Business-overblik: Svinepest giver dansk landbrug rekordeksport

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Svinpest i Kina kan sikret dansk landbrug rekord i eksporten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

På den 12. dag i sommermånederne skal vi kigge på en oliepris, der bliver ved at falde, godt nyt for Novo Nordisk i USA og en hårdt ramt amerikansk flyproducent. Men først til dansk landbrug.

1
Milliardregn over dansk landbrug

Et voldsomt udbrud af svinepest i Asien løfter fødevarepriserne i hele verden, og dansk landbrug har udsigt til rekordeksport. Svineproducenterne herhjemme står til at få over tre mia. kr. mere i kassen, skriver Finans.

Svinepesten har spredt sig over hele Asien, hvor op mod 200 mio. svin ventes at dø af sygdommen i år. Det skaber et importbehov, som udløser prisstigninger på hele verdensmarkedet. Det vil allerede i år løfte den danske fødevaresektors eksport til det højeste niveau nogensinde, vurderer Landbrug & Fødevarer (L&F).

Prisstigningerne ventes at forplante sig til alle typer af kød, men umiddelbart er det de danske svineproducenter, der først mærker det. I en ny prognose fra L&F er vurderingen, at gennemsnitsprisen pr. kilo svinekød vil blive hævet med 1,22 kr. i år og 1,00 kr. næste år.

Opjusteringen svarer til, at værdien af landmændenes produktion af slagtesvin stiger med omkring 1,8 mia. kr. i år og 1,5 mia. kr. næste år.

»Det er helt entydigt den hastige spredning af svinepest i Kina og det øvrige Asien, der er forklaringen på, at prognosen opskrives,« oplyser markedsanalytiker Karsten Flemin, L&F, til Finans.

2
Boeing hårdt ramt: Leverancer halveret på et år

Boeing leverede i maj under halvdelen af de fly, selskabet gjorde i samme måned sidste år. Årsagen er problemerne med det skandaleramte 737 MAX-fly, skriver norske e24.no.

Boeing leverede i maj 30 nye fly, eller hvad der svarer til 56 pct. færre end de 68 fly, som blev færdigproduceret i maj i fjor. Nedgangen skal findes i, at der sidste år blev produceret 47 af 737-modellen.

Den amerikanske flykoncern fremstiller fortsat Max-flyet, men det bliver ikke leveret til kunderne. Det er sket, efter at 346 mennesker har mistet livet i to ulykker i Indonesien i 2018 og i Etiopien i marts i år. Lufthavnsmyndigheder over hele verden forbød derefter flyet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Vigtigt USA-nyt for Novo Nordisk

Indtil nu har Novo Nordisk kun tilbudt diabetesmidler, der skal indføres med en nål. Det har holdt patienter væk fra den danske virksomheds produkter, men det kan være på vej til at ændre sig.

Tirsdag aften sendt medicinalselskabet en meddelelse ud om, at Oral semaglutid, der er en ny type medicin i tabletform til behandling af type 2-diabetes fra Novo Nordisk, ikke medfører øget risiko for hjertekarsygdomme hos særligt udsatte patienter.

Det er baseret på et større studie, der tirsdag er blevet offentliggjort ved en konference i San Francisco, fremgik det af meddelelsen fra Novo Nordisk.

Når medicinen kommer på markedet, bliver det et stort gennembrud for Novo Nordisk, fordi selskabet hidtil kun har tilbudt diabetesmidler, der skal injiceres.

Senioranalytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, følger Novo Nordisk tæt. Han siger til Ritzau, at det vil give medicinproducenten »et kæmpe potentiale« at komme ind på markedet for diabetesmidler i tabletform.

»Det er et kæmpestort marked. 75 procent af diabetikerne er på en tablet i forbindelse med diabetesbehandling. Det er et marked, som er på cirka 200 milliarder kroner, og som Novo Nordisk ikke har del i for nuværende.«

Novo Nordisk har i forvejen en type semaglutid på markedet, som skal injiceres. Den skal tages en gang om ugen.

4
Olieprisen dykker hen over natten

Olieprisen er på vej ned. Igennem natten faldt den én procent, og en tønde nordsøolie kostede onsdag morgen 61,40 dollar pr. tønde. Det er en dollar lavere, end da Oslo Børs lukkede tirsdag.

Det skriver norske E24.no.

Det skulle ifølge Reuters være svagere efterspørgsel og større amerikansk produktion, der er med til at presse prisen.

Det sker til trods for tro på, at de olieproducerende landes organisation OPEC vil videreføre begrænsninger på produktionen.

Opec og samarbejdslandene mødtes i slutningen af juni og blev enige om, at loftet på produktionen på 1,2 mio. tønder pr. dag skulle videreføres.

Det sker på markederne

Der er en let negativ undertone i de asiatiske aktiemarkeder onsdag, efter at de ledende indeks på Wall Street tirsdag noterede deres første tilbagegang i seks handelsdage.

Nikkei 225 i Japan: 0,0 pct.
Hongkongs Hang Seng: -1,6 pct.
China Shanghai Composite: -0,6 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.