Business-overblik: Politisk flertal baner vej for nye Novoer og Carlsberger

Bredt flertal vil afskaffe særskat, som har forhindret oprettelse af erhvervsdrivende milliardfonde. IT-systemet til ejendomsvurderinger har stadig ikke leveret en tidsplan og et budget til godkendelse. To store trusler nærmer sig dansk økonomi i 2019. Det er blandt morgenens nyheder. Få det hurtige overblik her.

Bag nogle af Danmarks største virksomheder, heriblandt Carlsberg, står erhvervsdrivende fonde, men en særskat på 42 procent indført i 1998 satte en effektiv stopper for, at nye fonde er kommet til. Den afskaffes nu. Arkivfoto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til et hurtigt overblik over nyheder fra ind- og udland.

1
Politisk flertal baner vejen for nye Novoer og Carlsberger

Danmark kan snart få et nyt Novo og et nyt Carlsberg. Et politisk flertal med regeringen, Socialdemokraterne og De Radikale fjerner nemlig nu den særskat, som har betydet, at der ikke siden slutningen af 1990erne er blevet oprettet nogle af de erhvervsdrivende milliardfonde, der står bag de største, danske virksomheder.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Det er – langt om længe – lykkedes at finde en model, der kan få flere virksomheder til at overgå til fondseje,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til avisen med henvisning til en ekspertgruppes anbefalinger til regeringen efter fem års arbejde.

Den politiske aftale vil bl.a. igen gøre det skattefrit at oprette nye fonde.

I 1998 indførte Nyrup-regeringen med Pinsepakken en skat på 42 procent på erhvbervsdrivende fonde som dem, der står bag Novo Nordisk og Carlsberg. Indtil da var det skattefrit at oprette nye fonde. Resultatet var, at der siden stort set ikke er kommet nye, erhvervsdrivende fonde til i Danmark.

2
Nyt IT-system til boligvurderinger sejler på fjerde år

Fire år, efter at arbejdet med et nyt og kompliceret IT-system til ejendomsvurderinger blev sat i gang, har Skatteministeriet stadig ikke kunnet levere en tidsplan og et budget til Statens IT-råd, som skal følge alle større, statslige IT-projekter tæt for at forhindre nye skandaler.

Det skriver Politiken.

Udviklingen af ejendomsvurderingssystemet blev i juli 2015 karakteriseret som et højrisikoprojekt og skulle derfor følges tæt. Men trods flere løfter har Skatteministeriet stadig ikke fremsendt materialet til godkendelse, sådan som Finansministeriet kræver det.

»Jeg tror, det er det eneste eksempel, vi kender,« siger Mogens Pedersen, formand for Statens IT-råd og kommitteret i Finansministeriet.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteministeriet oplyser til avisen, at den foeventer »i starten af det nye år« at have de krævede oplysninger klar.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
To store trusler nærmer sig dansk økonomi i 2019

Opsvinget fortsætter i det nye år, men det kan blive lidt sværere at finde et nyt job, og der kommer lidt mindre tryk på boligmarkedet.

Det viser et rundspørge blandt ti økonomer, som Berlingske Business har lavet. Økonomerne er enige om, at væksten i 2019 vil være på to procent.

De to store risici for dansk økonomi er dels mangelen på arbejdskraft på flere områder, dels den globale økonomi, som vakler på grund af blandt andet Brexit og handelskrigen.

»Kort sagt ser vækstudsigterne for dansk økonomi fornuftige ud for 2019, men vi bevæger os på en knivsæg mellem på den ene side risiko for yderligere pres på arbejdsmarkedet og på den anden side risiko for internationale nedjusteringer,« siger direktør i DI, Kent Damsgaard.

4
Bonus skal holde på KMD-ledelse efter salg

Den nye, japanske ejer af den danske IT-gigant KMD, NEC, vil tilrettelægge bonusprogrammer for at holde på ledelsen af KMD.

Det bekræfter KMDs administrerende direktør siden 2014, Eva Berneke, over for Børsen.

»De lægger selvfølgelig også op til, at vi bliver kompenseret herfor,« siger hun uden at ville nærmere ind på detaljerne.

NEC lagde 27. december otte milliarder kroner for at købe KMD (det tidligere Kommunedata) af den amerikanske kapitalfond Advent International og den danske pensionskasse Sampension.

Hvorvidt bestyrelsesformand Jens Due Olsen fortsætter, afhænger af, om »vi kan finde en ordentlig måde at gøre det på«, siger han til avisen og gør klart, at »jeg har sagt til dem, at jeg super gerne vil fortsætte«.