Business-overblik: Novo-fond kigger væk fra Danmark og vil bruge milliarder i udlandet

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Novo Nordisk Fonden har svært ved at finde tilstrækkeligt med egnede investeringer i Danmark. Derfor vil den store fond nu begynde at vende blikket mod udlandet, lyder det fra Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens Business-overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

Vi skal over en møbelkæde, der frygter en konkurrenceforvridende genåbning, og forbi hårde anklager mod Danmarks største pensionskasse, ATP. Men vi begynder med fonden bag Novo Nordisk, der nu kigger mod udlandet for at foretage sine investeringer.

Rebien vil bruge Novo-fondens penge i udlandet

Novo Nordisk Fonden, der blandt andet sidder på en stor aktiepost i Novo Nordisk, er klar til at købe op i udlandet, fordi der mangler opkøbsemner i Danmark. Det skriver Børsen.

Med en samlet formue på 440 milliarder kroner bugner pengekassen så meget i Novo Nordisk Fonden, at fonden har svært ved at finde investeringer i Danmark, sådan som det ellers kræves i fondens fundats.

»Fonden har haft svært ved at nå at uddele penge i forhold til den ambition, vi har haft. Det er fordi, at det tager tid at lave sådan noget her. Det tager ikke tid, hvis man bare vil brænde pengene af, men hvis man vil gøre det ordentligt, så tager det tid,« siger Lars Rebien.

Den nye direktør, Mads Krogsgaard, der indtil for nylig var forskningsdirektør i Novo Nordisk, får en nøglerolle i udmøntningen af den nye strategi, der skal sikre, at ambitionen om at uddele fem til seks milliarder kroner årligt kan nås.

»Mads er let at gøre entusiastisk, og når først han ser muligheder, så er der ikke noget, der kan stoppe ham. Min opgave vil være at sætte ham på sporet med hensyn til at definere, hvad de nye kerne- eller fokusområder skal være i den næste femårsplan,« siger Lars Rebien.

Møbelkæde presser på for genåbningen af store butikker

Chefen for ILVA-kæden er bekymret for, at de store møbelhuse og byggemarkeder ikke kommer med i første runde af en genåbning, skriver Finans.

Den danske møbelbranche havde i fjor fart i salget til danskere, som i coronatiden gerne bruger penge på hjemmet. Alligevel er der blandt de danske møbelbutikker og -kæder aktuelt dyb bekymring over den fortsatte nedlukning i detailhandlen.

Møbelbutikkerne har været tvangslukket siden december, men flere af dem sælger fortsat online. Det opvejer dog ikke tabet af omsætningen fra butikkerne, fortæller Rami Jensen, som er administrerende direktør for ILVA-kæden med 41 danske butikker.

»Nogle varegrupper kan vi sælge digitalt, men især møbler og senge, som produceres efter den enkelte kundes ønsker, har det svært uden butikkerne og den service, som gives der. Så vi krydser fingre for, at der meget snart kommer en genåbning,« siger Rami Jensen.

Han er lige nu bekymret over, at der i notater fra Statens Serum Institut er fokus på at åbne detailbutikker på under 5.000 kvadratmeter. ILVA har, ligesom byggemarkeder og blandt andre IKEA, flere butikker, som er større end de 5.000 kvadratmeter.

»Det mest konkurrenceforvridende, man overhovedet kan gøre i en genåbning, er da at udelukke nogle inden for samme branche. Hvis der laves en ordning, så en møbelbutik på 4.500 kvadratmeter må åbne, mens en på 5.500 skal holde lukket, giver det ingen mening. Der er ikke dårligere muligheder for at overholde restriktioner i en stor butik,« siger Rami Jensen.

Hårde anklager om statsstøtte i omstridte ATP-fonde

De stærkt omdiskuterede ATP PEP-fonde er nu havnet i en ny strid, skriver Berlingske.

Flere konkurrenter mener, at Danmark største pensionskasser har fiflet alt for meget med reglerne, da en ny fond blev oprettet sidste år. Der kan være tale om både ulovlig statsstøtte og brud på konkurrencereglerne, og sagen ender nu på erhvervsministerens bord.

Og et usædvanligt oprør rammer nu Danmarks største pengetank, ATP. I al hemmelighed har en række anonyme konkurrenter hyret det anerkendte advokatfirma Gorrissen Federspiel til at undersøge flere mulige uregelmæssigheder, da pensionskassens seneste såkaldte ATP PEP-fonde blev oprettet i oktober sidste år.

Ifølge advokaterne er en fond i ATP PEP, der investerer i kapitalfonde, blevet skabt med ulovlig statsstøtte og kan føre til ulige konkurrencevilkår. Kort sagt kan fonden give langt bedre vilkår, end konkurrenterne kan tilbyde, fordi den har pensionskassens svimlende formue i ryggen.

De nye alvorlige anklager kommer, efter at ATP har udvidet sit forretningsområde med en række investeringsfonde. Senest blev syvende ATP PEP-fond søsat i oktober i fjor med lovning på cirka seks milliarder kroner at starte på fra ATP.

Men den konstruktion mener Gorrissen Federspiel kan være ulovlig, fordi den kan være skabt med statsstøtte og på ulige konkurrencevilkår.

»Vi vurderer, at ATP PEP VII giver anledning til statsstøtteretlige overvejelser. Den økonomiske støtte fra ATP kan gøre ATP PEP VII i stand til at tilbyde bedre investeringsvilkår og derved opnå en konkurrencefordel sammenlignet med andre investeringsvirksomheder,« hedder det i et notat fra Gorrissen Federspiel.

Tre forhold, investorerne skal være opmærksomme på i dag:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet nævner tre forhold, som investorerne skal have sig for øje i dag:

  • Regnskabsugen sluttes af med 2020-tal fra Maersk Drilling. 2020 har været en rutsjebanetur for oliepriserne og dermed blandt andet også for Maersk Drilling. Lave(re) oliepriser og grøn omstilling har givet udfordringer og vil også gøre det fremadrettet.
  • Investorerne vil begynde at drage deres konklusioner om regnskaberne for fjerde kvartal. Høreapparatselskabet Demant var et af de selskaber, som kom stærkest ud af regnskabssæsonen. Derimod var FLS' udmelding om en forventet indtjeningsmargin på blot fem til seks procent i 2021 en skuffelse.
  • De store kursudsving i amerikanske aktier fortsætter. De cannabisaktier, som de seneste uger har været flyvende, kom torsdag ned på jorden igen. Skal vi, i det mindste i en overgangsperiode, vænne os til »dagens større udsving« og aktier, som bevæger sig langt mere, end der økonomisk og fundamentalt er belæg for?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: -0,02 procent
S&P 500: +0,17 procent
Nasdaq: +0,38 procent

Asien – indeks fredag kl. 6.40:

Japan Nikkei: -0,26 procent
Hongkong Hang Seng: +0,45 procent
Kina CSI: +1,43 procent