Business-overblik: Saxo Bank kan overtage 600.000 nye kunder med hollandsk milliardopkøb

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Direktør og ejer af Saxo Bank, Kim Fournais, har mandag morgen købt sig til over 600.000 nye kunder. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Berlingske Business. I dag med nyt om blandt andet Saxo Banks vokseværk, bekymringer om en lille aktør i Nordsøen og Danske Banks tabte førsteplads i sin ærkerival i en vigtig undersøgelse.

1
Saxo Bank udvider forretningen i Europa med 3,2 mia. kroner opkøb

Saxo Bank har her til morgen bekræftet, at den har en indgået en aftale om at købe hollandske Binckbank for 424 mio. euro, eller 3,2 milliarder kroner. Den børsnoterede bank har aktiviteter i Holland, Belgien, Frankrig, Italien og Spanien, og når overtagelsen falder på plads, kan Saxo tilføje Binckbanks cirka 632.000 kunder til sin forretning, mens indtægten vil vokse med cirka 1,1 mia. kroner. Til sammenligning havde den danske investeringsbank 100.000 kunder sidste år og en indtægt på 3 mia. kroner, skriver Børsen.

Nyheden om Saxo Banks opkøbsplaner begyndte at florere fredag aften, da Bloomberg News skrev, at de to banker lå i forhandlinger.

Overtagelsen blev enstemmigt vedtaget af Binckbanks bestyrelse, og formand Vincent Germyns byder i pressemeddelelsen sine nye ejere velkommen.

»Vi er blevet markedsledende i Holland og Belgien og er en stærk udfordrer til de store banker i Frankrig og Italien. Vi er overbeviste om, at ved at kombinere Binckbank med Saxo Bank vil vi være i stand til at styrke vores udbud og vækst på de markeder,« siger han.

Saxo Bank betaler 6,35 euro per aktie, hvilket er 35 pct. over Binckbanks lukkekurs i fredags. Handlen forventes at være afsluttet i tredje kvartal næste år.

2
Usikkerhed om ny oliejæger i Nordsøen

En række olieselskaber i Nordsøen råber hos Finans.dk i dag vagt i gevær over det lille selskab Norecos planer om at købe sig ind i Nordsøen.

Norske Noreco står efter en aftale med Shell i oktober til at blive Danmarks næststørste olieaktør og dermed også en afgørende spiller i genopbygningen af det vigtige Tyra-gasfelt. Men andre aktører i området er bekymrede for om den lille opkomling kan varetage sine forpligtelser eller om sløseri vil føre til en forsinkelse af Tyra-projektet.

»Vi er bekymrede for, at de ikke kan leve op til deres forpligtelser. Taberne kan blive olieindustrien og den danske stat,« siger en anonym aktør i Nordsøen til Finans.dk.

Riulf Rustad, formand for Noreco, forsøger at mane til besindighed og forsikrer, at selskabet er solidt nok til at løfte opgaven.

3
Danske Bank efter tabt førsteplads til Nordea: »Vi må erkende, at vores brand lider i øjeblikket«

Danske Bank må se sig slået af ærkerivalen Nordea på listen over banker, der er bedst til at servicere store virksomheder og institutionelle kunder. Den store hvidvaskskandale hos Danmarks største bank har simpelthen fået Danske Bank til at tabe den vigtige position efter flere år på førstepladsen. Det skriver Berlingske Business.

»Vi må erkende, at vores brand lider lidt i øjeblikket. Det hænger sammen med hvidvasksagen. Det er klart, at sagen i Estland har kostet nogle ressourcer efter offentliggørelsen af rapporten i september, og måske har nogle kunder opfattet det, som om det er gået ud over indsatsen andre steder,« siger Bo Wetterstein, der er chef for Danske Banks storkundeafdeling i Danmark.

Den årlige analyse, som er lavet af det svenske konsulenthus Prospera, viser, at Danske Banks omdømme især er faldet hos de mellemstore virksomheder.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder har startet ugen i overvejende godt humør, mens det ser lidt mere blandet ud i Europa inden dagens åbning.

  • Nikkei 225 i Japan: + 0,6 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,2 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Med en relativt rolig weekend bag os vil investorernes fokus i denne uge starte, hvor sidste uge sluttede, dvs. ved det globale vækstbillede. Sidste uge sluttede på knapt så optimistiske takter i lyset af svagere nøgletal fra særligt Kina og Europa. Og markederne vil formentlig stadig reagere hårdere på dårlige nyheder end på gode.
  • Starter vi i Europa, hvor noget af svagheden i nøgletallene i sidste uge kan tilskrives det politiske miljø i Frankrig, vil vi starte dagen ud med de endelige inflationstal. Inflationstallene er vigtige i lyset af den europæiske centralbanks fremadrettede pengepolitiske linje, hvor man så sent som i sidste uge holdt fast i den forventede pengepolitiske retning, trods svækkede makroøkonomiske data. Her skal det nemlig lægges til, at lønvæksten stadig er på vej op i Europa, og det må forventes, at inflationen langsomt kravler højere omkring ECBs målsætning.
  • Vender vi blikket mod den anden side af Atlanterhavet, nemlig USA, vil der også være data at følge der. Har får vi en af de regionale centralbankers (New York) målinger, samt senere på dagen indikationer fra det amerikanske boligmarked ved NAHB boligmarkedsindeks, som på det seneste har vist markant svaghed. Målinger på det amerikanske boligmarked er en vigtig indikator for det fremadrettede økonomiske konjunkturbillede.