Business-overblik: Overraskende melding fra nationalbankdirektør: Måske er bankreglerne for stramme

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det er på tide at overveje en lempelse af reglerne, bankerne er underlagt, mener nationalbankdirektør Lars Rohde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik, der er domineret af flere interessante bankhistorier.

1
Maskiner læser din jobansøgning

Din jobansøgning kan meget vel være blevet vraget, uden at nogen har læst den. Én ud af syv virksomheder bruger nemlig et system, der screener og automatisk fravælger kandidater, skriver Finans.dk på baggrund af en undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager.

Omkring 14 pct. af de knap 1.000 arbejdsgivere i det offentlige og private, som er blevet spurgt, oplyser, at de bruger et HR-/rekrutteringssystem til automatisk frasortering på baggrund af for eksempel alder, uddannelse eller antal år på arbejdsmarkedet, inden de tager kandidaternes ansøgninger i hænderne for at læse dem.

Det er særligt store, private virksomheder og det offentlige, der benytter metoden.

Blandt offentlige virksomheder, der bruger automatisk frasortering, bliver 17 pct. af ansøgningerne sorteret fra af en computer, mens det gælder 16 pct. i store private virksomheder.

»Hvis du er nyuddannet eller overveje at skifte branche, vil jeg anbefale dig at gå efter de små private virksomheder, der i mindre grad sorterer automatisk, modtager færre ansøgninger og i det hele taget er mindre firkantede i deres udvælgelsesproces,« siger Morten Ballisager, direktør i konsulenthuset.

2
Bankansatte hårdt ramt af skandaler

De ansatte i finanssektoren har måttet lægge øre til lidt af hvert gennem de senere år. Skandaler om hvidvask, udbytteskat og fiflerier har trukket massevis af overskrifter, men hvad skal en privatkunderådgiver i Esbjerg stille op med hvidvask i Estland, spørger Finansforbundets næstformand, Michael Budolfsen:

»Vedkommende vil jo rigtig gerne gøre sit arbejde godt og være stolt af sin arbejdsplads. Det rammer dem rigtig hårdt,« siger han til Berlingske.

I denne uge kom det frem, at Danske Banks ledelse ikke reagerede på flere års advarsler fra dens egen compliance-afdeling om, at man ikke levede op til gældende lovgivning på flere områder, der skulle beskytte bankens kunder mod dårlig rådgivning.

Michael Budolfsen påpeger, at bankrådgivere naturligvis skal følge reglerne, men det var ledelsens ansvar at reagere på de mange års interne advarsler, mener han.

3
Overraskende melding fra nationalbankdirektør: Måske er bankreglerne for stramme

Bankerne er underlagt så mange og komplicerede regler om kapital, likviditet og drift, at det er på tide at overveje en lempelse, mener nationalbankdirektør Lars Rohde ifølge Finans.dk

Finans.dk refererer Lars Rohdes udtalelser fra årsmødet i brancheorganisationen FSR - Danske Revisorer tidligere på ugen.

»Jeg er ikke ubetinget tilhænger af yderligere detailregulering, og måske skal vi se på, om vi har fået sat hegnspælene rigtigt, eller om vi har hegnet for meget ind på nogle områder,« sagde Lars Rohde på mødet.

Her tilføjede han, at han er med på det hold, der gerne vil simplificere og forenkle love og regler.

Professor ved CBS, Jesper Rangvid, ekspert i den finansielle sektor, er enig med Lars Rohde i, at regelsættet for banker og realkreditinstitutter er meget kompliceret, men siger samtidig til Finans, at man skal huske, »at der bag hver eneste ny regulering har været et legitimt grundlag«. Derfor kan det blive meget svært at deregulere i praksis.

4
Nordea sender større regning til erhvervskunder

Vi bliver i den finansielle verden et øjeblik endnu. Torsdagen bød på rentenedsættelser fra Den Europæiske Centralbank og Nationbalbanken, og Nordea sendte straks regningen videre til sine erhvervskunder.

Nordea sænker pr. 1. november 2019 indlånsrenten for erhvervskunder fra minus 0,50 pct. til minus 0,75 pct. som en konsekvens af det fortsat lave renteniveau.

»Det lave rentemiljø ser ud til at fortsætte i lang tid endnu. Derfor har vi i dag besluttet at følge Nationalbankens rentesats på erhvervssiden og sænke indlånsrenten for vores erhvervskunder,« sagde Bjørn Bøje Jensen, der er bankdirektør med ansvar for erhvervskunder i Nordea Danmark.

Ifølge Ulrik Harald Bie, økonomisk redaktør på Berlingske, øger Nationbankens rentenedsættelse presset for, at de negative renter sendes videre til private kunder.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med fredag:

  • Hvor hurtige er andre banker til at følge Nordeas eksempel med at nedsætte renten for erhvervskunder ned til Nationalbankens rente på indskudsbeviser på minus 0,75 pct? Vi nærmer os givetvis snart en sats, hvor nogle virksomheder er nødsaget til at tænke kreativt med deres overskudslikviditet – og hvad med regningen til de private med større opsparing?
  • Der var generelt en positiv stemning på aktiemarkederne efter gårsdagens nedsættelse. Udviklingen fortsatte i USA og forplanter sig også til generelt stigende aktiekurser her til morgen i Asien. I Europa vil der formentlig være en forsigtig aktieindledning med en kursdans på stedet.
  • Den canadiske investeringsbank RBC fastholder sit kursmål på 225 på Pandora og forbliver skeptiske med hensyn til, om relanceringen vil være nok og det rigtige til at bringe selskabet tilbage på vækstsporet. Aktien faldt med tre pct. i går. Fortsætter presset i dag?

Det sker på markederne

De asiatiske aktier stiger fredag morgen efter indikationer om fremskridt i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina.

  • Nikkei 225: +1,0 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.
  • Sydkoreas Kospi: Lukket
  • China Shanghai Composite: Lukket