Business-overblik: Lego-arving kritiserede Warnøe for ulovligt lån - havde selv lån for 72 mio. kr.

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Tidl. direktør Peter Warnøe er af Lego-arvingen Anders Kirk blevet kritiseret for at have taget et ulovligt aktionærlån. Nu viser det sig, at Anders Kirk har taget et lignende lån. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Business. I dag med Falck, som ekspanderer i USA og »flyskam«, der kan halvere væksten i flytrafikken. Herudover nye beregninger af milliarder fra nordsøolien.

1
En historie om aktionærlån og moral

Men vi skal først høre om Lego-arvingen, Anders Kirk, der har leveret et skoleeksempel på, at moral er godt, men at dobbeltmoral ikke er dobbelt så godt.

Anders Kirk Johansen erklærede sig for nylig chokeret over Børsens afsløring af, at erhvervsmanden Peter Warnøe havde foretaget ulovlige aktionærlån i sine selskaber. Nu viser det sig, at Lego-arvingen har gjort nøjagtig det samme.

Ifølge Ekstra Bladet har Anders Kirk Johansen selv har taget flere ulovlige aktionærlån. I hans personlige holdingselskab A. Kirk A/S har hans revisor i 2015-årsrapporten eksempelvis registreret et ulovligt lån til en udenlandsk dattervirksomhed på 72 millioner kroner. Derudover har der været to ulovlige lån i to andre selskaber.

Anders Kirk Johansen blev for nogle uger siden interviewet i Børsen, fordi både Peter Warnøe og milliardæren Lars Tvede havde taget ulovlige lån på op til 21 millioner kroner i selskabet Nordic Eye Invest, som er en del af venturefonden Nordic Eye, hvor Anders Kirk Johansen er investor.

Her kaldte Anders Kirk Johansen duoens ulovlige lån for »chokerende« og kritiserede dem for ikke at have gjort det korrekt.

»Det burde de i forhold til den erhvervserfaring, man synes, de begge to skulle have haft,« sagde han til avisen.

Ekstra Bladet har spurgt Anders Kirk Johansen, hvordan de nye oplysninger hænger sammen med hans kritik af Warnøe i Børsen.

»Helt grundlæggende er det naturligvis ikke godt nok, at der kan findes den slags eksempler i mine regnskaber. Men uden at det skal lyde som en dårlig undskyldning, så er der ind imellem forhold, hvor man ufrivilligt havner på den forkerte side af kridtstregen,« siger han til Ekstra Bladet.

2
Nye olieberegninger tager ikke højde for Paris-aftale

Frem mod 2047 vil indtægterne fra olie i Nordsøen give den danske stat en indtægt på 154 mia. kr. Det fremgår af et svar, som Finansministeriet har givet til Folketinget. Der er bare det problem ved svaret, at det ikke tager højde for overholdelse af Paris-aftalen.

Det skriver Information.

Finansministeriets beregninger tager som udgangspunkt, at verden ikke lever op til Paris-aftalen, men bevæger sig mod mere end tre graders temperaturstigning i 2100. Dermed tegnes et billede, hvor indtægterne fra olien i Nordsøen bliver næsten dobbelt så store, som hvis verden lever op til Paris-aftalen, der højst må give en temperaturstigning på to grader.

Hvis man foretager beregningen på baggrund af den forudsætning, vil indtægterne til staten fra Nordsøolien kun blive på 88 mia. kr. frem mod 2047. Fremskrivningen drejer sig om den olie og gas, der kan produceres inden for de nuværende koncessioner til en række olieselskaber.

3
Klimabekymring får flere til at vælge flyveturen fra

En international undersøgelse viser, at flere og flere af bekymring for klimaet er parate til at droppe flyrejsen til fordel for andre rejseformer.

Det skriver Berlingske.

Det er den schweiziske bank UBS, som har undersøgt klimabekymringens effekt på rejsevanerne, og undersøgelsen viser, at hver femte det seneste år har skåret ned på flyveturene på grund af klimabelastningen.

Ifølge UBS kan det betyde, at den forventede vækst i antal passagerer halveres, hvis tendensen holder. Almindeligvis vokser den globale lufttrafik med mellem fire og fem pct. årligt, men de vækstrater sår UBS-rapporten nu tvivl om.

Passagernedgangen kan tilmed blive forstærket, hvis den økonomiske vækst aftager.

»Hvis bølgen af flyskam skyller ind over Europa samtidig med en mulig vækstafmatning, så kan det godt komme til at overraske massivt, når vi får passagertallene for 2020 og 2021,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

I årets første ni måneder har der været negativ vækst på 0,1 pct.  i Københavns Lufthavne, men ifølge lufthavnen skyldes det primært konkurserne i Primera Air og WOW air, pilotstrejken i SAS og ny strategi fra Norwegian.

4
Falck klar til at vokse i USA

Falck er klar til et større eventyr i USA. Efter flere år med fokus på besparelser og at få forretningen til at løbe rundt har Falck fået mod på at vokse i det amerikanske. I sidste uge bød danskerne på ny kæmpekontrakt.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Falck har siden 1. juli stået for ambulancedriften for 1,5 mio. indbyggere i Alameda County tæt på amerikanske San Francisco. Falck håber, at selskabet gennem de kommende år kan vinde flere store kontrakter i USA.

»Vi er godt i gang med Falcks overordnede turnaround, herunder i den amerikanske forretning. Og det har nu givet øget appetit på at vokse i USA. Når vi laver en global markedsanalyse og kigger på de modne markeder, udgør USA cirka halvdelen af det globale markedspotentiale,« siger direktør for ambulanceforretningen Jakob Bomholt til Børsen.

I sidste uge indleverede Falck et bud på en ny kæmpekontrakt om 1,5 mio. indbyggere i den sydlige del af Californien. Samtidig er selskabet for nylig blevet nomineret til at vinde en kontrakt i Colorado. Den dækker omkring en halv million mennesker.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier uden for Japan ligger generelt en smule højere mandag, hvor der er en vis lettelse over, at fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport ikke viste sig helt så ringe som frygtet.

Udvikling (pct.)
Indeksværdi kl. 6.15

 • Nikkei 225 -0,2
 • Topix -0,1
 • Hongkongs Hang Seng: Lukket
 • China Shanghai Composite: Lukket
 • China CSI 300: Lukket
 • Taiwan Taiex +0,4
 • Sydkoreas Kospi +0,1
 • Indiens BSE Sensex +0,2
 • Singapores STI +0,7
 • Sydney ASX 200 +0,7

Tre ting investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, holder især øje med disse tre ting i dag.

 • Det har været nogle turbulente uger på de finansielle markeder, og investorernes fokus ligger hovedsageligt på det geopolitiske, hvor investorerne i dagens løb vil fokusere på eventuelle udmeldinger inden handelsforhandlingerne mellem USA og Kina fra torsdag.
  Fokus bliver derudover på de fortsatte spændinger om situationen i Storbritannien. Hvis vi skal have en aftale inden 31. oktober, så skal det være meget snart, og nok også i løbet af denne uge. Vi forventer fortsat ikke, at parterne når at blive enige inden da, og sandsynligheden er derfor også, at vi ser en forlængelse af deadlinen til slutningen af januar.
 • I mellemtiden kan investorerne passende begynde ugen med at følge nøgletal fra den tyske industrisektor, hvor vi får de tyske industriordrer. Vi får også en indikation af investorernes tillid ved Sentix-undersøgelsen og sidst men ikke mindst den private forbrugsrelaterede kredit i USA.
 • På baggrund af de fortsatte svagere nøgletal også i USA (f.eks. ISM-tallet i sidste uge), så bliver det interessant at følge centralbankmedlemmernes tale i USA i ugens løb. Selv om chefen for centralbanken, Jerome Powell, i morgen bliver den tungeste, vil det heller ikke være irrelevant at følge Kashkari i løbet af i dag.
  Det er særligt indikationer om den fremadrettede pengepolitiske linje, der bliver vigtig, og her har investorerne i højere grad indregnet mere stimulative tiltag fra den amerikanske centralbank i form af rentenedsættelser bare den seneste uge.