Business-overblik: Proppen i Suez-kanalen er fjernet – men nu kommer eftervirkningerne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

 
I seks dage har containerskibet »Ever Given« blokeret Suez-kanalen, som er et af verdens vigtigste farvand for handelsskibe. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

God morgen, og velkommen til dagens Business-overblik.

Vejrudsigten melder om varme temperaturer, der er igen fri passage gennem Suez-kanalen, og der er en håndfuld dugfriske erhvervsnyheder klar til dig.

Selvom påsken står for døren, sker der stadig masser af spændende ting i både ind- og udland.

God læselyst!

Revisorer advarer om stigende økonomisk kriminalitet

Der er kommet flere og flere anmeldelser om økonomisk kriminalitet de seneste år. Det skriver Finans.

En ny opgørelse fra revisornes brancheforening FSR – danske revisorer viser, at antallet af anmeldelser er femdoblet de seneste ti år fra 13.000 anmeldelser i 2009 til næsten 70.000 i 2019.

»Det kommer faktisk bag på mig, at omfanget af økonomisk kriminalitet er så stort, som tilfældet er. Vores analyse viser, at uanset om vi ser på bedrageri, skatte- og momssvig, hvidvask af sorte penge eller andre former for økonomisk kriminalitet, så er der tale om en nærmest eksplosiv stigning over de seneste 10 år,« siger Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR.

Skatteminister Morten Bødskov (S) siger, at økonomisk kriminalitet er en »enorm udfordring«.

Mærsk træder ind i vaccineudrulningen

Mærsk har siden 2019 arbejdet på et nyt og lukrativt forretningsben, hvor der er store penge at hente trods øgede krav til arbejdet: Transport for medicinalindustrien. Det skriver Børsen.

Det har taget fart under coronakrisen, og nu går Mærsk ind i et globalt samarbejde, som skal sikre en ligelig fordeling af covid-19-vaccinerne til udviklingslandene. Samarbejdet kaldes Covax-alliancen under Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

»Vi har indgået en kommerciel aftale på en eksklusiv distributionsret på 1 mia. vacciner, og vi har allerede transporteret de første sendinger,« siger Hristo Petkov, global chef for farma og sundhed i Mærsk, til Børsen.

Er brint fremtiden?

Brintfeberen raser i Danmark, hvor projekter står i kø som en Messias for den grønne omstilling. Men hvordan bruges fremtidens grønne brint bedst? Toyota holder fast i brintbiler, mens andre mener, at el for længst har vundet kampen til lands, og at der bør fokuseres på de brændstoffer, giganter som A.P. Møller – Mærsk og SAS higer efter. Det skriver Berlingske.

Brintfeberen er blusset op ved flere lejligheder. For omkring 15 år siden talte vi om »brintsamfundet«, når klimaudfordringerne skulle løses. Herhjemme meldte både Lolland, Herning og Ringkøbing sig som pionerer i etableringen af et brintsamfund, hvor brintbiler og -busser skulle spille en stor rolle. Det blev ved snakken.

I dag er den snak også i overvejende grad forstummet. Kørt over af elbiler. Mens der i landets store byer skyder ladestandere til elbiler op med lynets hast, og tre fjerdedele af danskerne ifølge regeringens bilkommission potentielt kan lade op hjemme i carporten med en ladeboks, er der kun seks brinttankstationer i Danmark.

Thorborg tror på opsving

En ny analyse fra Finans Danmark viser, at konkurserne de seneste måneder i høj grad består af selskaber, som har meget lille eller ingen aktivitet. Det skriver Berlingske.

Billedet bekræftes af flere, og skyldes i høj grad hjælpepakkerne, som har givet erhvervslivet kunstigt åndedræt gennem det seneste års krise. Og ifølge serieiværksætter og administrerende direktør i Dinero, Martin Thorborg, kan der komme et stort opsving på den anden side af krisen.

»Måske skal der være lidt depression og ballade, men når vi er ude af det mudrede vand, tror jeg, at der kommer en form for opsving. Der er måske flere, der ser det samme som jeg og tænker, at de skal være en del af opsvinget,« siger han.

Suez-kanalen er åben – men det får langvarige konsekvenser

Selvom det enorme fragtskib Ever Given mandag kom fri i Suez-kanalen, og der nu efter knap en uge endelig er fri passage gennem den kanal, hvor 12 procent af verdens handelsvarer fragtens igennem, så kan det få langvarige konsekvenser. Det skriver Finans.

»Alt i alt skal vi regne med i hvert fald to-tre måneder med efterdønninger,« siger Lars Jensen, shippinganalytiker og administrerende direktør i Seaintelligence Consulting, til Finans.

Forklaringen er blandt andet, at havnene rundtomkring nu kan se frem til at modtage mange flere varer på samme tid end normalt den kommende tid med den ophobede fragt. Det bakkes op af Mærsk, der har haft 33 containerskibe i venteposition omkring kanalen.

»Selv når kanalen bliver genåbnet, vil indvirkningen på den globale kapacitet og udstyret sprede sig som ringe i vandet, og blokaden har allerede udløst serier af forstyrrelser og ophobninger i global shipping, hvilket kan tage uger, muligvis måneder, at udrede,« skrev Mærsk mandag i en opdatering.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

Det var en rimelig stille dag på markederne i går, som endte omtrent fladt for globale aktier, mens renterne igen kravlede højere. Gårsdagens tale fra Christopher Waller bød som forventet på en kraftig afstandstagen fra centralbankernes afhængighed af regeringen og dermed også, at Fed ikke blot holder renterne lave, mens regeringen øger budgetunderskuddet efter krisen.

Det kommer i lyset af den kraftige stigning i statsgæld i løbet af coronakrisen, hvor regeringer verden over har givet vitaminindsprøjtninger til økonomien under nedlukningerne. Dagen i dag byder på flere talere fra Fed, i form af Quarles, Williams og Bostic.

I løbet af i går fik man rettet skibet Ever Given op, som har blokeret Suez kanalen i knapt en uge. Det vil tage flere dage at få trafikken igennem, men ikke desto mindre er det af stor betydning pga. den store andel af global handel, der går igennem strædet.

På den økonomiske fromt udkommer flash inflationsdata for Tyskland, forbrugertillidsdata for USA og Europa samt udviklingen i boligpriserne i USA. Inflationstallene vil sandsynligvis løftes af stigende oliepriser og en svækket euro, mens nedlukningen af detailbutikker omvendt vil lægge et nedadgående pres på prisudviklingen. Boligpriserne i januar og forbrugertilliden særligt i USA ventes at være i fremmarch i tråd med, hvad vi ellers har set af andre økonomiske indikatorer for nyligt.

Med til at løfte begge er de store stimulanspakker, som netop er blevet udbetalt i USA. Stimulanspakkerne er også en bærende årsag til de kraftige rentestigninger, vi har set, og det taler for en fortsat overvægt af aktier mod obligationer.

Der vil være en række regnskaber i dag, og det kan blive interessant at følge f.eks. tøjproducenten Lululemon Athletica, som har haft gavn af nedlukningerne pga. deres produktion af bl.a. yogabukser. Det bliver interessant at se deres forventninger til salg mv. i lyset af genåbningen af samfundet.

Det sker på markederne

USA – Lukkekurser mandag:

Dow Jones: +0,30 procent
S&P 500: -0,09 procent
Nasdaq: -0,60 procent

Asien – Indeks tirsdag kl. 06.15:

Japan Nikkei: +0,08 procent
Hongkong Hang Seng: +1,15 procent
Kina CSI: +0,59 procent