Business-overblik: Forgyldte bilforhandlere må snart indstille sig på ny virkelighed

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

En ny salgsmodel kan vende op og ned på markedet hos de danske bilforhandlere. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Morgenens store nyheder kommer fra Hollywood, hvor Thomas Vinterbergs »Druk« vandt prisen for Bedste Internationale Film under dette års Oscar-uddeling, som er fundet sted natten til mandag dansk tid, mens også en anden dansker, Mikkel E. G. Nielsen, vandt en pris for bedste filmklipning.

Men der er selvfølgelig stadig gang i erhvervslivet. Her er overflyvningen over de største nyheder mandag morgen.

Akut mangel på mikrochips

»Den perfekte storm« har ramt markedet for mikrochips verden over. Den stigende efterspørgsel på fladskærme og computere under coronakrisen sammenholdt med blandt andet en vinterstorm i Texas, vandmangel i Taiwan og et jordskælv i Japan har ført til, at der verden over efterspørges de små afgørende mikrochips. Det skriver Berlingske.

I Danmark rammer det blandt andet en virksomhed som Bang & Olufsen, som har op til otte ugers levering på visse produkter:

»Det er vi selvfølgelig rigtig kede af, fordi det betyder, at du skal vente længere tid end normalt på at få det fjernsyn eller den højttaler, som du har bestilt. Det er en påvirkning, der er til at føle på, når man som virksomhed gerne vil yde den bedste kundeservice, og det kræver noget ekstra kommunikation og dialog med kunderne,« siger finansdirektør Nikolaj Wendelboe.

Forgyldte bilforhandlere ser mod ny virkelighed

I Danmark har der traditionelt været hæderkronede og familieejede bilvirksomheder, som importerer biler til Danmark. Men nu arbejder en række bilproducenter på en ny salgsmodel, som kan ændre forretningsgrundlaget via blandt andet agenter, som vil gøre bilforhandlernes frihed til at handle selv mindre. Det skriver Børsen.

»Vi er nødt til at indstille os på, at vi som bilforhandlere skal drive vores forretning på en anden måde i fremtiden,« siger Christian P. Christensen, der er divisionsdirektør hos P. Christensen, som blandt andet sælger Mercedes.

Danske Bilimportører er dog ikke skræmte, men en CBS-professor peger på, at de danske virksomheder kan få frataget dele af sin magt med den nye model. Den nye model er dog endnu ikke dukket op i Danmark, men det skulle ifølge Børsen kun være et spørgsmål om tid.

Lars Seiers nye storsatsning rejser over 200 millioner lige før lancering

Om lidt lancerer milliardær Lars Seier Christensen sit storstilede blockchainprojekt Concordium, der gør betalinger mulige uden fordyrende mellemled. I årets første fire måneder har projektet rejst 220 millioner kroner. Det skriver Berlingske.

Pengene kommer fra professionelle investorer, og investeringerne ligger typisk »i niveauet mellem et par hundrede tusinde og op til ti millioner kroner«, siger han.

»Mange af pengene er faktisk kommet af sig selv. I øjeblikket dumper der en mail ind hvert tiende minut fra folk, der gerne vil være med. Det har været meget under radaren, fordi vi selv vil vente med at være mere offensive til et senere tidspunkt, hvor vi er børsnoteret,« lyder det fra Lars Seier, der sigter efter at notere sin kryptovaluta på flere kryptobørser.

Efter en række test er det planen, at Concordium lancerer sin blockchain i juni 2021.

Danskerne køber investeringshit i stor stil

Danske husholdninger har i de to første måneder af 2021 købt af de internationale lavprisfonde »ETF'er« for næsten lige så mange penge som i hele 2019. Saxo Bank oplyser, at omkring hver femte kunde nu har ETF'er i deres investeringsportefølje. Det skriver Finans.

ETF'er står for »exchange traded funds« og er ofte meget store børsnoterede fonde, der typisk passivt følger et indeks. Dette indeks kan være for eksempel geografisk eller tematisk med fokus på teknologi eller ren energi.

»Det er ved at gå op for danskerne, at ETF'erne er et godt instrument, der giver en god spredning til en forholdsvis billig penge. De faste omkostninger kan ofte deles med mindst fem i forhold til traditionelle fonde. Vi tror derfor, at den kraftige vækst vil fortsætte,« siger Johannes Rovsing, nordisk direktør i Saxo Bank.

Både Saxo Bank, Nordnet og Danske Bank fortæller, at der var mere end en fordobling i handlerne i 2020.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksom på i dag:

  1. Markederne slog flikflak i sidste uge. I starten af ugen oplevede vi en vis konsolidering ovenpå kraftige stigninger, mens Bidens skatteplan for højere kapitalbeskatning af velhavende individer skabte udsving sidst på ugen. Skatteplanen bør ikke have betydningen for markederne overordnet set, da man som investor ikke skal analysere skatten i et vakuum. Der kommer nemlig stipulative tiltag på den anden side, hvor Biden blandt andet vil bruge store milliardbeløb på infrastrukturinvesteringer, grøn omstilling, uddannelse mv. Og det skal omvendt have en positiv effekt på markederne. Mens politik under Biden indtil videre synes at være overvejende positivt fra et markedsmæssigt perspektiv, så kan investorernes opmærksomhed sagtens vende tilbage til for eksempel konflikten mellem USA og Kina – eller som vi også har set det på det seneste; øget pres på Rusland.
  2. I denne uge går det for alvor løs med regnskabssæsonen i USA. 180 selskaber i S&P 500 afleverer regnskab i denne uge, så investorernes øjne vil naturligvis være rettet mod regnskabstallene i de store selskaber for at se, hvordan de klarer sig i den aktuelle økonomiske situation. Blandt de mest interessante selskaber, der afleverer regnskab i dag er elbilproducenten Tesla, der altid tiltrækker sig meget opmærksomhed. Vi forventer generelt stærke regnskaber men investorerne skal ikke sætte næsen op efter rekorder i forhold til at slå analytikernes forventninger, som vi har set ved tidligere regnskabssæsoner det seneste år.
  3. Blandt nøgletallene får vi tal for forretningsklimaet i Tyskland (IFO), ligesom vi også får tal for fremstillingssektoren i april fra Dallas Fed i USA. Investorerne holder et vågent øje med alle nøgletal i øjeblikket for at få en indikator på, hvordan genopretningen af økonomierne forløber rundt om i verden, efterhånden som flere og flere bliver vaccinerede mod corona. Sidste uges foreløbige tal for klimaet i erhvervslivet kom ud bedre end ventet for april måned, og det til trods, at vi så nedlukninger i flere af de berørte økonomier.

Det sker på markederne

USA – Lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,67 procent
  • S&P 500: +1,09 procent
  • Nasdaq: +1,44 procent

Asien – Mandag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,62 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,08 procent
  • Kina CSI: +0,19 procent