Business-overblik: En ud af fire pakker fra Kina har fejl

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er fejl i hver fjerde pakker fra Kina, viser en stikprøvekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Finn Frandsen

Go' morgen!

På en en regnfuld mandag er det blevet tid til at kigge nærmere på et udpluk af de vigtigste erhvervsnyheder i dag, hvor vi skal forbi et aktionæroprør i den lille fynske bank Totalbanken og høre mere om børsnoteringen af Maersk Drilling. Først skal det dog handle om pakker fra Kina.

1
Masser af fejl i pakker fra Kina

De kinesiske internetbutikker er blevet populære blandt danskerne, men mere end hver fjerde pakke sendt fra Kina til Danmark er fejlangivet i forhold til værdi eller andre oplysninger, skriver Børsen.

Det er konklusionen, efter at skattemyndighederne gennemførte fire aktioner i 2018, hvor i alt 6.000 pakker blev taget ud til kontrol i Københavns Lufthavns postterminal. Enten var værdien angivet for lavt, eller også var pakken angivet til at være en privat gave, selv om det var forkert. Det kan skyldes, at der for private gaver gælder en højere momsgrænse på 360 kroner.

Dansk Erhverv har tidligere vurderet, at Danmark taber 500 mio. kr. årligt på momssnyd med nethandel. Dansk Erhvervs markedsdirektør Henrik Hyltoft mener, at konsekvensen er for begrænset.

»De mange pakker under momsgrænsen er et bevis for, at rigtigt mange netbutikker ved, at de kan slippe afsted med det her, fordi risikoen for at blive snuppet skal måles i promiller.«

Også direktøren for Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, Niels Ralund, mener, at årsagen til fejlene er, at der bliver spekuleret i momsgrænserne.

»Tallene er udtryk for, at der i den grad bliver spekuleret i bagatelgrænsen for moms – både fra forbrugere og fra leverandører. Vi ved jo, at man splitter ordrerne op, hvis ordren har en værdi på mere end 80 kr., og sender flere pakker i stedet for at sende én samlet pakke.«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere sagt, at han var imod at lægge »uforholdsmæssigt store byrder« på forbrugerne.

»Vi er forundrede over den holdning. Ministeren bør se det som sin opgave at hindre, at der sker konkurrenceforvridning,« siger Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.

Skatteministeren siger i et skriftligt svar til Børsen, at han forstår bekymringen hos erhvervene og lytter til den.

»Vi vil følge op med flere kontroller for at følge udviklingen,« siger han.

2
Beskidt spil om magten over fynsk lokalbank

Totalbanken, den lille fynske lokalbank, er blevet centrum for et heftigt magtopgør. I dybeste hemmelighed har investorer med tilknytning til den nu lukkede Københavns Andelskasse købt aktier i banken, skriver Berlingske.

Det har siden efteråret fået Totalbankens aktier til at stige kraftigt. Fra august 2018 er bankaktien steget med godt 190 pct. Til sammenligning har aktionærer i danske storbanker oplevet kurstab i omegnen af 30 procent i samme periode.

Men trods det massive opkøb af aktier har ingen nye storaktionærer meldt sig. Først søndag morgen meddelte Jesper Bach fra Københavns Andelskasse, at han ejede 9,35 pct. af den fynske bank.

De eneste offentligt kendte storaktionærer i Totalbanken har indtil nu været den fynske rigmand Heine Delbing, der kontrollerer 19 pct. af banken, samt Poul Fischer og hans søn, Christian Fischer, der tilsammen kontrollerer 18 pct. af banken.

I de senere år er mange danske lokalbanker blevet angrebet af aktivistiske aktionærer.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Industrispillere angriber Maersk Drillings salgstale til investorerne

Ledelsen i Maersk Drilling, der står til at blive spaltet ud fra A.P. Møller-Mærsk og 4. april blive børsnoteret separat, har fremhævet sit faldende omkostningsniveau og hurtige boringer. Men Maersk Drilling er ikke anderledes end resten af industrien, lyder det fra branchekendere. Det skriver Finans.

Selv om Maersk Drilling har skåret en betydelig luns af sine omkostninger og sat fart på boreopgaverne, så halter det danske borerigselskab stadig bagefter på visse områder, hedder det fra en række centrale spillere og konkurrenter i drillingindustrien.

»Vi har set, at adskillige andre har reduceret antallet af dage lige så meget, som Maersk Drilling har kommunikeret,« siger analysechef hos den olie- og shippingfokuserede investeringsbank Clarksons Platou Securities, Eirik Røhmesmo.

På sin kapitalmarkedsdag i februar fremhævede ledelsen det faldende omkostningsniveau og sine hurtige boringer over for investorerne. Maersk Drilling har formået at skære 30-40 pct. af omkostningerne for visse kunder, og i ét tilfælde halverede koncernen antallet af dage, det tog at bore en brønd.

»Det er relativt nemt at skære omkostninger, når krisen rammer. Det, der er langt sværere, er at bevare omkostningsniveauet i en vækstperiode,« siger Simen Lieungh, adm. direktør i Odfjell Drilling, en af Maersk Drillings konkurrenter.

Det skal der holdes øje med i dag

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger på tre ting, han vil holde øje med i dag.

1) Danske Bank afholder generalforsamling og udbyttet på 8,50 kr. per aktie skal formelt vedtages. Kommer der nyt om forsøget på at finde en ny og langsigtet direktørløsning?

2) I England forsøger Theresa May stadig at få en aftale godkendt forud for næste uges officielle udtrædelsesdato 29.3. For investorerne er nøgleparametret for, om en løsning er blevet mere eller mindre sandsynlig, stadig at kigge på udviklingen i pundet, som her til morgen er på samme niveau som i fredags; nemlig 8,75 i forhold til DKK.

3) Deutsche Bank og Commerzbank lod søndag forstå, at de er i fusionsforhandlinger. Hvis fusionen ender med at blive en realitet, vil Deutsche Commerzbank være ca. syv gange så stor som Danske Bank, både målt på balance og antal ansatte. Kan en tysk bankfusion sætte gang i spekulation om, at også andre banker vil slå sig sammen?

Aktiemarkederne lige nu

Der er god stemning på de asiatiske aktiemarkeder mandag morgen, hvor investorerne lader sig inspirere af fredagens stigninger i USA og spæde tegn på, at Kina og USA gør fremskridt i forhandlingerne om en handelsaftale.

  • Nikkei 225 +0,6
  • Topix +0,5
  • Hongkongs Hang Seng +0,8
  • China Shanghai Composite +1,4
  • China CSI 300  +1,7
  • Taiwan Taiex +0,5
  • Sydkoreas Kospi 0,0
  • Indiens BSE Sensex +0,5
  • Singapores STI +0,4
  • Sydney ASX 200 +0,3