Business-overblik: Den værste børstørke i 15 år rammer Danmark

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det var lagt op til flere børsnoteringer i Danmark i 2019, men senest har diabetesselskabet Reapplix udsat sine planer. På billedet ses selskabets direktør Niels Erik Holm (tv.) samt adm direktør Graeme Brookes (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen.

Weekenden står for døren, men først skal vi runde dagens vigtigste erhvervsnyheder og høre om både børstørke, spild af værdifuld viden og hvorfor afskaffelsen af en paragraf kan skære en luns af mange danskeres pensionsopsparing.

1. Fondsbørs spejder forgæves efter nye børsnoteringer

Den danske fondsbørs er ramt af tørke. For første gang i 15 år kommer der ikke en ny børsnotering. 2019 var ellers udset til at blive et år med flere børsnoteringer, men senest har diabetesselskabet Reapplix udsat sine planer om en børsnotering, skriver Børsen.

Flere danske virksomheder havde ellers planlagt at gå på børsen i år, men alle planerne er skrinlagt. Det gælder Abacus Medicine og Union Therapeutics og senest altså også diabetesselskabet Reapplix.

Det betyder, at der tilsyneladende ikke kommer en eneste reel børsnotering i Danmark. Det er ikke sket siden 2004.

»Det er ærgerligt, for der er ikke noget, jeg hellere vil se end nye børsnoteringer, men det er korrekt, at det ser ud til, at vi ikke får nogen reelle børsnoteringer i 2019,« siger Kasper Dichow, chef for Nordeas corporate finance-afdeling, der rådgiver virksomheder i forbindelse med børsnoteringer.

Maersk Drilling blev børsnoteret i april i år, men det var via en spaltning fra A.P. Møller-Mærsk, mens NTG (Nordic Transport Group) i oktober overtog Neurosearchs tomme børsskal.

Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq Copenhagen ærgrer sig over, at der ikke er flere noteringer. Han fremhæver dog, at hvis man tæller både Maersk Drilling, NTG og minibørsen First North med, kan man komme op på seks noteringer i år.

2. Blackstone-indgreb kan ramme din pension

Hundredtusinder af danskere kan få skåret en pæn luns af pensionsopsparingen, hvis boligminister Kaare Dybvad Bek (S) ender med at afskaffe den omstridte paragraf 5.2 i boligreguleringsloven, som blandt andre den amerikanske kapitalfond Blackstone benytter sig af.

Politikerne forhandler i øjeblikket om en ændring af boligreguleringsloven i kølvandet på den heftige debat om kapitalfonden Blackstone. Og ifølge Berlingske kan indgrebet ramme hundredtusinder af danskeres pensionsopsparinger og medføre tab på op mod 19.000 kr. for medlemmer i de pensionskasser, der har investeret mest i ældre udlejningsejendomme.

Paragraf 5.2 gør det muligt at foretage en gennemgribende renovering af et lejemål og hæve huslejen, når en lejer flytter ud, og den bliver nemlig flittigt benyttet i den danske pensionsbranche. Uanset om det bliver et lille eller stort indgreb, vil det derfor komme til at påvirke en betydelig del af de danske pensionsopsparere.

De største økonomiske tæsk vil dog gå til kunderne i de pensionskasser, som har investeret mest massivt i udlejningsejendomme bygget før 1991. Det gælder blandt andre pensionskasserne JØPs og DIPs omkring 100.000 medlemmer, som er offentligt ansatte jurister, økonomer og ingeniører.

3. Ekspertpanel: Danmark spilder værdifuld viden på gulvet

Danmark mangler strategisk retning og spilder værdifuld viden på gulvet i stedet for at omsætte den til succesfulde forretninger.

Sådan lyder det ifølge Finans.dk i en rapport om den danske innovationsevne, som et internationalt panel af eksperter netop har afleveret til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Panelet har haft til opgave at vurdere, hvordan politikerne med afsæt i udenlandske eksempler kan tilpasse den danske indsats for videnbaseret innovation.

Og panelet finder, at Danmark ikke får nok ud af sin offentligt finansierede forskning, fordi politikerne ikke forfølger en samlet innovationsstrategi.

Derfor opfordrer panelet regeringen til at satse mere målrettet i stedet for at sprede den offentlige forskning og investering.

Rapporten peger på, at Danmarks investeringer i offentligt finansieret forskning – samlet mere end 20 mia. kr. om året – slet ikke har ført til kommercielle resultater i samme omfang.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen foreslår, at den grønne omstilling bliver overliggeren for Danmarks innovationsstrategi fremover.

»Et samlet Folketing har netop øremærket 1,5 mia. kr. til grøn forskning og udvikling. Det er første skridt. Nu sætter jeg mig i spidsen for det videre arbejde med at se på, hvordan forsknings- og innovationssystemet kan indrettes bedst muligt,« siger Ane Halsboe-Jørgensen til Finans.dk.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med fredag:

  • Stemningen er en smule bedre på markederne i Fjernøsten her til morgen, og det samme gælder vores forventning til åbningen i Europa senere på morgenen. Vi får en interessant afslutning på ugen, og dagen i dag bliver primært interessant ud fra et dataperspektiv, hvor vi kommer til at følge data fra særligt USA. Her bliver det interessant at se, hvordan erhvervstilliden i fremstillingssektoren fra den regionale Fed i New York (Empire manufacturing) reagerer på den seneste handelspolitiske de-eskaling mellem USA og Kina, da deltagerne i undersøgelsen er blevet spurgt i november. Yderligere ser vi frem til data på bl.a. detailsalget og industriproduktionen fra USA.
  • Vi vil også holde øje med talere fra centralbankerne, som tæller bl.a. chefen for den tyske Bundesbanks Jens Weidmann og ECBs Yves Mersch. Selvom mange investorer fortsat mangler at få et klarere indtryk af betydningen af skiftet i ledelsen i ECB, hvor Christine Lagarde overtog stafetten fra Mario Draghi 1. november, så er det den fortsatte forventning, at der ikke bliver lavet om på den lempelige linje for pengepolitikken lige foreløbig.
  • Sidst, men ikke mindst, bliver det interessant at grave ned i Mærsks regnskab, som kan give en indikation af, hvordan svagheden i den globale økonomi og dermed handel påvirkede selskabet i tredje kvartal. Lige så interessant bliver det at høre, hvad de forventer fremadrettet.

Det sker på markederne:

Indeks og udvikling i procent.

Aktier USA

  • S&P 500: +0,08 pct.
  • Nasdaq: -0,04 pct.
  • Dow Jones: -0,01 pct.

Aktier Asien

  • Nikkei 225: +0,7 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,8 pct.

(Indeksværdi klokken 06.15)