Business-overblik: Falck-topchef erkender: Havde ikke taget jobbet, hvis han havde kendt omfanget af problemer

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Jakob Riis blev topchef for Falck i 2017. Efterfølgende har han kæmpet med en udfordret økonomi og en barsk konkurrencesag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg

Godmorgen

En råkold mandag morgen har meldt sin ankomst. Berlingske Business giver her et lille overblik over de væsentligste erhvervsnyheder denne morgen. Vi skal forbi et hjørnekontor med en mandag, der har fået en helt del at se til, så skal vi lægge vejen forbi en branche i vild vækst og forbi et ministerium under angreb for læk. Men vi begynder med en usædvanlig tvist mellem Transportministeriet og Københavns Kommune.

1
Ministerium og kommune i gadekamp om løbehjul

Sagen om udlejning af el-løbehjul og delecykler i København tager nu en helt ny drejning. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet går nemlig nu ind i en aktuelle sag om påbud til tre virksomheder, der udlejer løbehjul og delecykler til fordel for virksomhederne.

Det skriver Berlingske.

I sidste uge besluttede Københavns Kommune at gå benhårdt efter at sætte en stopper for udlejningen af cykler og el-løbehjul i kommunens gader med henvisning til vejlovens paragraf 81. Kommunen skriver blandt andet, at det er ulovligt at placere cyklerne til udlejning i offentligt rum, fordi virksomhederne ikke har tilladelse til det.

Nu blander toppen af dansk politik sig. Transportministeriet, der har Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance som minister, er langt fra enig med Københavns Kommune i den måde, kommunen tolker og anvender vejlovens paragraf 80 og 81 på. Det fremgår af et tre et halvt sider langt brev, som Transportministeriet har sendt til kommunens Teknik- og Miljøforvaltning i fredags, og som Berlingske har fået udleveret søndag.

2
Havde jeg nu bare vidst...!

Havde Jakob Riis kendt omfanget af strukturelle, strategiske, finansielle og kulturelle udfordringer, der ville ramme Falck, havde han ikke turdet tage jobbet.

Det fortæller han i et længere interview med dagbladet Børsen mandag morgen.

Jakob Riis kom fra en topstilling i Novo Nordisk i 2017, da han blev ansat som øverste chef i redningskoncernen Falck. Han vidste tilsyneladende godt, at der var strore udfordringer i det tidligere så hæderkronede selskab.

Han var helt klar over, at økonomien var presset efter en lang årrække med opkøb over hele verden. Opkøb, der ikke var blevet integreret ordentligt, så der var ikke høstet de nødvendige synergier. Det havde sat Falcks indtjening under pres, og sammen med en gæld på 5,5 mia. kr. var det kommet så vidt, at selve Falcks eksistens var truet.

»Hvor fundamental genopbygningen skulle vise sig at blive, vidste jeg ikke. For at være ærlig. Hvis jeg havde haft fuld indsigt i, hvor skidt økonomien var, hvad der lå i bagagen, kulturen, og hvordan strategien skulle vendes 180 grader, havde jeg ikke turdet binde an med opgaven. Oddsene for at lykkes ville objektivt være for små, så det havde været hasarderet, hvis jeg havde kendt til størrelsen,« siger Jakob Riis til Børsen.

Han understreger dog, at han er glad for, han rent faktisk tog jobbet, og at han ikke leder efter et nyt. Læs hele artiklen her (i abonnement)

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Gyldne tider for konsulenter – vælter sig i jobs

Det er guldalderen for konsulenter i Danmark. På tre år er salget af rådgivningsydelser i bred forstand steget med 25 procent, skriver Finans på baggrund af tal fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Især IT- og virksomhedsrådgivning, herunder rådgivning af ledelsen, trækker læsset.

Private virksomheder er de største aftagere, men det offentlige bruger også mange penge på konsulenter. Især skal der bruges hjælp til nye teknologier, digital omstilling og ændrede forbrugsvaner.

»Det skaber et behov for specialiseret viden fra bl.a. IT-konsulenter og managementkonsulenter, som skal hjælpe med at forstå og forankre digitaliseringen,« siger Daniel Møller Jensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Læs hele artiklen her.

4
Skatteministeriet under angreb for læk

Advokatfirmaet Bech-Bruun anklager Skat for at lække oplysninger i sagen om svindel med udbytteskat for milliarder. En medarbejder i Skatteministeriet har angiveligt til en journalist fortalt, at Bech-Bruun undersøges af Bagmandspolitiet – en oplysning, som Bagmandspolitiet siden har afkræftet.

Det skriver Berlingske.

»Hvis det ikke er korrekt, at advokatfirmaet undersøges, så er det helt galt. Så er det strafbart, hvis Skatteministeriet giver sådan en oplysning,« siger professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

Departementschef i Skatteministeriet, Jens Brøchner, kalder sagen »en misforståelse« og understreger, at ministeriets departement »hverken må eller kan oplyse om konkrete undersøgelser i udbyttesagen«.

Læs hele artiklen her.

Det holder investorerne øje med mandag

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, vil i dag holde øje med følgende tre ting:

 • Det helt store fokus på nøgletalsfronten i dag bliver detailsalget fra USA i januar. Tallet for december måned var markant svagere, end markedet forventede, og investorerne vil holde et skarpt øje med, om tallene har rettet sig. Desuden får vi decembertal for lagerbeholdningen, og her vil investorerne være interesseret i, i hvilken grad de svage handelstal påvirker virksomhedernes varelagre.
 • Men før vi kan vende opmærksomheden mod USA, vil vi starte dagen i Europa med franske og tyske tal for industriproduktionen i januar samt tal for den tyske handelsbalance. Investorerne vil holde øje med, om den svækkelse, der på det seneste har præget industrien og handlen, har bidt sig fast, eller om der kan spores en bedring.
 • På den politiske (og pengepolitiske front) forventes præsident Trump at komme med sit udkast til skattebudget for 2020. I Euroområdet mødes finansministrene i Bruxelles og chefen for Bank of England vil udtale sig.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktieinvestorer havde lidt svært ved at komme ud af starthullerne mandag morgen, men i dagens løb er det blevet til stigninger i især Kina, efter at den kinesiske centralbank har ytret yderligere støtte til den opbremsende økonomi gennem nye lån og reducerede låneomkostninger.

 • Nikkei 225 +0,4
 • Topix +0,6
 • Hongkongs Hang Seng +0,7
 • China Shanghai Composite +1,4
 • China CSI 300 +1,6
 • Taiwan Taiex +0,1
 • Sydkoreas Kospi 0,0
 • Indiens BSE Sensex +0,8
 • Singapores STI 0,0
 • Sydney ASX 200 -0,4