Business-overblik: Hård kurs fra minister skal bremse klagestrøm over ejendomsvurderinger: »Det er lidt af en trussel«

Her følger de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

»Det er lidt af en trussel og lidt af et lokketilbud. Det er nok ikke ministeriets stolteste stund«, siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter om nyt lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til onsdagens business-overblik.

Vi starter med endnu et kig på vurderingerne af ejendomsskatter, hvor regeringen er klar med et lovforslag, der bliver kaldt »lidt af en trussel«. Vi skal også forbi en fyreseddel til topchefen i en mellemstor finanskoncern og en statsminister, som midt i en klimatid holder hånden under den energitunge produktion. Og så flyver Spies videre under en norsk hotelkonges vinger.

1
Lovforslag skal forhindre boligejere i at klage over ejendomsskat

Næste år får 800.000 boligejere mulighed for at få kompensation fra Skat, hvis de på grund af forkerte ejendomsvurderinger har betalt for meget i boligskat.

Men ifølge et nyt lovforslag fra regeringen vil den kompensation falde bort for boligejere, hvis de enten fastholder en klage eller sætter gang i en ny klage over skats ejendomsvurderinger. Det skriver Politiken.

Lovforslaget fra skatteministeren, som netop er sendt i høring, skal dæmme op for en lang sagsbehandling i klagesystemet, fremgår det.

Men med den slags betingelser vil mange boligejere føle sig presset til opgive at klage over deres vurdering, selv om de kunne ende med at få mere udbetalt. Det vurderer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

»Det er lidt af en trussel og lidt af et lokketilbud. Det er nok ikke ministeriets stolteste stund«, siger han til Politiken.

Årsagen kan ifølge Politiken være, at den første vurdering foretages mekanisk. Og hvis der så klages, skal der laves en manuel undersøgelse, der går mere i dybden.

»Det, der sker her, er, at hensynet til at reducere klagestormen vejer højere end hensynet til de borgere, som er skræmt af at skulle tage en kamp med det offentlige«, siger Curt Liliegreen.

2
Alm. Brands topchef væltet af tronen

Søren Boe Mortensen er blevet fyret som administrerende direktør i finanskoncernen Alm. Brand A/S efter 18 år på posten. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse fra selskabet.

»Bestyrelsen har besluttet at styrke det strategiske fokus for koncernens udvikling. Det betyder farvel til den administrerende direktør siden 2001, Søren Boe Mortensen, der nu forlader virksomheden,« skriver Alm. Brand.

Det skyldes blandt andet et ønske om fornyelse i toppen af den daglige ledelse.

Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen, der er bestyrelsesformand i Alm. Brand A/S, udtaler om ledelsesskiftet, at bestyrelsen gennem en periode har drøftet, hvordan den bedst tilrettelægger udviklingen, så den ikke alene sikrer en konstant og vedholdende fornyelse, men samtidig opretholder et meget stramt fokus på kunderne og deres ønsker og behov.

»Disse overvejelser er mundet ud i, at en enig bestyrelse har ønsket et nyt syn på, hvordan vi bedst planlægger, udvikler – og dermed tilgodeser – den samlede forretning til gavn for vores kunder, vores ejere og vores medarbejdere,« forklarer han.

Søren Boe Mortensen ærgrer sig over afskedigelsen og understreger, at han gerne var »fortsat et par år endnu«.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Omstilling uden at kvæle job i den tunge industri

Udledningen af drivhusgasser skal nedbringes markant frem mod 2030, men der skal stadig være plads til energitung produktion og de arbejdspladser, der følger med. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Børsen.

»Vi kommer ikke til at lukke Aalborg Portland. Det siger jeg ikke kun, fordi jeg er aalborgenser og vokset op med Aalborg Portland. Vi er en stolt industrination,« siger Mette Frederiksen i interviewet.

»Min oplevelse er, at efter vi tjekkede ind i 70 procentsmålsætningen, så ser verden mod Danmark og lytter til os. Der er det lige så vigtigt at insistere på, at uligheden ikke bare skal eksplodere. Og at det ikke bliver på bekostning af arbejdspladser – hvilket vi så har meget, meget stærk viden om allerede nu i Danmark, at det ikke behøves at gøre,« uddyber hun.

Statsministeren understreger, at den grønne omstilling vil koste arbejdspladser, men at nye vil komme i stedet. Og at det er vigtigt at uddanne arbejdsstyrken til den transformation.

4
Rejsen fortsætter for Spies med norsk hotelkonge i front

Spies kommer nu tilbage på nordiske hænder, efter at den norske rigmand Petter Stordalen og kapitalfondene Altor og TDR Capital har købt det danske rejseklenodie. Og det skaber stor glæde i hovedkontoret.

»Det betyder rigtigt meget, at vi er blevet nordiske igen efter mange år hos en international koncern. Nu kan vi fokusere på de nordiske gæster,« siger Jan Vendelbo, der er administrerende direktør for Spies.

Direktøren fortæller, at Spies under den britiske rejsegigant Thomas Cooks ejerskab ofte fik trukket fokuspunkter ned over hovedet, som passede til et globalt marked frem for et nordisk marked.

»Thomas Cook har været på mange forskellige markeder, og der er meget forskellige behov fra marked til marked. Men når man en del af en stor koncern, bliver der brugt ressourcer på at udvikle koncepter, der passer til hele koncernen snarere end det enkelte marked,« siger Jan Vendelbo om den nu forhenværende konkursramte ejer.

 

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • I dag vil investorerne fordøje gårsdagens pressekonference fra den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell. Centralbanken sænkede renten for tredje gang i år, og det har været nok til at holde opsvinget kørende ved tidligere tilfælde (1990erne). Det siger dog ikke meget om, hvordan tingenes tilstand er i dag, og som indikeret ved pressekonferencen i går vil centralbanken fortsætte med at analysere indkomne data og fortsat tage geopolitisk usikkerhed med i ligningen. Vi forventer ikke, at centralbanken vil tage nogen chancer fremadrettet, men at den vil være klar til at stimulere økonomien, hvis der er brug for det, og hvis markederne begynder at blive bekymret. Det vil fortsat være et tema i løbet af dagen i dag, hvor også tallet for de ugentlige dagpengesøgende vil komme i søgelyset for eventuelle svaghedstegn på det amerikanske arbejdsmarked.
  • I løbet af de tidligere morgentimer har vi fået officielle (primært store statsejede selskaber) erhvervstillidstal fra Kina, både for fremstillingssektoren og servicesektoren. Begge er kommet ud svagere end sidste måned, og særligt fremstillingssektoren taber fortsat fart. Og senere på dagen vil vi få den samlede vækst i BNP for Eurozonen, som venter at tabe en smule mere fart siden sidste kvartal.
  • I går var en tung dag på regnskabsfronten, hvor både giganterne Facebook og Apple aflagde regnskab, som begge aflagde regnskaber, der var bedre end ventet. I dag vil blive mere rolig, men det vil være muligt at holde øje med regnskaber fra bl.a. den franske bank BNP Paribas og Royal Dutch Shell. Selv om kun godt 1/3 af de europæiske regnskaber er aflagt, tegner det et heller ikke her et helt dystert billede. Det ser ikke lige så stærkt ud som på den anden side af Atlanterhavet, men er stadig godkendt.

Indeks & udvikling i procent

Aktier USA

USA S&P 500 +0,3 pct.

Dow Jones + 0,4 pct.

Nasdaq +0,3 pct.

Aktier Asien

Japan Nikkei: +0,3 pct.

Hongkong Hang Seng: +1,1 pct.

Kina Shanghai Composite: -0,1 pct.

Sydkorea Kospi: +1,0 pct.

Singapores STI: +0,6 pct.

Indeksværdi klokken 5.40