Business-overblik: Investorer angriber topchefernes lønfest i Danmarks største selskaber

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En af de topchefer, der kan glæde sig over en lønstigning er Carlsbergs topchef, Cees’t Hart. Han får nu 52,5 mio. kr. og har dermed fået en lønstigning på 45,4 procent. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Go' morgen!

Det er blevet tirsdag og tid til at vende bunken af veltilavede nyheder for at servere et overblik. Dagens vel nok varmeste emne bliver afstemningen om en brexitaftale, der skal finde sted i det britiske parlament tirsdag, og som kommer på ryggen af adskillige kaotiske måneder. I sidste øjeblik har premierminister Theresa May fået landet nye forsikringer omkring det såkaldte backstop. Læs mere om den sag her, hvor Berlingskes korrespondent i Bruxelles giver en opdatering.

1
Eksport lider under brexitkvaler

Vi bliver ved Brexit for en stund.

For blandt danske eksportkoncerner kan der med god grund kigges med stor bekymring på udviklingen i London. Allerede nu lider den danske eksport under briternes kvaler med Brexit. I januar i år ligger den danske eksport til Storbritannien på samme niveau som for et år siden. Det skal sammenholdes med, at den samlede danske eksport fra i januar sidste år til januar i år er vokset med 11 pct.

Dermed blev 2018 et af de dårlige år for den danske eksport til Storbritannien, påpeger Dansk Industri, DI. Det kan de danske virksomheder konstatere, samtidig med at det britiske parlament tirsdag aften tager endnu en afstemning om Brexit. Det er premiereminister Theresa Mays aftale for briternes vej ud af EU, der står for skud.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder mener, at det er helt naturligt, at den danske eksport til det britiske marked har det svært.

»Der er to elementer. Det ene er usikkerheden. Det er gift for al økonomisk aktivitet. Det andet element er pundets devaluering over for euroen efter Brexit-afstemningen i 2016. Devalueringen har gjort de danske varer dyrere i briternes øjne, og det gør det sværere for danske virksomheder at sælge på det britiske marked,« siger Philipp Schröder til Berlingske.

2
Investorer revser lønfest

Og så til en sag, der fylder en del blandt danske investorer. Lønningerne i de største aktionærejede selskaber. Her kritiserer flere investorer i erhvervsmediet Finans de stigninger, som topcheferne har fået den seneste tid. Ser man på resultaterne er der nemlig slet ingen grund til den lønfest, der finder sted, lyder skudsmålet.

Niels Andersen, porteføljechef hos Bankinvest, spørger i Finans:

»Hvorfor skal jeg som investor betale dem mere for at levere det samme resultat igen og igen?«

Mens C20-indekset, der blandt andet tæller selskaber som Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk og Vestas, samlet faldt 9,7 procent i fjor, steg de samlede omkostninger til direktionen i 13 af 20 selskaber.

Og fra the big business til forretning, der kan få kæmpestor betydning for mange københavneres hverdag.

3
Cykler på bekostning af biler

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning er nemlig klar med et forslag til at løse den efterhånden ret ophedede strid om udlejning af løbehjul og delecykler i København. Forslaget omfatter blandt andet nedlæggelse af parkeringspladser i centrale dele af København for at få plads til udlejningscykler og -løbehjul.

Det vil nok få en del bilejere til at vånde sig gevaldigt. Læs mere om den sag i Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Berlingske anbefaler:

Pengeuge 2019 er skudt i gang, og gennem de næste par dage skal skolebørn undervises i at håndtere deres penge. Denne gang foregik det ved Skolen på Islands Brygge, hvor landechef for Nordea, Bjørn Bøje Jensen, kom forbi. Læs reportagen her.

Det holder markederne øje med:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, vil i dag holde øje med følgende tre ting:

 • Denne uge bliver i mange henseender i Brexits tegn, med tre mulige afstemninger de kommende tre dage. I dag er der planlagt en afstemning i det britiske parlament om Theresa Mays udtrædelsesaftale. Vi venter, at Theresa får svært med at få sin aftale igennem i dag, og at man som investor derfor må se frem til i morgen, hvor der er aftalt en anden afstemning omkring et muligt no-deal scenario. Dette ventes også at blive nedstemt, hvorfor vi må se frem til torsdag for en afstemning om en forlængelse af deadlinen for udtrædelsesaftalen.
 • På nøgletalsfronten vil det helt store fokus være inflationstal fra USA, som er vigtigt i relation til dem fremadrettede pengepolitiske linje fra Fed. Centralbanken har senest trykket på pauseknappen, men selvom det ikke er det oplagte scenarie, skal det ikke udelukkes, at man vil genoptage renteforhøjelserne senere på året, hvis økonomien holder et pænt tempo og markedsudviklingen er stabil. Og når vi er ved centralbankerne, kan man også følge Feds Brainard, som taler, selvom det formentlig ikke vil få meget opmærksomhed.
 • Sidst men ikke mindst vil der være nøgletal fra USA i form af NFIB erhvervstilliden for de mindre virksomheder i februar måned. De mindre virksomheder er interessante ikke mindst fordi det er her store dele af jobskabelsen sker i USA. Det vil derfor også være interessant at følge de underliggende komponenter i undersøgelsen, særligt i lyset af de forstyrrelser der har været i andre arbejdsmarkedsmål – senest i fredags ved den store amerikanske arbejdsmarkedsrapport (non-farm payrolls).

Markederne lige nu

De store amerikanske aktiefutures ligger med plusser på 0,3-0,4 pct. De asiatiske aktieinvestorer kigger frem mod Brexit-begivenheden tirsdag, hvor en mulig reduceret sandsynlighed for at Storbritannien forlader EU uden en brexitaftale fremtvinger en begejstret stemning på aktiemarkederne.

Indeks og udvikling (%)

 • Nikkei 225 +1,9
 • Topix +1,7
 • Hongkongs Hang Seng +1,4
 • China Shanghai Composite +1,6
 • China CSI 300 +1,4
 • Taiwan Taiex +1,2
 • Sydkoreas Kospi +0,9
 • Indiens BSE Sensex +0,8
 • Singapores STI +1,0
 • Sydney ASX 200 +0,4