Business-overblik: Skat har indefrosset hans milliardformue – nu opgiver han at stoppe det

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Sanjay Shah Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik, hvor vi har været en tur rundt i de danske erhvervsmedier fra morgenstunden og taget temperaturen på, hvad der rører sig ude i erhvervslivet.

Vi skal omkring både klima, et opråb om forskning og en hovedmistænkt i udbytteskandalen, hvis milliardformue forbliver indefrosset, men som får lettere ved at bruge af den. Forvirret over hvordan sidstnævnte hænger sammen? Så blive hængende, men vi starter lige med klimaet og en meget omdiskuteret afgift på CO2.

DI vil fordoble virksomheders CO2-afgift

Gør det godt dobbelt så dyrt for virksomhederne at udlede CO2, som det er i dag. Og gør det hurtigst muligt.

Sådan lyder beskeden fra Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i industrivirksomhedernes interesseorganisation DI, i hos Finans.

DI er nemlig klar med et klimaudspil, hvor forslaget om en fordoblet CO2-afgift ifølge organisationen vil kunne presse klimasynderne med en højere CO2-afgift uden at svække den samlede konkurrenceevne.

Her vil DI justere det eksisterende system og hæve afgiften for de virksomheder, der ikke er omfattet af EUs kvotesystem, fra en nuværende CO2-afgift på cirka 180 kroner til 370-400 kroner per udledt ton CO2.

Samtidig er det afgørende, at provenuet fra CO2-afgifterne bruges til at lette energiafgifterne, så det samlede skattetryk på virksomhederne ikke stiger, lyder det fra DI-topchefen.

Det er dog lige det aber dabei, at DI's ønskede afgiftsniveau ifølge Det Økonomiske Råd slet, slet ikke er højt nok. Her har man regnet sig frem til, at en CO2-afgift på 1.200 kroner per ton er nødvendig for at nå 70 procentsmålet i 2030. Også Klimarådet ligger meget højere end DI's forslag.

Sanjay Shah op­gi­ver at få op­hæ­vet in­de­frys­ning af mil­li­ard­for­mue

Den hovedmistænkte i udbytteskandalen, hvor der i 2012-2015 blev trukket 12,7 milliarder kroner ud af den danske statskasse, Sanjay Shah, får ikke held med at få ophævet den globale indefrysning af sin milliardformue, som Skattestyrelsen tilbage i 2018 fik gennemført. Det skriver Børsen.

Den samme britiske dommer, som ellers i april afviste Skattestyrelsens civile erstatningssag mod Sanjay Shah, 28 øvrige personer og 74 selskaber, accepterede på et retsmøde onsdag ikke at ophæve den globale indefrysning af Shahs formue.

Det skyldes, at Skattestyrelsen og Sanjay Shah har indgået en aftale, som giver Shah nemmere adgang til at bruge dele af den båndlagte formue til ting som advokatomkostninger, leveomkostninger og medicinudgifter.

»Jeg kan forstå, at der er udbrudt fred mellem Sanjay Shah og Skattestyrelsen,« lød det ifølge Børsen fra dommer Andrew Baker på onsdagens retsmøde.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Forskningstunge virksomheder: Regeringens plan truer Danmarks fremtid

En stribe af Danmarks forskningstunge virksomheder er dybt bekymrede over regeringens planer om at flytte ti procent af landets studiepladser fra de nuværende store universitetsbyer og ud i provinsen. Det skriver vi her på Berlingske.

Direktøren for Danmarks mest velhavende fond, Novo Nordisk Fonden, professor Mads Krogsgaard Thomsen, blander sig nu i debatten. Sammen med flere store danske virksomheder inden for life science-sektoren advarer han om, at regeringens forslag vil være direkte skadeligt for dansk forskning og uddannelse og dermed for Danmarks vækst og velstand på længere sigt.

»Jeg kan huske, der engang var en dansk statsminister, der sagde, at Danmark skulle have et universitet i verdens top-10. Det her er recepten på at opnå det modsatte. Det vil sikre forsknings- og uddannelsesmiljøer efter laveste fællesnævner,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) svarer på kritikken, at hun netop ville skalte og valte med Danmarks fremtid, hvis hun som minister tillader yderligere centralisering af uddannelserne.

»Vi lytter selvfølgelig til de mennesker, som sidder og forsker, omkring hvordan vi gør det her bedst. Men den samlede ambition på vegne af Danmark står klart: Det er et politisk ansvar – når man kan se ind i yderligere centralisering og lukning af uddannelser landet over – at gå op imod den udvikling. Vi har ikke kun brug for dygtige ingeniører i København, men også i Sønderborg og Kalundborg. Derfor er den her balance rigtig vigtig,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med torsdag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, spotter i dag efter bl.a. reaktioner på rentemeldingen i aftes fra den amerikanske centralbank:

1. Den amerikanske centralbank løftede efter sit ordinære pengepolitiske møde i går sløret for, at der, med det vi ved aktuelt, kommer to renteforhøjelser i 2023. Spørgsmålet er, hvordan investorerne vil tolke det signal? En del tror den/de første renteforhøjelser kommer tidligere, og at der kan komme flere af dem.

2.  I dag skal den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA efter planen vende tommelfingeren op eller ned for Orphazyme og deres middel Arimoclomol til behandling af den sjældne sygdom Niemann-Pick type C. Det vilde kursridt fortsatte i USA, hvor parallelnoteringen steg 48,8 pct. over den danske slutnotering. Hvad bliver FDAs beslutning, og hvordan reagerer investorerne?

3. Vestas og Ørsted har haft en forrygende uge med stigninger på ca. 10 pct. efter sidste weekends G7 topmøde. Blæser der igen mere vedvarende grønne rygvinde til aktieinvestorerne og fortsætter den udvikling?

Det sker på markederne

USA – aktier, lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,77 procent
  • S&P 500: -0,54 procent
  • Nasdaq: -0,24 procent

Asien – aktier, indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -1,12 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,28 procent
  • Kina CSI: +0,17 procent