Business-overblik: De har tabt en halv milliard på at sælge lagkage – og det er lige efter planen

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Prins Harry besøger Lagkagehuset i Hellerup.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik. Vi har været tidligt oppe og trave erhvervsnyhederne igennem for dig, så du kan være opdateret fra morgenstunden.

Det handler i høj grad om flyselskabet SAS, hvor fremtiden tirsdag blev noget mere usikker efter meldingen om, at den ene af SAS’ to vigtigste aktionærer – den svenske regering – har afvist at bidrage med mere kapital.

Derfor står den danske regering med en vigtig beslutning, ligesom SAS er afhængig af at spare for at tiltrække private investorer. Lykkes det ikke, kan konsekvenserne blive store for lufthavnen og København.

Vi skriver selv om situationen på forsiden af Berlingske Business, og hos både Børsen og Finans har det også fundet vej til forsiden.

SAS, SAS og mere SAS

Hos Børsen har de talt med både SAS-topchef Anko van der Werff og bestyrelsesformand Carsten Dilling. Her lyder det, at pengestoppet fra Sverige om ikke andet da skaber klarhed over situationen.

Adspurgt om det var en god dag eller en dårlig besked for SAS at få, trækker Anko van der Werff lidt på svaret.

»Jeg tror, jeg vil sige, at i dag var en meget klar dag. Og det er meget hjælpsomt i den proces, der skal føre til, at vi skal tiltrække ny kapital fra eksterne indskydere. Jeg vil virkeligt opfordre alle interessenter omkring SAS til at forstå og reagere på, at vores eneste chance er at gøre SAS konkurrencedygtigt ved at gennemføre hele SAS Forward-planen,« siger SAS-topchef Anko van der Werff til Børsen. Han oplyser samtidig, at hverken han eller den øvrige ledelse var informeret på forhånd.

I Finans kan man læse, at SAS er ude i en intens jagt på nye investorer efter den svenske afvisning. Man kan også læse om de tre hjælpepakker, som SAS har modtaget siden finanskrisen. Kommer der en fjerde, spørger Finans i overskriften?

»Treenigheden mellem den danske og den svenske stat samt Wallenberg-fonden er væk, og det er både godt og skidt for SAS. Det giver plads til, at SAS kan tiltrække store og tunge investorer, som går efter en stor og bestemmende aktiepost. Til gengæld kan det skræmme mindre investorer væk, fordi de vil mangle den sikkerhed, som det statslige ejerskab giver,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, til Finans.

Her på Berlingske fokuserer vi blandt andet på de mulige konsekvenser for København og Københavns Lufthavn.

»SAS er en meget vigtig del af Københavns Lufthavn, fordi de er med til at sikre lokale arbejdspladser, men endnu vigtigere at gøre København til centrum for flyruter i hele Skandinavien. Og det er det, der er på spil her: Om vi fortsat skal have flyruter til store dele af verden,« lyder det fra Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), som fortsætter:

»Man kan ikke undervurdere SAS’ betydning for lufthavnen. Eller lufthavnens betydning for København. Derfor håber jeg, at man vil gøre brug af alle de muligheder, man har, for at sikre, at vi også i fremtiden har et skandinavisk flyselskab.«

Omstridt fond sidder på bugnende pengetank

Rækken af opsigtsvækkende forhold i Danmarks officielle standardiseringsorganisation, Dansk Standard, hvor daværende direktør Anne Hasløv i dag er blevet fyret, og både formand og næstformand for bestyrelsen er fratrådt, er tilsyneladende uden ende.

Dansk Standard sidder nemlig på en bugnende pengetank i form af en voksende egenkapital, der senest har rundet 113 millioner kroner. Formuen har gjort den statsstøttede erhvervsdrivende fond så økonomisk selvsikker, at den har kastet sig ud i en langsigtet og millionstor investering i en amerikansk kapitalfond, Newbury Equity Partners i Delaware. Det skriver vi her på Berlingske.

Den store pengerigelighed professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh, til at spørge, om fonden overhovedet har behov for offentlig støtte.

De opsigtsvækkende forhold startede med beskrivelsen af, hvordan Anne Hasløv som direktør i 2020 fik løn og bonus på i alt 7,4 millioner kroner i den forholdsvis lille fond med 148 ansatte og en omsætning på 173 millioner kroner. Og med en fornyet kontrakt stod til at få udbetalt 22 millioner kroner – svarende til 48 måneders løn – uanset om hun blev fyret fra direktørjobbet eller selv sagde op.

Lagkage­huset i nyt stort tab

En offensiv med store investeringer i både Danmark og udlandet betyder, at Lagkagehuset – der i udlandet hedder Ole & Steen, kom ud af 2021 med et massivt underskud på 89,4 millioner kroner. Det skriver Børsen.

Bagerkæden er ejet af kapitalfonde, og siden de nuværende ejere kom til i 2017, har Lagkagehuset nu tabt i alt 541,9 millioner kroner. Men tallene bekymrer ikke den administrerende direktør, Jason Cotta. Det er nemlig ikke bundlinjen, som er afgørende i disse år, og som ejerne kigger på. I stedet går man op i driftsresultatet.

»2021 har været et transformationsår, hvor vi har arbejdet med vores kunde- og medarbejdertilfredshed samt effektiviseret vores butikker og virkelig bidt os fast på, at vi skal vise, vi går op i bagerfaget som et håndværk. Det gør, at vi nu står klar til at skrue op for skaleringen, og vi forventer at have den højeste vækst nogensinde i 2022,« siger Jason Cotta til Børsen.

Lagkagehuset investerede i 2021 for 80 millioner kroner i blandt andet syv nye butikker. I 2022 regner de med at investere rekordhøje 180 millioner kroner.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse punkter:

Bavarian Nordic gav i går sin investoropdatering med hensyn til abekopper. Er investorerne blevet klogere med hensyn til udsigterne for at sælge vacciner? Kursreaktionen i går var initielt positiv, men det skyldes næppe præsentationen alene, men også at Bavarian Nordic i går offentliggjorde en vaccineordre til Canada på 300 mio. kr. over fem år.

Vestas meldte i går om en betinget ordre i 2025 på 900 MW. Hvis ikke det er den største, så er det en af de største Vestas ordrer nogensinde. Er der ved at komme gang i ordreflowet?

Olieprisen stiger marginalt her fra morgenstunden og ligger lidt over 120 dollar for Brent crude. Danske forbrugere kan se frem til en literpris på 20 kr.,  og SAS må udover de andre udfordringer også leve med, at de ikke har afdækket deres brændstofomkostninger fremadrettet.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USAlukkekurser tirsdag:

Dow Jones: +0,80 procent
S&P 500: +0,95 procent
Nasdaq: +0,94 procent

Asienindeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,86 procent
Hongkong Hang Seng: +1,70 procent
Kina CSI: -+,70 procent

Tak, fordi du læste med!