Business-overblik: De trak forgæves Skatteministeriet i retten – deres ejendomsskat firedoblede over natten

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

»Når man tænker på, hvor tvivlsomme mange skattesager er, er det påfaldende, hvor få sager borgerne vinder,« siger professor emeritus i skatteret på Aarhus Universitet Jan Pedersen til Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik.

Om du ligger under dynen og nyder påskeferien, eller du ser frem til at få fri samme dage, som den lokale Rema 1000 har lukket, så skal du ikke snydes for Berlingske Business' morgenoverblik. Vi giver vi dig her et kig ind i dagens vigtigste erhvervsnyheder på den sidste dag, inden de »rigtige« påskedage starter.

I dag kommer vi blandt andet omkring en skuffende opbremsning af den grønne omstilling, en tabt skattesag og et nyt forslag fra Liberal Alliance.

Stigende renter, dyre varer og krig er en farlig cocktail: Snart falder boligpriserne

På forsiden af Berlingske Business kan du i dag læse om en voldsom prisudvikling på boligmarkedet.

Berlingske Business' journalist Kalle Kehlet har interviewet en række økonomer med indgående viden om boligmarkedet omkring fremtiden. Og den ser ikke just lys ud. En række faktorer som tårnhøj inflation og krigen i Ukraine kommer til at sende boligpriserne i Danmark ned.

»Vi kommer til at se en opbremsning. Den var vi alligevel på vej ind i, men nu bliver den formentlig hårdere. Der kommer til at gå nogle måneder, før vi kan se, om det bliver en blid eller hård opbremsning, men jeg regner med, at der vil komme perioder, hvor priserne falder, så prisudviklingen i 2022 rammer cirka nul,« siger boligøkonom og direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, påpeger, at rentestigninger og høj inflation gør, at danskerne ikke kan bruge nær så mange penge på at købe bolig som for bare få måneder siden.

»Derfor forventer vi, at priserne fortsat vil stige i andet kvartal og så falde i tredje og fjerde kvartal,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvor store konsekvenser det hele får for boligmarkedet kan du læse mere om lige her.

På en dag firdoblede deres ejendomsskat – de tog kampen op mod skattevæsenet og tabte

Hos Finans kan man i dag læse om en forgæves kamp med skattevæsenet.

Der er mange overvejelser, når man skal købe hus, og en af de største faktorer er det økonomiske aspekt. Heriblandt ejendomsskatten. Det var det også for familien Storm Petersen, da de i 2016 købte hus nær Hillerød.

Grundskylden til kommunen lå på et fornuftigt leje i forhold til deres økonomi, indtil de en dag vågnede til en helt anden økonomisk virkelighed.

I 2019 fik parret en ny ejendomsvurdering på 4,1 millioner mod de tidligere 2,35 millioner kroner på baggrund af, at kommunen forinden havde lavet en ny lokalplan. Ifølge den vurderede man nu, at der kunne bygges op til fem mindre boliger på grunden, og derfor hævede man ejendomsvurderingen.

Nu var grundskylden til kommunen firedoblet fra godt 12.000 kroner om året til knap 48.000 kroner efter en ny vurdering foretaget af Vurderingsstyrelsen.

Det fik dem til at trække Skatteministeriet i retten. Efter tre år kom dommen endelig. Parret tabte sagen og hænger nu på en regning på over 100.000 kroner for sagsomkostninger.

Og de er ikke de eneste, der kæmper med at få medhold i skattesager.

»Når man tænker på, hvor tvivlsomme mange skattesager er, er det påfaldende, hvor få sager borgerne vinder,« siger professor emeritus i skatteret på Aarhus Universitet Jan Pedersen til Finans.

Medholdsprocenten i skattesager ved domstolene er lav. Ifølge en opgørelse Skatteministeriet har lavet til Finans, vandt borgere og virksomheder hver femte skattesag fra 2010 til 2015. Og i 2020 var det blot syv procent.

Det kan dog også være udtryk for, at skattevæsenet træffer korrekte beslutninger.

Krigen i Ukraine spolerer Dan Jørgensens plan og bremser den grønne omstilling

Her hos Berlingske, kan du også læse om endnu en afledt effekt af krigen i Ukraine. Den bremser nu den grønne omstilling og spolerer på flere forskellige måder kraftværkers mulighed for at sige farvel til kullet.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen roste Fynsværket til skyerne for at ville droppe kul og gå til det grønnere naturgas. Det udsætter de nu af hensyn til forsyningssikkerheden og for at undgå at sende penge til Rusland.

Før krigen var Fynsværket i gang med at tømme kullageret. Nu har de måttet købe omkring 100.000 ton ekstra. EUs femte sanktionspakke har forbudt import af kul fra Rusland, og derfor handler både Ørsted og Fynsværket med Sydafrika i stedet.

For det første må Fynsværket udsætte sit farvel til kul af hensyn til forsyningssikkerheden, fortæller Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn. Hvis Danmark, Europa eller Putin vælger at lukke for gashanerne fra Rusland, kan der opstå en energikrise.

»Den anden grund er det økonomiske. Med de gaspriser vi kigger ind i, er det voldsomt meget dyrere. Og så er der det geopolitiske: Vi ønsker ikke at støtte Rusland og den russiske krigsmaskine ved at købe deres gas,« forklarer Jan Strømvig.

Det er et billede på et grundlæggende dilemma ved krigen, lyder det fra flere i energisektoren.

Du kan læse mere om det lige her, hvor klima- og energiministeren selv sætter ord på opbremsningen.

LA vil gøre op med udbudsmodel – ekspert advarer, det skal ikke være hvem som helst

Udbudsprocessen på havvindmølleparker er for lang, hvis du spørger samtlige partier i Folketinget. Og nu er Liberal Alliance klar med et forslag om, at alle, der vil og kan, skal have lov til byde ind på et areal til formålet. Hvis der er kamp om pladserne, må det være pengepungen, der afgør det – hvem vil give mest?

Det skriver Børsen.

Det tog syv år at designe udbuddet til havvindmølleparken Thor. Det skal nu gå hurtigere ved, at de private opstillere selv tager initiativ og ikke afventer et udbud fra staten. Sådan lyder det fra flere partier.

Der er også varslet et oplæg fra klima- og energiministeren inden sommeren om en mulig ny udbudsmodel. Men man skal passe på.

»Vi skal sikre, at der ikke er en arealreservation til nogen, der ikke er i stand til at udbygge med havvind. Det er ikke bare at bygge en vindmølle på havet, det er også at få den tilsluttet og forbundet med nogle behov. Jeg tvivler på, at man helt kan undgå udbud,« siger professor i energiplanlægning, Brian Vad Matthiesen, Aalborg Universitet, til Børsen.

Han pointerer også, at man kan ende med flaskehalse, som det lige nu ses i Tyskland, for det er ikke nødvendigvis enkelt at få afsat den producerede strøm.

Læs mere i Børsen, hvor Dan Jørgensen også kommer med sit svar.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med:

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea har disse tre punkter på blokken på ugens sidste danske børsdag.

1. I løbet af onsdagen får vi nøgletal for producentpriserne i USA. Ligesom inflationen er producentpriserne historisk høje for tiden, og mange virksomheder er blevet nødsaget til at hæve deres priser over for forbrugerne som følge af de stigende inputpriser. En del af de høje producentpriser skyldes de stigende fødevare- og energipriser. Efter gårsdagens høje inflationstal, de højeste siden 1981, vil der være ekstra fokus på forbrugerpriserne.

2. Vi har skudt regnskabssæsonen i gang, og traditionen tro er de store amerikanske banker blandt de første til af aflægge regnskab. I dag er det landets største bank (målt på aktiver) JP Morgan, der aflægger regnskab. Investorerne vil kigge efter bankens kommentarer på forbrugslysten, låntagningen, markeds volatiliteten og M&A aktiviteten.

3. Blackrocks regnskab for første kvartal er et andet af dagens højdepunkter. Det bliver interessant at følge investeringsbankens udlægning af det nuværende markedsmiljø.

Det sker på markederne:

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dov Jones -0,26 procent

S&P 500 -0,34 procent

Nasdaq -0,30 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei +1,74 procent

Hongkong Hang Seng +0,16 procent

Kina CSI -0,44 procent

Tak, fordi du læste med!