Business-overblik: Gældsramt kinesisk gigant udløser enormt byggestop

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Kineserne protester over Evergrande. Virksomheden har udløst en større byggekrise i det kinesiske. Bygningen af boliger, der svarer til tre fjerdedele af de samlede kvadratmeter på Manhattan, står til at stoppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID KIRTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Som altid klæder vi dig på med dagens erhvervshistorier – god læselyst.

Dramaet fortsætter i Kina

Nedturen fortsætter for den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande, Krisen udløser et gigantisk byggestop over hele landet, og det er rigtig store tal, der er tale om. Mere præcist er det bygningen af boliger med nok kvadratmeter til at dække til tre fjerdedele af Manhattan i USA, der står til at stoppe. Det vil efterlade én million mennesker i et limbo uden et hjem.

Krisen ses også ved, at torsdag blev al handel med Evergrandes lokale obligationer suspenderet. Frygten for at ejendomsgiganten vil gå i betalingsstandsning de kommende dage er også begyndt at smitte af på resten af Kinas finansmarked, hvor det bredere marked for virksomhedsobligationer er kommet under pres.

Renten på virksomhedsobligationer med såkaldt »junk« status er ifølge Bloomberg nu steget til næsten 14 procent, hvilket er det højeste siden marts 2020, der var det mest turbulente tidspunkt på finansmarkedet under coronakrisen. Evergrande er en af verdens mest forgældede virksomheder og skylder over 300 milliarder dollar til kreditorer – svarende til knap 2.000 milliarder kroner, eller lidt under hele Danmarks bruttonationalprodukt.

»Som en systemisk vigtig ejendomsudvikler vil en konkurs for Evergrande skabe problemer for hele ejendomssektoren,« siger Shen Meng, chef hos den kinesiske investeringsbank Chanson & Co., til Bloomberg.

Usikkerhed om boligskat kan give boligejere overset skattesmæk

Stiger din bolig i 2022 og 2023, risikerer du et ekstra skattesmæk, når de nye ejendomsvurderinger træder i kraft 1. januar 2024. Det skriver Børsen.

Forklaringen er, at de nye satser for ejendomsværdiskat og grundskyld udregnes ud fra boligens vurdering i starten af januar 2022, og derfor ikke tager højde for potentielle værdistigninger i løbet af 2022 og 2023.

De nye vurderinger forventes nogle steder at blive en del højere end de seneste 2011-vurderinger, og for at undgå at boligejernes samlede skat ikke stiger med de nye vurderinger, får de boligejere en skatterabat, når de sælger huset. Men når beregningerne tager afsæt i prisen fra starten af 2022, vil vurderingerne reelt være for lave og skatten dermed for høj, hvis priserne stiger i 2022 og 2023.

»Boligejerne aner ikke, hvad de økonomiske konsekvenser bliver, når de køber og sælger, når der er så stor usikkerhed om skatten. Det kan de ikke vide, før de står på den anden side af skillelinjen. Det er bekymrende,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mærsk er blevet aktivistisk

Her på Berlingske bringer vi her til morgen et længere interview med Mærsk-topchefen Søren Skou, hvor han blandt andet kommer ind på, hvordan shippinggiganten er begyndt at tage en langt mere aktivistisk tilgang til flere politiske temaer. Som for eksempel da den vajede regnbueflaget fra toppen af hovedkontoret på Esplanaden i København under den store WorldPride-parade, der i år blev afholdt i København og Malmø.

»Vi har ikke kun et fokus på bundlinjen, og hvis det nogensinde har været sådan, er det for længst slut. Vi kan kun eksistere som en integreret del af det samfund, som vi er i. Det irriterer mig, at der skulle være et profitmotiv, hvis vi går med i en Pride. Det giver simpelthen ikke nogen mening,« siger Skou.

Mærsk er igen i år Danmarks største virksomhed på Berlingskes Guld 1000-liste, der rangerer selskaberne efter omsætning.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, holder blandt andet øje med de amerikanske forbrugeres lyst til at shoppe.

1. Gårsdagens markedsudvikling var generelt til den sure side, mens enkelte aktieindeks, særligt i Europa, holdt hovedet oven vande. På ugens sidste dag er der ikke lagt op til de store nyheder fra dagens start, og det mest interessante på den økonomiske datafront bliver målingen fra University of Michigans forbrugertillid. Forventningen blandt analytikerne er til en lille stigning i indekset relativt til sidste måned.

Som investor er det vigtigt at følge den slags målinger, da de giver en rettesnor for, hvordan privatforbruget udvikler sig fremadrettet. Den amerikanske forbruger tegner sig nemlig for omtrent 70 procent af amerikansk BNP og er derfor meget vigtig også i global sammenhæng.

2. Selvom det ikke vil have konsekvenser for investeringsmarkederne i morgen, den næste uge eller måned, så er der relevant løbende at følge udvikling i situationen mellem USA og Kina. I Stillehavet har USA indgået en aftale med Storbritannien og Australien om at levere atomubåde til deres forsvar. Skiftende administrationer har hhv. trukket sig eller økonomisk forsøgt at opruste sig i regionen for at stække den kinesiske dominans.

3. Følger man vaccineudrulningen tæt i USA, så kan det være af interesse, at vi senere i dag har den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndigheds panel af eksterne rådgivere på banen. De skal diskutere og stemme om, hvorvidt de anbefaler en tredje dosis af Pfizer/BioNTech vaccinen.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: -0,18 procent
S&P 500: -0,16 procent
Nasdaq: +0,13 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,52 procent
Hongkong Hang Seng: +0,40 procent
Kina CSI: -0,59 procent