Business-overblik: Om fem år kan hver sjette bank være væk, mener bankbosser

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Der vil være langt færre danske banker om fem år, mener en række bankchefer. Adm. direktør i Sydbank Karen Frøsig mener, at udvikligen bliver drevet af en række kendte og en række ukendte faktorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

God morgen og velkommen til årets første nyhedsoverblik fra Berlingske Business. I dag blandt andet med bankbosser, der er klar til nye opkøb og skatteminister Karsten Lauritzen (V), der mener, at det har lange udsigter med et velfungerende skattevæsen.

1
Bankbosser: Hver sjette bank kan forsvinde

Der bliver færre og færre banker i Danmark, og den udvikling kan tage til over de kommende år. Mere præcist kan hver sjette bank være opslugt om fem år, mener en række bankbosser.

Det skriver borsen.dk (kræver abonnement).

Antallet af banker er mere end halveret til 65 på ti år, og det er den konsolidering, der vil fortsætte, mener bankcheferne. I alt 25 bankdirektører medvirker i en rundspørge Dagbladet Børsen har lavet, og alle bankdirektørerne mener, at der er færre banker om fem år. Gennemsnittet af de seks direktører, der vil give et bud på et tal, tror, at der vil være cirka 55 banker.

Adm. direktør Karen Frøsig i Sydbank fremhæver, at konsolideringen drives af to faktorer. Dels de kendte og dels de ukendte.

»Blandt de kendte er øgede krav fra lovgivere om efterlevelse af kapitalkrav eller compliance. Det har historisk set betydet øgede omkostninger og kompleksitet i bankdriften. Blandt de ukendte er udviklingen på markedet, og om der kommer nye kriser,« siger Karen Frøsig.

Landets største bank i form af Danske Bank forventer ikke noget stort fald i antallet af pengeinstitutter.

»Danske Bank har en størrelse i Danmark, der betyder, at vi ikke kan blive ret meget større gennem opkøb. Derfor er vores primære fokus at styrke vores position i Danmark organisk,« siger Kenni Leth, der er pressechef i Danske Bank.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Minister: Lange udsigter for velfungerende skattevæsen

Det går den rigtige vej med at få genopbygget et velfungerende skattevæsen, men det kommer til at tage tid. Skatteminister Karsten Laurtizen (V) mener ikke, at det bliver mens han er minister.

Det skriver finans.dk.

»Det bliver ikke i min tid som skatteminister, at man kan sige, at skatteforvaltningen fungerer igen,« siger Karsten Lauritzen.

For at få bugt med de mange skandaler er Skat blevet nedlagt, og syv nye styrelser er blevet oprettet. Det skete for et halvt år siden.Men trods det har der fortsat været en række skandaler. Blandt andet rekordstor gæld til det offentlige og eftergivelse af skattegæld.

Karsten Lauritzen forsikrer, at der alligevel er fremdrift i genopbygningen af skatteforvaltningen, men beder om tålmodighed. Problemerne er ikke løst om et år, fremhæver han.

Socialdemiokratiets skatteordfører Jesper Petersen er ikke helt tryg.

»Det er ikke tilstrækkeligt at købe nye visitkort og kalde kontorerne noget nyt. Regeringen har igen og igen afvist os i et krav om at styrke skattevæsenet, så vi kunne bringe tabet af skatteindtægter ned,« siger Jesper Petersen.

3
Magert år for børsen

Sidste år blev et magert år for børsen. Det endte langt fra endte sådan, som banker, investorer, fondsbørsen og de danske aktionærer havde håbet i begyndelsen af 2018. Blot et enkelt nyt selskab kom på den danske børs i året, hvor der ellers var masser af selskaber, der var kandidater til at blive børsnoteret.

Det skriver Berlingske Business.

To af topfolkene i Danske Banks corporate finance-afdeling, Christian Lindholm og Christian Hansen, giver i Berlingske Business deres bud på, hvorfor tingene ikke gik som planlagt, og hvad 2019 kan byde på.

Det sker på markederne

Skuffende nøgletal fra Kina lægger onsdag pres på de asiatiske børser, hvor markedet i Tokyo dog fortsat holder nytårslukket.

  • Nikkei 225 i Japan: Lukket
  • Hongkongs Hang Seng: -2,5 pct.
  • China Shanghai Composite: -1,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -1,5 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Vestas fik på årets sidste dag en gevaldig slutspurt med 673 MW nye ordrer. Mon ikke det giver lidt aktiemæssig medvind fra starten?
  • I Storbritannien har DFDS fået en ordre med en værdi på cirka 350 mio. fra det britiske transportministerium. DFDS skal sammen med to andre færgeselskaber være »stand-by« som en nødløsning, hvis der ikke kommer en aftale mellem Storbritannien og EU om Brexit inden den 29/3.
  • Den amerikanske nedlukning af dele af den offentlige sektor har nu varet i 11 dage. Det er på den ene side længere end de gennemsnitlige otte dage, som de seneste 20 nedlukninger har varet. På den anden side er det ikke noget, som investorerne plejer at være specielt urolige for. Præsident Donald Trump har indkaldt til forhandlinger og mon ikke der kommer en løsning indenfor få dage. Det er i hvert fald den logik, som investorerne antager også gælder denne gang.