Business-overblik: Ølfesten fortsætter – aldrig har der været så mange danske bryggerier

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Der har aldrig været flere bryggerier i Danmark end nu. Her er det brygger Christian Harbo fra Thisted Bryghus. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Business-overblikket denne torsdag morgen, hvor vi har været tidligt oppe og set på, hvad der rører på sig i erhvervsmedierne.

Er du sådan en, som godt kan lide at snuse rundt i supermarkedet eller specialforretningen efter specialøl i alskens afskygninger, er der gode nyheder. Vi starter nemlig med en historie om, at antallet af danske bryggerier sætter rekord.

Men vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Ny rekord i danske bryggerier

Det er kollegerne hos Finans, der har kigget på den seneste analyse fra Beerticker foretaget for Bryggeriforeningen. Den viser, at der i 2020 var 228 danske bryggerier i alt, hvilket er højere end nogensinde før og 12 flere end i 2019. Tilbage i 2004 var der blot 26 bryggerier.

»Det er jo fantastisk og herligt, for det giver forbrugerne et kæmpe udvalg og en høj kvalitet af øl. Der er en stor entusiasme omkring ølproduktion. Vi har øl dybt i vores traditioner, idet man for 100 år siden bryggede øl ude på gårdene og i sit bryggers,« siger administrerende direktør i Bryggeriforeningen, Niels Hald, til Finans.

Det høje antal bryggerier kan dog aftage de kommende år, mener professor i erhvervsøkonomi på Aalborg Universitet og forsker i brancheanalyser for den danske bryggeribranche Poul Houman Andersen. Han peger både på hård konkurrence fra de store som Carlsberg og Royal Unibrew samt dårlig økonomi hos mange af de små og mellemstore bryggerier.

Topadvokat melder webshopbagmand til politiet

Her på Berlingske bringer vi i dag en historie om, at nettet strammes om en aarhusiansk vennegruppe af webshopejere, der bag sig trækker et spor af vrede kunder, konkurser og ubetalte millionregninger.

Efter at kuratoren Kammeradvokaten har gennemtrawlet konkursboet efter selskabet Svendborg Marketing Fyn ApS, der sidste år blev sendt i konkurs af direktør og ejer Nikolaj Duus Jakobsen, har Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, politianmeldt Nikolaj Duus Jakobsen.

Nikolaj Duus Jakobsen er blot én af flere grene i en regulær webshopkarrusel, hvor en vennegruppe fra Aarhus-området i årevis har åbnet og lukket netbutikker i ét væk, hvor mange kunder mener at være blevet snydt og bedraget af alt fra abonnementsfælder og ulovlig markedsføring til værdiløse, defekte og potentielt farlige kopivarer.

Det drejer sig om webshops som Smilebright, Copenhagen Lashes, MyPosture, MyMuscle, Skintek, Styled, Blackpods og De Perfekte Jeans.

Af en aktindsigt fremgår det, at kurator har afsløret »en lang række overførsler og hævninger« for i alt knap 1,1 millioner kroner, som kurator ikke mener har haft noget med selskabet at gøre.

Det er i stedet penge, som Nikolaj Duus Jakobsen inden konkursen har hevet ud til sit private forbrug og dermed ud af rækkevidde for Skatteforvaltningen, som det konkursramte selskab i alt skylder mere end to millioner kroner. Hovedpersonen selv besvarer ikke Berlingskes henvendelser.

Læs artiklen her.

Sygeplejerskerne vil have politikerne på banen

Sygeplejerskernes strejke kører på sjette uge, og spørgsmålet er, hvad der vil komme ud af konflikten?

Regeringen klapper i som en østers, når spørgsmål om sygeplejerskerne lander på dens bord.

Men Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), har længe sagt, at det er Folketingets politikere, der sidder med nøglen til at løse konflikten.

Det var også beskeden tirsdag, hvor DSR endnu engang varslede en optrapning af konflikten. Det skriver vi her på Berlingske.

»Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt. Det vil kræve nogle håndgribelige løfter over for sygeplejerskerne om at rette op på mange års lønefterslæb,« siger Grete Christensen.

Regeringen er fortsat tavs, men hvad siger resten af Folketingets partier? Læs hele artiklen her.

Milliardærs biotekselskab jagter coronamiddel

Det børsnoterede biotekselskab Enochian, som Pandora-milliardæren René Sindlev står bag, forsøger allerede af finde en kur mod hiv, mod hepatitis B og mod flere forskellige kræftformer. Men nu har man også tilføjet et stort sats på covid-19 og influenza, som selskaber har kastet et større millionbeløb efter at udvikle et lægemiddel mod. Det skriver Dagbladet Børsen i dagens avis.

I alle selskabets projekter er det den ukendte, tyrkiske forsker Serhat Gümrükcü, som står bag. Han har ifølge Børsen få udgivne forskningsartikler bag sig, men til gengæld en fortid som healer, og han behandler folk med igler på sin klinik i USA.

René Sindlev har tidligere betegnet den tyrkiske forsker som »biotekverdenens svar på Zuckerberg, Bill Gates og Larry Page« og har forklaret, at »folk tæt på ham sammenligner ham med Leonardo da Vinci, Nikola Tesla og Einstein i en og samme person«.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har fokus på disse tre punkter i dag:

1. Gårsdagens udvikling på de store børser rundt omkring i verden var mere positiv, og kinesiske aktier stiger pænt her til morgen som følge af Beijings forsøg på at dæmpe nervøsiteten blandt investorerne. En nervøsitet for, at det stigende regulatoriske pres på kinesiske selskaber inden for uddannelsessektoren blot var en forsmag på, hvad der er i vente for andre sektorer.

En ting er sikkert, og det er, at Kinas langsigtede plan om at sikre stabilitet og fremgang ved at omstille økonomien til en mere serviceorienteret økonomi stadig fortsætter. Her har man blandt andet fokus på forskning, teknologi samt at adressere stigende ulighed og reducere finansielle risici i økonomien. Det giver på kort sigt modvind til kinesiske aktier, da man ikke i samme grad som tidligere stimulerer økonomien via de traditionelle kanaler som infrastrukturinvesteringer. Det er et område, der fortsat er værd at holde øje med.

2. Der kommer en række regnskaber fra de tunge selskaber. Starter vi i vores egen andedam, så aflægger DSV regnskab, og ser vi ud mod det store udland, så kommer der regnskab fra giganten Amazon. Der vil også være regnskaber at følge fra medicinalgiganten AstraZeneca, Mastercard, Volkswagen og en række banker.

3. På den økonomiske nøgletalsfront vil vi få andet kvartals BNP-tal fra USA, og det giver et hint om, hvorvidt den amerikanske økonomi allerede har indhentet coronakrisens efterslæb, eller om det først vil ske i løbet af tredje kvartal. Mange andre steder i den vestlige del af verden har vi endnu ikke indhentet det økonomiske tab fra coronakrisen.

Derudover får vi tal fra det amerikanske arbejdsmarked i form af tal for de nye dagpengesøgende. Tallet giver en højfrekvent opdatering på forbedringen i arbejdsmarkedet. Da det er en indikator, der kommer ugentligt, får den ikke altid så meget opmærksomhed, men i løbet af coronakrisen, hvor bevægelserne fra total nedlukning til genåbning har været hurtige, er det en af de indikatorer, som vi har holdt mere øje med for at tage temperaturen på økonomien.

Det sker på markederne

USA lukkekurser onsdag:

Dow Jones: -0,36 procent
S&P 500: -0,02 procent
Nasdaq: +0,70 procent

Asien indeks torsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,75 procent
Hongkong Hang Seng: +2,74 procent
Kina CSI: +1,04 procent