Business-overblik: Lego-milliardær chokeret over Warnøe og Tvedes ulovlige aktionærlån

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

»Det er selvfølgelig chokerende,« siger Lego-milliardær Anders Kirk Johansen om ulovlige lån i Warnøe og Tvede-selskab. Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

I dagens udgave af Business-overblikket kan du læse den overraskende historie om, hvordan medlemmer af fagforbundet 3F i Københavns Lufthavn har forsøgt at true en ny kollega til at melde sig ind i fagforbundet. Du kan også læse om Apples nye planer for at vinde markedet for spil- og streamingtjenester.

Men vi begynder med føljetonen om iværksætter Peter Warnøes ulovlige aktionærlån.

1
Lego-milliardær chokeret over ulovlige millionlån

Iværksætteren Peter Warnøe har genereret negative overskrifter, siden Børsen afslørede, at han i årevis har trukket millioner ud af sine selskaber i form af ulovlige aktionærlån. Også erhvervsmanden Lars Tvede er blevet en del af sagen om ulovlige lån. Både Peter Warnøe og medstifter af venturefonden Lars Tvede har trukket i alt knap 21 mio. kr. ulovligt ud af Nordic Eye Invest.

Lego-milliardær Anders Kirk Johansen, der er blandt mere end 100 velhavende investorer i Nordic Eye, tager nu skarp afstand fra de ulovlige lån, skriver Børsen.

»Det er selvfølgelig chokerende. Jeg håber på, at de får styr på det,« siger Anders Kirk Johansen til avisen.

Han har fortsat tillid til, at Peter Warnøe og Lars Tvede får styr på butikken.

I kølvandet på afsløringerne har Peter Warnøe trukket sig fra DR-programmet »Løvens Hule« og midlertidigt fra posten som adm. direktør i venturefonden.

2
3Fere truer ansatte i Københavns Lufthavn

En medarbejder i Københavns Lufthavn i Kastrup er blevet truet kraftigt til at melde sig ind i 3F, viser en hemmelig optagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Vikaren, der var blevet ansat i et vikariat i fire måneder, ønskede ikke at skifte fagforening fra ingeniørernes fagforening IDA til 3F, fordi han er uddannet ingeniør, men det skulle han, mente hans kolleger, som tog fat i ham.

To af dem, hvoraf den ene er næstformand for bagagemedarbejderne, går på optagelsen hårdt til ham, selv om en afgørelse fra Menneskerettighedsdomstolen fra 2006 betyder, at medarbejdere frit kan vælge, hvor de vil være organiseret.

3F tager afstand fra episoden, men alligevel kan sagen eskalere til en ny strejke, som inden for kort tid kan ramme tusindvis af passagerer i Københavns Lufthavn, skriver Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Apple lancerer spil- og streamningtjenester til dumpingpriser

Apple kaster sig nu ind i kampen om at vinde spil- og steamningmarkedet. Det står klart, efter at Apple tirsdag aften afholdt sin store årlige nyhedspræsentation med topchef Tim Cook i spidsen.

19. september lancerer Apple spilportalen Arcade, og 1. november følger en ny filmstreamningtjeneste, Apple TV+. Det sker til priser, der ligger betydeligt under konkurrenternes.

»Efter mere end et årti med iPhone-telefonen som den store motor kaster Apple sig dermed over en ny strategi og håber, at underholdning og spil kan være med til at trække ny energi og succes til den stortjenende IT-koncern, nu hvor iPhone-salget går tilbage,« skriver Berlingskes tech-journalist Thomas Breinstrup.

Den nye spilportal bliver lanceret i mere end 150 lande om halvanden uge. Den vil indeholde mere end 100 nye spil lavet specielt eller udelukkende til Apples produkter. Prisen bliver 34 kr. om måneden. Apple Arcade overhaler dermed Google Stadia, der åbner i november, til fast månedlig betaling på 69 kroner.

4
Danske Bank-advarsler øger pres på Nykredit-direktør

Danske Banks complianceafdeling advarede i 2015 om, at banken ikke levede op til den lov, der skulle beskytte dens egne kunder mod dårlig rådgivning. Dengang stod Tonny Thierry Andersen i spidsen for privatkundeforretningen, og det øger presset på ham, skriver Berlingske.

Tonny Thierry Andersen tiltrådte som koncerndirektør hos Nykredit 1. juni i år, men han har endnu ikke fået en endelig »fit and proper«-godkendelse fra Finanstilsynet. Ifølge Jesper Lau Hansen, juraprofessor på Københavns Universitet, kigger tilsynet i forbindelse med en fit and proper-godkendelse på, om den givne person har reageret, som man forventes at skulle reagere, på eksempelvis faretegn.

»Tilsynet vil selvfølgelig kigge på, hvordan de ansvarlige personer har ageret i forhold til, om disse personer ved, hvordan de skal håndtere risici, når tilsynet skal vurdere, om de kan godkende fremadrettet. Tonny Thierry er i nærheden af sagen, men jeg kan ikke vurdere, om han har skullet agere anderledes,« siger han.

Nykredits formand, Steffen Kragh, og den øvrige bestyrelse har fortsat tillid til Tonny Thierry Andersen.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med følgende tre ting i dag:

  • De danske aktier fik sig en ordentlig en over kurssnuden i går med et fald på 1,5 pct. Det skyldes ikke en specielt dårlig generel aktiemarkedsudvikling i Europa, men at investorerne solgte defensive aktier, som det danske aktiemarked har en pæn portion af.
  • Selv om stigningen var moderat, formåede Danske Bank-aktien at kravle lidt videre op i går efter mandagens store optur. Let stigende renter har fået investorerne til at håbe, at det værste er overstået med hensyn til pres på rentemarginalen. I morgen kommer ECB med nye pengepolitiske tiltag, hvoraf en lavere depositrente formentlig er et af redskaberne. Spørgsmålet er, om det kan presse bankaktierne igen.
  • Investorerne solgte ud af defensive aktier og gik mere cyklisk i går. Det er en udvikling, som går imod den øjeblikkelige væksttendens, hvor afmatningen i USA, Tyskland og England er ganske tydelig og mærkbar. Bindeleddet mellem investorernes cykliske indkøb og aktiemarkedet skal ikke mindst være centralbankernes pengerigelighed til meget lave renter. De seneste dage har markedsrenterne været på vej op. Fortsætter det?

Det sker på markederne

Der er generelle stigninger på de asiatiske aktiemarkeder onsdag.

  • Nikkei 225: +1,0 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +1,4 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,7 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,0 pct.