Business-overblik: Hvidvaskskandalesag mod Danske Bank-top kan falde fra hinanden

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Hvidvaskskandalen i Danske Bank, som blandt andet kostede topchef Thomas Borgen jobbet, risikerer at falde fra hinanden ved de danske domstole, lyder vurderingen fra en professor. Han har undersøgt lovgrundlaget i et notat på vegne af Thomas Borgen selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

God morgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Det er dagen, hvor Danmark begynder at genåbne efter flere måneders lukkede butiksdøre.

God dag – og god læselyst!

Store investeringsfonde overhalet af konkurrenter

De to fonde Danske Invest og Jyske Invest, som samlet sidder på mere end hver fjerde krone, som danskerne har anbragt i investeringsfonde, er blevet slået på afkast af mange konkurrenter det seneste år.

Henrik Frydenborg Hansen fra investeringsguiden Indeksinvest.dk har gennemgået investeringsfondenes præstationer frem til 31. januar for Finans.dk, og de to fonde halter efter.

Alle Danske Invests danske aktiefonde ligger således i den dårligste halvdel af feltet.

»Når man er så stor som Danske Invest og Jyske Invest, bør man fylde mere i den bedste ende af statistikken,« siger han til Finans.dk.

Hvidvasksag mod Danske Bank-top kan falde fra hinanden

Hvidvaskskandalesagen i Danske Bank risikerer at falde fra hinanden, fordi den foregik i Estland og derfor ikke hører hjemme ved en dansk domstol.

Det vurderer professor i strafferet ved Aarhus Universitet Lasse Lund Madsen i et notat, som Børsen er i besiddelse af. Professoren har undersøgt spørgsmålet på vegne af den tidligere topchef i banken, Thomas Borgen, der i dag er sigtet sammen med to andre ligeledes tidligere direktører.

Ifølge professorens vurdering gjaldt den danske hvidvasklov ikke i Estland, hvor skandalesagen fandt sted.

En stribe konkrete advarsler til Dan­ske Banks ho­ved­kon­tor kan imidlertid bli­ve po­li­tiets bag­hånd­strumf i sagen, fremgår det også i Børsen.

Argumentet hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) er, at det er i strid med reglerne i den danske hvidvasklov, at der ikke blev skredet kraftigere ind på baggrund af advarslerne.

I januar frafaldt SØIK sigtelser mod seks af de ni andre tidligere chefer i den danske storbank.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

København klar til genåbning efter 67 dage.

Butikkerne står klar til at tage imod kunderne, når de mandag åbner efter 67 dages nedlukning, og det bliver med fyldte lagre af vintervarer og med julegavebytning.

Det skriver Berlingske.

»København har lignet en by fra før krigen. Det har været forfærdeligt. Begejstringen er stor for os, men vi ville gerne have haft alle med i genåbningen,« siger John Hansen, formand for Indre Bys handelsforening, KBH Commerce & Culture, med henvisning til, at ikke alle butikker får lov at åbne i dag.

Hvordan forbrugerne reagerer, når dørene går op, er dog ikke til at forudsige.

»Vi er hele tiden i en ny situation, fordi vi ikke har prøvet det her før. Derfor ved vi heller ikke, hvordan den bedste måde er at gøre det på, og vi ved heller ikke, hvordan forbrugerne reagerer på det,« siger forbruger- og detailhandelsekspert Flemming Birch.

Tre andre stærke historier fra Business

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, har udpeget tre forhold, som investorerne bør være opmærksomme på i dag:

  • En ellers fornuftig februar for aktier blev på målstregen udskiftet af prisfald som følge af stigende obligationsrenter. Først var det investorernes tillid til opsvinget, der drev renterne, men senere på ugen blev bevægelsen forstærket af investorer, der solgte ud af obligationer med lang løbetid. Da forventningerne til den fremtidige inflation ikke ændrede sig, satte det sig i en stigende realrente. Den meget positive investorstemning op til bevægelserne gjorde ikke situationen bedre. Markedet stabiliserede sig lidt fredag, og generelt skal vi forvente flere af disse bevægelser, indtil samfundet åbner. Et af de store fokuspunkter denne uge bliver, om realrentestigningen fortsætter, hvilket risikerer at hive især vækstaktier yderligere ned, eller om de seneste fald blot var et bump på vejen mod nye rekordniveauer – jeg hælder mest til det sidstnævnte.
  • Den amerikanske stimulanspakke på 1.900 milliarder dollar, der blev stemt gennem Repræsentanternes Hus i weekenden, taler for højere renter, men også højere aktiepriser. Jeg vil nok især kigge efter de mere cykliske sektorer som råvarer, industri, finans og energi for tegn på, om markedets forventning til det amerikanske opsving bliver endnu mere forankret.
  • Vi nærmer os afslutningen af regnskabssæsonen. Nu har 480 virksomheder i amerikanske S&P 500 aflagt regnskab, og 78 procent har slået analytikernes forventning. Ud over yderligere 15 regnskaber fra S&P denne uge vil vi også få regnskaber fra 64 europæiske virksomheder i STOXX600. Et af højdepunkterne mandag er software virksomheden Zoom, som flere måske har stiftet bekendtskab med under udstationeringen på hjemmekontoret.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones -1,50 pct.
  • S&P 500 -0,48 pct.
  • Nasdaq +0,56 pct.

Asien – indeks mandag kl. 6.00:

  • Japan Nikkei +2,08 pct.
  • Hongkong Hang Seng +1,20 pct.
  • Kina CSI +0,52 pct.