Business-overblik: Flere nordiske storbanker risikerer krav i udbytteskandalen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

En stribe nye lovforslag fra regeringen skal dæmme op for penible sager som hvidvaskskandalen i Danske Bank, der har plettet både bankens, sektorens og Danmarks omdømme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

God morgen,

På dagens nyhedsoverflyvning i de danske erhvervsnyheder, kommer vi i dag forbi et muligt krav fra Skattestyrelsen mod tre storbanker i sagen om refusion af udbytteskat. Vi skal også høre, hvorfor whistlebloweren i Danske Bank-sagen om hvidvask nu beskyldes for at have skjult oplysninger for Danske Banks ledelse. Og endelig er der nyheden om, at et læk af oplysninger om et muligt køb af Parken, risikerer at spænde ben for handlen.

1. Storbanker risikerer krav i nye udbyttesager

Den canadiske pensionskasse Hoopp blev for nylig mødt med et sagsanlæg på 900 mio. kr. fra Skattestyrelsen, fordi der i den såkaldte bankordning er udbetalt refusion af udbytteskat, som Skattestyrelsen ikke mener at modtagerne har ret til.

Og nu riskerer de tre storbanker, SEB, Nordea og Danske Bank, at blive mødt med et lignende krav. Det skriver Børsen.

De tre storbanker SEB, Nordea og Danske Bank er kommet i skudlinjen, da de ifølge styrelsen har skrevet under på at hæfte for fejlagtige udbetalinger.

»Det er klart, at vi bredt undersøger, om vi eventuelt kan rejse krav mod andre i sagen. Dette arbejde er uafklaret på nuværende tidspunkt. Vi har i den konkrete sag sagsøgt pensionskassen, som har været modtager af udbytterefusion og som har været angivet som ejer af de aktier, der ligger til grund for refusionen,« skriver selskabsdirektør i Skattestyrelsen, Kenneth Joensen, i en mail til Børsen.

2.  Whistleblower beskyldes for skjule oplysninger for Danske Bank-ledelse

Før Howard Wilkinson blev whistleblower i hvidvasksagen i Danske Bank, bad han kolleger i den estiske filial male et bestemt billede af filialens kunder i forbindelse med en igangværende undersøgelse. Det skriver Finans. Og dermed skjulte han relevante oplysninger for Danske Bank-ledelsen, mener bankekspert.

Daværende bankdirektør Lars Mørch havde ifølge Finans krævet porteføljen af udenlandske kunder i Estland undersøgt, efter at en stor udenlandsk bank havde opsagt et samarbejde på grund af mangelfuld hvidvaskforebyggelse.

Howard Wilkinson var med i en arbejdsgruppe, der skulle undersøge kundegruppen, og sendte i den forbindelse en række e-mail til seks kollegaer i den estiske filial. Blandt andet følgende fra september 2013:

»Det er klart, at vi ikke vil have analysen til at vise for mange agenter efter antal. Disse er generelt anerkendt som det ”mest risikable” segment. Den historie, vi vil male, er ”kun få” af disse,« skrev Howard Wilkinson.

Ifølge bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet, Lars Krull, har Howard Wilkinson overfor Danske Banks ledelse i Danmark tegnet et for rosenrødt billede af forholdene i den estiske filial.

»Howard Wilkinson tegner i sin chefposition i filialen aktivt et billede over for ledelsen i København, som ikke er det korrekte billede. Han vil gøre det mere rosenrødt, end det er. Han har derfor været i stand til at invalidere Lars Mørch og topledelsen i København fra at få et overblik. Det er skidt,« siger Lars Krull.

3. Amerikansk plan om at købe Parken kan smuldre

De lækkede oplysninger om, at en amerikansk køber er klar til at overtage Parken med fodboldklubben FC København risikerer at spænde ben for handlen, endnu inden at den er blevet det til noget. Det skriver Berlingske.

Tirsdag kom det frem i InsideBusiness, at Parken kan være på vej til at blive købt af børsen i en handel, der sandsynligvis vil splitte sports- og underholdningskoncernen op i flere mindre dele. Det afviste Parken, men siden blev det bekræftet af en af Parkens aktionærer, LD, som fortæller, at lækket potentielt kan skrinlægge planen om et købstilbud, før det overhovedet er sendt til børsen.

Planen skulle ifølge mediet være at sælge aktiviteter fra, herunder badelandet Lalandia og kontorejendommene på Østerbro, for i stedet at koncentrere sig om FC København og nationalarenaen Parken.

»Hvis den her type transaktioner skal lykkes, har de det bedst med at blive aftalt, inden de bliver offentliggjort. Nu er rækkefølgen blevet en anden, efter at mange detaljer er kommet frem. Jeg ved ikke, hvordan processen bliver nu – eller om der overhovedet bliver en proces,« siger LDs direktør Dorrit Vanglo, til Berlingske

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • SAS offentliggør trafiktal for december måned
  • USA og Kina har forlænget deres forhandlinger for at nå en handelsaftale med en ekstra dag. Der er god grund til at holde et ekstra vågent øje med om den amerikanske præsident Donald Trump giver en ”forhandlingsmæssig” opdatering. Der er forlydender om, at Trump er ganske besluttet på at der skal komme en handelsaftale.
  • Efter gårsdagens rygter og en bekræftelse af, at Parkens største aktionær, LD, er blevet kontaktet med henblik på et eventuelt salg af deres aktiepost og et samlet bud på selskabet, kan der komme nyt i udviklingen, hvad dag det skal være. Sker det i dag, onsdag?

 

Det sker på markederne

Håb om handelsaftale mellem USA og Kina giver solide stigninger

Nikkei: + 1,4 pct.
Hongkongs Hang Seng: + 2,5 pct.
China Shanghai Composite: + 1,6 pct.
Sydkoreas Kospi: + 1,9 pct.