Business-overblik: Hjemvendt tech-veteran og racerkører revser danske startups

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ved siden af sit arbejde som teknisk direktør, medejer og medstifter af det amerikanske it-selskab Basecamp kører David Heinemeier Hansson racerløb. Her ses han til 24-timers-løbet på Le Mans i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenoverblik fra os på Berlingske Business.

Vi skal omkring Novo Nordisks topchef, som forudser, at hele den liberale verden­sorden kan krakelere, og vi skal høre fra en tidligere socialdemokratisk toprådgiver, der sender en bandbulle afsted mod beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Dertil kommer en dansk tech-veteran – og racerkører med ni deltagelser i Le Mans – der synes, at man herhjemme har slugt alt for meget af Silicon Valleys filosofi. Og så er et energiselskab kommet i kundernes sorte bog.

Men vi starter med danskernes låntagning, der bekymrer en professor.

God læselyst.

Udvikling i lån med afdragsfrihed er bekymrende

Det siger Carsten Tanggaard, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, til Børsen.

Det skyldes, at stadig flere danskere til trods for advarsler om et kommende uvejr på boligmarkedet vandrer mod afdragsfrie lån ifølge flere danske realkreditinstitutter.

Ifølge deres tal ligger andelen af nye lån med afdragsfrihed i andet kvartal af 2022 mærkbart højere end i de seneste år.

»Risikoopbygningen er bekymringsværdig. Det kan godt overraske mig, at folk tager lån med mere risiko lige nu. Først og fremmest, fordi situationen på boligmarkedet i år og til dels sidste år har budt på tiltagende krisetegn fra mange fronter,« siger Carsten Tanggaard til avisen.

Energiselskab ser stort på fastprisaftaler – det kommer til at ramme flere tusind danskere

Kunderne i energiselskabet SK har en fastpris aftale, der sikrer dem mod uventede prisstigninger – det troede de i hvert fald.

I går meldte SK nemlig ud, at de suspenderer samtlige fastprisaftaler på grund af de store prisstigninger i hele Europa. Det skriver DR.

Og det kommer til at ramme 3.000 kunder.

DR har talt med en borger, der kommer til at skulle betale op mod 16.000 kroner i ekstraudgifter.

Den administrerende direktør i SK Energi forstår godt kundernes frustration, men siger til DR, at suspenderingen af fastprisaftalerne er nødvendig, hvis energiselskabet ikke skal risikere at lukke.

Forbrugerrådet Tænk vurderer over for DR, at energiselskabet har overholdt de gældende regler – og at de dermed juridisk har ret til at træffe beslutningen.

Dansk tech-veteran revser konstant Silicon Valley-sult

Danske startups bliver konstant mødt af et budskab om at skulle være mere ambitiøse og tænke større med Silicon Valleys tech-scene som forbillede. De drømmer i stor stil om at blive såkaldte »Unicorns« ved at opnå en markedsværdi på mindst en milliard dollar.

Men Silicon Valleys opskrift på succes er blevet alt for dominerende hos danske tech-iværksættere, hvilket er et stort problem.

Det mener i hvert fald den 42-årige danske tech-veteran – og tidligere racerkører – David Heinemeier Hansson, som efter 15 år i USA er vendt hjem til Danmark og har snakket med Finans.

»Man har taget en dårlig kopi af den drejebog, de bruger i Silicon Valley. Med den drejebog er målet at skabe det næste Facebook eller Amazon. Men de er undtagelserne, så det er helt vendt på hovedet at bruge den model. Der er brug for en anden melodi,« siger David Heinemeier Hansson til avisen.

Novo-topchef advarer: Virksomheder bør ruste sig til ny verdensorden

Den betændte situation omkring Taiwan og Kina risikerer at kaste grus i de globale forsyningskæder. Og på længere sigt bør erhvervslivet simpelthen indstille sig på, at hele verdensordenen inden for de næste ti år kan se markant anderledes ud.

Det fortæller administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, til Børsen.

»Alle selskaber vil have overvejelser om deres geografiske tilstedeværelse, og hvordan de kan operere i en mere regionaliseret verden. Fortsat globalisering og en verdensorden baseret på liberale regler vil måske ikke holde i det næste årti, så selskaber skal overveje det,« siger han til Børsen.

Da Novo Nordisk i forvejen har et regionalt setup, hvor Kina bliver forsynet med diabetesmedicin fra fabrikker i Kina, regner Lars Fruergaard Jørgensen ikke med, at den danske medicinalkæmpe kommer i klemme i første omgang.

Tidligere socialdemokratisk toprådgiver sammenligner Peter Hummelgaard med Trump

Det er dybt uacceptabelt og en trussel mod demokratiet, når beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bruger »faktuelt forkerte« argumenter for, at den finansielle sektor skal betale for Arne-pensionen.

Det mener direktør i tænketanken Kraka, Peter Mogensen, der selv har en fortid i Socialdemokratiet, skriver vi her på Berlingske.

Peter Mogensen advarer kraftigt imod regeringen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards retorik om finanssektoren i et nyligt interview med Berlingske.

»Det er noget helt nyt og skaber dyb, dyb bekymring, at en minister pludselig begynder at sige usandheder for at bakke op om en højt profileret politisk sag. Det her er så tendentiøst og over grænsen, at der må trækkes en streg i sandet,« siger Kraka-direktøren.

Han mener, at Peter Hummelgaard bevidst taler usandt, når han retfærdiggør særskatten til den finansielle sektor med, at der er »overnormale profitter«, »kartellignende udfordringer«, og at de danske banker har et ansvar for finanskrisen.

Peter Hummelgaard afviser kritikken.

Tre ting, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, holder øje med i dag:

  • Dagen i går sluttede overvejende positivt blandt de store aktieindeks på tværs af verden. Og på trods af seneste eskalering af konflikten mellem Kina og Taiwan, hvor Kina foretog hidtil usete aggressive militære øvelser, handler markederne i Fjernøsten i plus i de tidlige morgentimer. Dagens store nøgletal er uden tvivl kongetallet, nye jobskabelser uden for landbruget, fra USA. Dagens kongetal forventes også at komme ud en tand lavere end sidste måned på 250 tusind. Trods den seneste tids usikkerhed og recessionsfrygt, ser det amerikanske arbejdsmarked stadig rimelig robust ud. Med de indikationer, der er kommet fra jobmarkedet løbende, bør rapporten overraske til den høje side. En stærkere end ventet jobrapport vil sandsynligvis sende renterne op og dæmpe aktiekursstigningerne på kort sigt.
  • I går hævede Bank of England (BOE) styringsrenten med 50 basispoint på linje med forventningen, hvilket er den største rentestigning i 27 år. Økonomien i Storbritannien står over for aftagende vækst og det største pres på briternes levestandard i form af stigende priser i adskillige årtier. Cheføkonomen i Bank of England, Huw Pill, vil tale i dagens løb.
  • Og så vil tyrkiske præsident Erdogan møde russiske Vladimir Putin i Sochi. Det kommer efter den seneste aftale om at lade ukrainsk korn blive transporteret ud af Ukraine. En aftale hjulpet i stand af blandt andet Tyrkiet.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: -0,26 procent
S&P 500: -0,078 procent
Nasdaq: +1,45 procent

Asien – indeks fredag kl. 6.55:

Japan Nikkei: +0,76 procent
Hongkong Hang Seng: +0,091 procent
Kina CSI: +0,40 procent

Tak, fordi du læste med! God dag.