Business-overblik: Ekstra Ukraine-regning venter udvalgt gruppe bilister

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Kører du i en dieselbil, kan du godt forberede dig på, at det snart bliver dyrere at tanke.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JON NAZCA/REUTERS/RITZAU-SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv lige nu.

I dagens overblik skal vi forbi et stormagasin i en helt ny rolle. Vi skal også høre om økonomer, der har taget fejl, og om pensionskasser, der har et godt øje til en ny investeringsmulighed. Og så er der en ekstra regning på vej til en særlig gruppe bilster.

God læselyst!

Økonomer har i månedsvis forsøgt at lukke festen, der ikke vil dø – derfor har de taget fejl

Det er efterhånden en accepteret virkelighed, at Danmarks økonomi har kurs mod en nedtur, og at arbejdsløsheden skal stige i det kommende år.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fremhævede det i sin nytårstale og talen til Folketinget, de økonomiske vismænd forventer det, og samtlige bankøkonomers prognoser varsler hårde tider forude.

Flere af de samme økonomer har dog siden foråret advaret om nedturens snarlige komme, uden den har ramt. Tværtimod har beskæftigelsen fortsat sin kurs mod himlen og sat nye rekorder, senest med tallene fra november.

Så hvad har ændret sig?

Berlingske har spurgt nogle af de mest citerede bankøkonomer, der i det meste af 2022 forudså store fald i beskæftigelsen, hvordan de kunne tage så meget fejl, og hvorfor vi alligevel skal tro på deres dystre forudsigelser for 2023.

En af dem er Nykredits cheføkonom, Palle Sørensen, som lægger sig fladt ned i forhold til at have ramt langt ved siden af i det forgangne år.

»Jeg står på mål for vores prognoser, og det er helt fair med kritik. Vi har ramt forkert, og det erkender vi gerne. Der, hvor vi virkelig ramte skævt, var i sommer,« siger han til Berlingske og henviser til en prognose, der forudså store beskæftigelsesfald i efteråret.

Læs historien her

Magasin vil investere i brands: »Jeg har længe tænkt, Magasin skulle udvide sig lidt«

Stormagasinkæden Magasin du Nord springer ud som en investor og vil nu kaste penge efter brands.

Det første brand, Magasin investerer i, er sol- og skibrillefirmaet Messyweekend, som er majoritetsejet af venturefonden Blazar Capital – et firma, som blandt andet har Vækstfonden og Augustinus Fonden i ejerkredsen.

»Jeg har længe tænkt, at Magasin skulle udvide sig lidt, og der skulle ske nogle forandringer. Vi har løbende været i kontakt med virksomheder, som har haft vækstpotentiale, hvor vi med de gamle ejere ikke gjorde noget ved det. Nu er vi private (efter ejerskifte i 2021, red.) og kan disponere, som vi vil, og derfor gør vi det,« siger Peter Fabricius, administrerende direktør i Magasin du Nord, til Børsen.

Opkøbet er ifølge direktøren led i en investeringsplan, der skal gøre Magasin mere økonomisk robust og sikre salgsvækst.

Det første led i den plan var tilbagekøbet af Magasins ejendomme i 2022. Næste led i strategien er investeringer i mindre ejerandele af detailvirksomheder.

Den her dato rammer sanktioner din dieselregning

Dieselprisen er på vej til at blive sendt i vejret, når en ny række EU-sanktioner mod Rusland træder i kraft 5. februar, skriver Børsen.

Her stopper unionen nemlig import af dieselolie og andre olieprodukter fra Rusland.

Tidligere i løbet af krigen har diesel været dyrere end benzin, og nu risikerer den situation altså at gentage sig.

Mark Williams, research director i det anerkendte analysefirma Wood Mackenzie, mener, at det er store prishop i vente, og at det vil slå igennem i løbet af februar og marts. De venter en gennemsnitspris for årets første tre måneder på 40 dollar pr. tønde diesel. En stigning på 470 pct. i forhold til gennemsnitsprisen i 2021, inden den russiske invasion i Ukraine.

»De nye sanktioner vil især ramme det europæiske dieselmarked. Indtil nu har markedet i vores opfattelse været alt for ukritisk selvtilfreds med udviklingen, og derfor er priserne foreløbigt ikke gået i vejret,« siger Arne Lohman Rasmussen, chefanalytiker, Global Risk Management.

Læs hele historien her.

Danske pensionskæmper vifter med milliarder til nye danske energiparker

Planen om en ny dansk landbaseret grøn energipark til 60 milliarder kroner får flere danske pensionskasser til at lufte deres interesse for projektet. Blandt andet fra PKA og Pensam

»Sådan noget er vi bestemt interesserede i. Det er der ingen tvivl om. Især når vi snakker om de nye versioner af vedvarende energiprojekter, hvor man også tænker på lagring og Power-to-X (nye grønne brændstoffer, red.),« siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA, til Finans.

En lignende melding kommer fra pensionsselskabernes brancheorganisationen, Forsikring & Pension (F&P), som har arbejdet for at få politikerne til at etablere store danske, landbaserede energiparker, der kan sikre hurtig udbygning af vedvarende energi.

»Hvis pensionsselskaberne skal være med, så skal det op i storskala, og det er netop det, man får med energiparker som denne. Derfor kan det blive utrolig interessant,« siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P.

Planerne om en ny energipark blev tirsdag præsenteret af energiselskabet Greengo Energy i samarbejde Ringkøbing-Skjern Kommune. Projektet hedder Megaton og skal efter planen blive en af verdens største energiparker

Her er tre ting, investorerne bør holde øje med:

Josephine Cetti, chefstrateg i Nordea, har disse punkter på blokken i dag:

Det bliver en forholdsvis stille dag på nøgletalsfronten. Der kommer producentprisindeks for service sektoren i Japan, som bliver lidt interessant givet den seneste uro om den japanske pengepolitik. Efter en periode på 40 år med stort set ingen inflation er priserne begyndt at stige i Japan, hvilket har fået markedet til at spekulere i, at den japanske centralbank BOJ skal stramme deres ekstremt lempelige pengepolitik.

Japanerne har siden 2016 ført en pengepolitik med rentekurvekontrol, som meget simplificeret betyder, at de har sat et spænd og en øvre grænse for, hvor høj renten på en 10-årig statsobligation kan blive. Til rentemødet i december blev den øvre grænse justeret fra 0,25 procent til 0,50 procent, men selvom der fortsat er pres opad på de japanske obligationsrenter, kom der ingen justering på rentemødet i sidste uge. Men katten er ude af sækken nu, og så længe inflationspresset stiger, øges sandsynligheden for en normalisering af pengepolitikken og incitamentet til at spekulere mod centralbanken.

Der kommer en ny centralbankchef i april, og det forventes, at der vil komme nogle betydelige lønstigninger til lønforhandlingerne til foråret, så det er nok kun et spørgsmål om tid, før BOJ enten justerer rentekurvekontrollen igen eller helt skiller sig af med den.

I takt med at obligationsrenterne i Japan steg sidste år, solgte japanske investorer stort ud af danske realkreditobligationer. Deres ejerandel er efterhånden kommet langt ned, så selvom japanske renter stiger yderligere, forventer man ikke en større påvirkning på de danske realkreditrenter.

Fra Tyskland kommer der Ifo tal for januar. Forventningen er, at tendensen fra de sidste par måneder fortsætter, og at vi vil se en stigning i erhvervstilliden.

Der kommer regnskaber fra blandt andet ASML, IBM og Boeing, og efter markedets lukning kommer der regnskab fra Tesla.

Markederne lige nu

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones +0,31 procent
S&P 500 -0,07 procent
Nasdaq -0,27 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei +0,48 procent
Hongkong Hang Seng +1,82 procent
Kina CSI  +0,76 procent

Tak, fordi du læste med!