Business-overblik: Haldor Topsøes jagt på ekstern investor i afgørende fase

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Haldor Topsøe Holdings jagt på en ekstern investor bevæger sig ind i den afgørende fase. Og nu har familien med bestyrelsesformand i Haldor Topsøe Holding, Jakob Haldor Topsøe, i spidsen indsnævret køberfeltet markant. Både Goldman Sachs og kæmpefonden CVC er angiveligt med i slutspillet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Ljørring www.godebilled

God morgen,

På denne ubehageligt våde morgen bringer dagens nyhedsoverblik os forbi Haldor Topsøe, hvor der nu kan sættes navn på feltet af mulige investorer. Vi skal også høre om en stor dansk medicinalvirksomhed, der overraskende efterlyser mere konkurrence. Og så er en stor bank i provinsen ved at slå endnu et søm i Dankortets kiste. Sidste stop på rundturen bringer os til Japan, hvor en fængslet bilboss for første gang udtaler sig.

1
Nyt om Haldor Topsøes investorjagt

Haldor Topsøe Holdings jagt på en ekstern investor bevæger sig ifølge Børsen ind i den afgørende fase.

Adskillige store aktører har vist interesse for at overtage en minoritetspost i den snart 80 år gamle ingeniørvirksomhed og har afgivet indikative bud. Og nu har familien med bestyrelsesformand i Haldor Topsøe Holding, Jakob Haldor Topsøe, i spidsen indsnævret køberfeltet markant.

Producenten af katalysatorer jagter en medejer frem mod en børsnotering, og både Goldman Sachs og kæmpefonden CVC er med i det fortrolige slutspil.

En lille kreds af potentielle købere er gået videre til den afgørende budrunde, hvorefter Haldor Topsøe formentlig vil gå i forhandlinger med én eller flere af dem om en aktiepost virksomheden.

Topsøe-familien er ifølge Børsens oplysninger interesseret i at sælge omkring 30 pct. af aktierne. Selskabet vurderes at have en værdi i omegnen af 10 mia. kr.

Hverken Jakob Haldor Topsøe eller andre fra virksomheden vil udtale sig om sagen til Børsen.

2
Novo Nordisk savner konkurrent på fedmemarkedet

Novo Nordisk har opdyrket fedmemarkedet til at blive en milliardforretning, men potentialet ville være langt større, hvis blot der kom en konkurrent på banen.

Sådan lyder den opsigtsvækkende udmelding fra den danske medicinalvirksomhed, der efterlyser et konkurrerende lægemiddel til sit lægemiddel mod fedme, Saxenda, skriver Finans.

»Det er en udfordring, at vi reelt set er det eneste selskab, som prøver at skabe et marked for medicinsk behandling af fedme,« siger Doug Langa, koncerndirektør med ansvar for USA i Novo Nordisk.

Samme melding kommer fra Claus Henrik Johansen, seniorporteføljeforvalter i Danske Bank.

»Novo Nordisk vil blive hjulpet på fedmemarkedet, hvis der kommer en seriøs spiller ind med et godt produkt. I den ideelle verden vil det hjælpe Novo Nordisk meget, hvis Eli Lilly kom på markedet med et fedmemiddel,« siger han.

3
Nyt træk fra Jyske Bank presser Dankortet i betalingskrig

Landets tredjestørste bank, Jyske Bank, splitter det kombinerede Visa/Dankort op, så kunderne får et rent Dankort og et rent Visakort. Det skriver Berlingske Business.

Banken begrunder opsplitningen med, at den vil give forbrugerne flere valgmuligheder, når de står nede i butikken og skal betale.

»I dag er det sådan, at mange kunder ikke bliver spurgt, om de vil betale med Visa-delen eller Dankort-delen af deres Visa/Dankort. Vi vil gerne have, at kunderne selv kan beslutte, hvad deres foretrukne betalingsløsning er,« siger bankdirektør i Jyske Bank Peter Schleidt.

Hos Forbrugerrådet Tænk betragtes Jyske Banks træk som en tilkendegivelse af, at banken ikke længere bakker op om Dankortet. I praksis er der nemlig formentlig ikke ret mange forbrugere, der er interesseret i et rent Dankort, som ikke kan bruges i udlandet.

4
Fængslet Nissan-boss: Anklager om svindel er grundløse

Den bedragerisigtede og fængslede Nissan-boss, Carlos Ghosn, har for første gang udtalt sig om sagen imod ham. Det skriver Ritzau med nyhedsbureauet AFP som kilde.

Carlos Ghosn mener, at anklagerne mod ham om bedrageri og skatteunddragelse er grundlæggende "ubegrundede og uretfærdige", og siger, at hans handlinger foregik med Nissan-ledelsens kendskab.

Det kom frem under det første retsmøde i sagen mod ham. Mødet fandt sted i Tokyo.

»Ærede dommer, jeg er uskyldig i anklagerne mod mig. Jeg har altid handlet med integritet, og jeg er aldrig tidligere blevet beskyldt for kriminelle forseelser,« sagde Carlos Ghosn under retsmødet.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Bang & Olufsen har efter sin nedjustering umiddelbart før jul valgt at fremrykke sit kvartalsregnskab. Efter nedjusteringen er aktien faldet ganske massivt, og investorerne vil forsøge at blive klogere på, om de lavere salgsforventninger (fra +10 pct. til uændret fra sidste år) er en enlig svale?
  • Matas fremlægger omsætningstal for 4. kvartal og dermed for årets vigtigste periode inklusive julehandlen.
  • Der er nu en uge tilbage til, at det britiske underhus skal stemme om Brexitaftalen. Er der bevægelse i UK, og er der stigende udsigt til at det lykkedes Theresa May at få et flertal for planen? Det er fortsat udviklingen i det britiske pund, som er det vigtige pejlemærke for, i hvilken retning udviklingen peger.

Det sker på markederne

Håb om positive forhandlinger mellem Washington og Beijing om en handelsaftale og om en pause i den amerikanske centralbanks rentecyklus lægger et beskedent positivt fundament under store dele af markederne.

Nikkei 225: + 1,1 pct.

Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.

China Shanghai Composite: -0,2 pct.

Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.