Business-overblik: Hu-hej, ny voldsom karruseltur med aktierne efter god julehandel

De amerikanske aktier leverede den største stigning på en enkelt dag i næsten ti år, men man bør stadig have sikkerhedsbæltet spændt godt fast. Novo Nordisk Fonden vil bruge 400 mio. kr. på at hjælpe i flygtningelejre. Det krakkede OW Bunkers revisor afviser at have begået fejl. Det er blandt morgenens nyheder. Få det hurtige overblik her.

Julehandelen endte rigtigt godt mange steder i verden, og det kastede juleglæde over aktiekurserne 2. juledag. Her er der juleindkøb for alle pengene i London. Arkivfoto: Neil Hall, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL

Glædelig jul, god morgen og velkommen til et hurtigt overblik over nyheder fra ind- og udland.

1
Hold på hat og briller – karruselturen på Wall Street fortsætter

Efter et solidt dyk i aktiekurserne juledag kom der bogstaveligt julestemning på de amerikanske børser 2. juledag. Gode tal fra julehandelen gav aktiekurserne den største stigning på en enkelt dag i næsten ti år, og dermed bliver en del af den dystre december vundet ind igen.

S&P 500-aktieindekset endte onsdag næsten fem procent højere, og også Dow Jones Industrial Average vandt næsten fem procent ind, mens det IT-tunge Nasdaq Composite-indeks sprang hele 5,9 procent i vejret. Det var den bedste enkeltdag siden marts 2009, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Der mangler dog stadig en del for at indhente den dårlige december måned. S&P 500-indekset ligger 10,6 procent lavere i december.

I Asien fulgte juleglæden med. Japansk Topix-indeks var steget med 4,4 procent, da det lukkede torsdag morgen, mens der var mere beskedne stigninger i Kina og Sydkorea.

»Det er skønt at se et opsving. Men det føles stadig, som om der er et overmål af følelser i markedet. Dagen i dag siger mig ikke, at volatiliteten er forbi,« siger David Donabedian, investeringsdirektør i CIBC Private Wealth Management, til Financial Times.

Den amerikanske storbank, Wells Fargo, skruede fredag før jul 13 procent af sit bud på, hvordan aktiemarkedet målt på S&P 500-indekset vil slutte i 2019. Aktiestrategichef Chris Harvey forventer nu, at 2019 lander på 2.665 indekspoints mod tidligere ventet 3.079 indekspoints. Årsagen er, hvad han kalder den amerikanske nationalbank Federal Reserves »pengepolitiske fejltagelse«. Banken hævede onsdag renten og står to renteforhøjelser i 2019 i stedet for de tre tidligere udmeldte.

2
Novo vil sende millioner til flygtningelejre

For første gang bevæger den bugnende pengekasse, Novo Nordisk Fonden, sig uden for Danmarks grænser. Den nye formand, Lars Rebien Sørensen, vil bruge større dele af de årlige fem milliarder kroner på sociale og humanitære formål blandt flygtningelejre i og uden for Europa, skriver Berlingske Business.

»Vi har i disse år et kæmpestort migrationsproblem, som efterlader flygtninge i elendige forhold i flygtningelejre, både i og uden for Europa. Her kan vi spille en rolle,« siger den tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen i et stort interview.

Novo Nordisk Fonden er Danmarks største fond og forventer at bruge omkring 400 millioner kroner om året til humanitære og sociale formål. Lego Fonden valgte forleden at give 100 millioner dollars over fem år til børn berørt af rohingya-konflikten i Myanmar og den syriske flygtningekrise.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
OW Bunker-revisor afviser erstatningskrav på 2,2 mia. kr.

»Det var ikke vores skyld, at OW Bunker gik ned.«

Med den melding tager revisionsfirmaet Deloitte til genmæle efter at have modtaget et erstatningskrav på 2,2 milliarder kroner som følge af oliehandelsselskabet OW Bunkers konkurs i 2014.

Det sker i et interview med Finans (kræver abonnement), det første interview, som revisionsselskabet har givet siden konkursen, der kom, blot otte måneder efter at OW Bunker blev børsnoteret.

»Vi mener, at vi ikke har begået nogen faglige fejl,« siger Jan Bo Hansen, chef for Deloittes afdeling for »Reputation & Risk« (Ry og risiko), til Finans.

Deloitte er stævnet, fordi kuratoren i OW Bunker-boet finder koncernregnskabet misvisende, og Deloitte er samtidig indbragt for Revisornævnet af både kurator og Erhvervsstyrelsen.