefkonsulent i Ankestyrelsen og en af dem, der nu møder i retten for styrelsen til Finans. Alene Ankestyrelsen har ifølge Finans 33 såkaldte rettergangsfuldmægtige til at føre sager ved domstolene.

En opgørelse viste tidligere på året, at staten sidste år brugte over 600 millioner på advokatbistand fra Kammeradvokaten.

Berlingske har i årevis dækket debatten om Kammeradvokaten.

Fra Costa del Sol til Wall Street

Børsen har også historien om en vaskeægte iværksættersucces. Den danske it-iværksætter Janus Rægaard Nielsen, som står bag Spaniens hurtigst voksende it-selskab, har solgt sit selskab, Anytech365, for 2 milliarder kroner til en malaysisk baseret kapitalfond. Nu planlægger kapitalfonden, som hedder Duet Acquisition Corp., at det fusionerede selskab skal noteres på New York Stock Exchange til efteråret.

Og det bliver med Janus Rægaard Nielsen ved klokken. Den danske iværksætter fortsætter som administrerende direktør for selskabet og ejer fortsat selv 25 procent af selskabet.

»Det bliver den største milepæl i min karriere at stå deroppe og ringe med klokken,« siger Janus Rægaard Nielsen til Børsen.

Chefstrateg stopper i Nordea

Den sidste historie, vi har med i dagens update, er en nyhed fra finansverdenen.

Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, fortæller på LinkedIn, at han stopper i den nordiske storbank, men uden at fortælle, hvad han så skal lave i stedet.

»Jeg har valgt at takke ja til nye udfordringer udenfor Nordea. Tak Nordea for mange gode og lærerige år! Jeg har virkelig nydt min daglige gang i banken, siden jeg startede tilbage i 2014,« skriver Andreas Østerheden ifølge Finance Watch.

Det er kun få måneder siden, Nordea sidst måtte sige farvel til et par markante analytikere.

I januar gik chefanalytiker Martin Enlund og global chefstrateg Andreas Steno Larsen fra Nordea efter at have været suspenderet siden november 2021 på grund af kritik for at have stået bag en coronaskeptisk analyse med nazireferencer. De to analytikere satte store spørgsmålstegn ved en række landes sundhedseksperter og myndigheders tiltag for at bekæmpe coronavirussen. Det vakte stærke reaktioner fra flere sider.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

Vi åbner med en historie, som greb læserne fra morgenstunden.

Danskerne går senere på pension, men en stor gruppe sakker agterud – »det er helt vildt«

Forskellen mellem pensionsalderen hos de privatansatte og de offentligt ansatte stiger kraftigt, viser ny analyse. Torben M. Andersen, tidligere overvismand og professor i økonomi, kalder det påfaldende og fremhæver, at det kan give store problemer i de kommende årtier.

Frederik M. Juel skriver. Du kan læse hele historien her.

Og så skal du da også lige læse, hvorfor de offentlige ansatte smutter …

Lammende kritik fra de offentligt ansatte – derfor stormer de på pension

Stor undersøgelse stiller skarpt på, hvad der skal til, for at personer over 50 år gerne vil blive i jobbet. På flere områder halter det offentlige langt efter det private, og der er specielt ét sted, hvor der kan sættes ind.

Også den historie er skrevet af M. Frederik Juel. Læs historien her.

Efter 30 år er det slut – den mest loyale Mærsk-mand siger stop

Lars-Erik Brenøe, der var personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller i 19 år og har haft en stribe bestyrelsesposter i Mærsk-selskaber, har snart sidst arbejdsdag på Esplanaden.

Lasse Friis skriver. Læs hele historien her.

Volkswagen dropper kompromisløs topchef. Nu skal en holdspiller redde det elektriske hamskifte

Måske kunne det kun ende sådan: At Volkswagen-chefen Herbert Diess gik så kompromisløst til biddet, at han til sidst ville blive ekspederet ud af den tyske bilgigants kontrollerende familieklaner og fagforeninger. Nu skal Porsche-chefen Oliver Blume køre den storstilede omstilling til elbiler videre.

Bibi Christensen skriver. Læs hele historien her.