Business-Overblik: Kendte revisorer står på spring til lukrativt marked: Det vil kun »øge vores appetit«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Topchefen for Deloitte, Anders Dons, er en af dem, der øjner en mulighed for at komme ind på det lukrative advokatmarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God tirsdag morgen!

Der er rigeligt med nyheder at tage fat på, og sædvanen tro bringer Berlingskes businessredaktion dig et udpluk af de vigtigste erhvervshistorier i dag.

Men vi lægger for med et erhvervsnostalgisk fun fact: I dag er det præcis 15 år siden, at discountkæden Lidl slog dørene op i Danmark. Det skete 29. september 2005, hvor den tyske dagligvarekæmpe åbnede 13 butikker.

Og så tilbage til nutiden, hvor vi skal forbi en opsigtsvækkende alliance i kampen mod en høj afgift og et lukrativt marked, som revisorer har fået øjnene op for.

Vi begynder dog i et af landets mest prominente advokathuse.

1) Uønsket seksuel opmærksomhed har ført til tre advarsler og en fyring

Alene inden for de sidste to år har et af landets mest respekterede advokatfirmaer, Gorrissen Federspiel, haft tre sager om »uønsket seksuel opmærksomhed«.

Den ene af de tre sager endte med en fyring, de to andre med en advarsel, oplyser advokatfirmaet til Berlingske.

Der er tale om sager, der har fundet sted i årene 2018-2020.

Hvad »uønsket seksuel opmærksomhed« konkret dækker over i forbindelse med de tre sager, har advokatfirmaet ikke ønsket at uddybe af hensyn til de involverede parter, skriver Berlingske.

Og Gorrissen Federspiel, der har sit hovedsæde i det karakteristiske Axel Towers lige over for Tivoli i centrum af København, lægger vægt på, at der hersker en nultolerancepolitik på arbejdspladsen.

Det er netop derfor, at man bekræfter de tre sager over for Berlingske, oplyser Katrine Prien, kommunikationschef i Gorrissen Federspiel.

»Det er vigtigt for os som arbejdsgiver at sikre et godt og trygt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne trives og udvikles, og hvor ledelse og medarbejdere, og medarbejderne imellem, indgår i et konstruktivt samarbejde. Vi tolerer derfor ingen former for seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladsen,« skriver Katrine Prien til Berlingske.

Læs hele historien her.

2) Ansatte og industrivirksomheder i fælles angreb på CO2-afgift

Hvis Danmark vælger at indføre en særskilt dansk CO2-afgift, vil det gå hårdt ud over konkurrenceevnen og i sidste ende skade klimaet.

Det er hovedpunkterne i kritikken fra Dans Industri (DI) og Dansk Metal i dagens udgave af Børsen, hvor parterne går i rette med forslaget og i stedet kommer med deres eget forslag: en afgift, der følger EUs kvotepris og også rummer de brancher, der i dag står uden for kvotesystemet, og dermed også landbruget.

»Vores tilgang er, at det er ét instrument blandt mange andre. Vi skal sikre, at det får en reelt positiv påvirkning på klimaet og ikke bare skader den danske konkurrencekraft og sender arbejdspladser ud af landet,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, til Børsen.

Regeringen præsenterer ifølge avisen tirsdag sit første årlige klimaprogram.

Læs hele historien her.

3) Revisorgiganter vil tage bid af marked

Der kan komme en særdeles intens dyst om det lukrative advokatmarked, hvis politikerne vælger at følge nogle nye anbefalinger fra Konkurrencestyrelsen. I dag er der en række stramme regler for, hvilke firmaer der må påtage sig hvilke opgaver.

Men Deloitte og en stribe andre globale rådgivningskoncerner i Danmark står ifølge Finans på »spring« for at kaste sig over advokatmarkedet, hvis det bliver frigivet.

»Hvis der kommer en liberalisering, vil det kun være med til at øge vores appetit efter at øge legal-forretningen (den juridiske afdeling, red.). Om den fortsatte vækst så skulle ske organisk eller gennem opkøb, det har vi ikke lagt os fast på,« siger Thomas Bjerre, partner og direktør med ansvar for PWCs juridiske satsning, til mediet.

Samme toner kommer Deloitte, der ifølge direktør Anders Dons ser store muligheder, hvis loven blødes op.

Læs hele historien her.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, holder i dag især øje med begivenhederne i USA:

Tirsdag aften amerikansk tid støder Biden og Trump sammen i den første af tre TV-transmitterede debatrunder. Der er på forhånd udvalgt seks emner, som kandidaterne kan blive quizzet i, hvoraf særligt tre bliver interessante for investorer at følge: den tomme plads i højesteret, covid-19 og økonomien. Det er sjældent, at debatrunderne alene er udslagsgivende for resultatet, men med kun lidt over en måned tilbage og meget lidt, der adskiller de to kandidater, bliver det alligevel en af de mest interessante begivenheder inden valgdagen.

Som investor skal man forvente en del støj og usikkerhed i forbindelse med valget, og det vil øge udsvingene på investeringsmarkederne fra allerede forhøjede niveauer. Frasalget af aktier, der begyndte i starten af september, lader til at have vendt fredag sidste uge. Det blev endelig bekræftet mandag, hvor mere eller mindre alle toneangivende indeks lukkede i plus. Tirsdag vil afsløre, om udviklingen fortsætter. I skrivende stund er futuresmarkedet, der prøver at forudsige dagens handel på aktiemarkedet, i plus for Europa og USA. Det forventes, at globale aktier klarer det godt over de næste 12 måneder, men som sagt kan præsidentvalget skabe udsving på vejen.

På nøgletalsfronten kommer der rundspørgedata fra USA. Vi får svar på, om den gennemsnitlige amerikanske forbruger er mere positiv omkring økonomien og arbejdsmarkedet, end hvad tilfældet var i august. Indekset for forbrugertilliden faldt i august til 84,8, hvilket var det laveste niveau i seks år.

Husholdningernes indkomst og forbrug bliver afgørende, hvis USAs økonomi skal trække sig ud af den nuværende recession. Det er derfor også vigtigt, at de har et positivt syn på fremtiden og deres egen økonomiske situation. Et arbejdsmarked, der er i bedring, og et lavere smittetryk kan være med til at løfte forbrugertilliden i september.

Det sker på markederne

USAlukkekurser mandag:

Dow Jones: +1,51 pct.
S&P 500: +1,61 pct.
Nasdaq: +1,87 pct.

Asien indeks tirsdag kl. 06.15:

Japan Nikkei: -0,16 pct.
Hongkong Hang Seng: -0,31 pct.
Kina CSI: +0,52 pct.