Business-overblik: Danskerne spiser ude som aldrig før – alligevel falder restauranternes indtjening

I dag skal vi forbi risikoen for massekonkurser i restaurationsbranchen, en firedobling af antallet af danske dollarmillionærer og nye tal, der viser, at rigtig mange danskere bliver i jobbet efter løft af pensionsalderen.

MASH-stifter og CEO hos Copenhagen Concepts, der blandt andet står bag MASH, Jesper Boelskift, forudser, at der er et »voldsomt« udskillelsesløb på vej i den danske restaurationbranche. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens første business-overblik.

I dag skal vi forbi risikoen for massekonkurser i restaurationsbranchen, en firedobling af antallet af danske dollarmillionærer og nye tal, der viser, at mange danskere bliver i job efter forhøjelsen af pensionsalderen.

1
Risiko for massekonkurser i restaurationsbranchen

Det kniber gevaldigt med indtjeningen hos landets restauranter. For mens toplinjen hos de 17.500 danske restauranter stryger i vejret, er indtjeningen faldet med 34 procent på to år. Det skriver Børsen.

Det er bekymrende, mener blandt andre Jesper Boelskifte, der er adm. direktør for Copenhagen Concepts, der driver 13 Mash-restauranter. For når konjunkturerne skifter, vil der være mindre lyst til at hive pungen op af lommen på de danske spisesteder.

»Der vil komme et udskillelsesløb i branchen, og det bliver ret voldsomt, det er jeg slet ikke i tvivl om,« siger han.

Restauranterne har de seneste år haft en stigende omsætning. Fra 2014-2018 er den vokset med 25 procent til 45,9 mia. kr. Men det har også skabt udfordringer med indtjeningen, viser en analyse fra revisions- og konsulenthuset Deloitte.

»De gode år trækker rigtig mange nye aktører ind i branchen, og det gør, at flere og flere har svært ved at tjene penge. Det er en tendens, der skinner mere og mere igennem,« siger partner i Deloitte, Claus Jorch Andersen.

2
Gyldne aktieår firedobler antallet af danske dollarmillionærer

Tilbage i 2010 var der 52.000 dollarmillionærer i Danmark. I dag er 237.000 danskere kommet over den magiske grænse, viser en formueopgørelse fra storbanken Credit Suisse, som Berlingske omtaler mandag.

Det er en større procentvis stigning end i eksempelvis USA.

En række gyldne aktieår har været gode for danskernes formuer, der er vokset ganske pænt.

I modsætning til det amerikanske samfund, er uligheden ikke er steget i Danmark, selv om der er kommet flere dollarmillionærer i Danmark. Tværtimod er uligheden faldet en anelse.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, forklarer, at velstandsniveauet generelt er vokset herhjemme, samtidig med at danskernes formuer i form af  bolig, pension og finansielle aktiver er steget siden 2010.

3
Pensionsalderen stiger, og seniorerne bliver

Folkepensionsalderen bliver i disse år øget fra 65 til 67 år. Udsigterne til stigningen har allerede haft positiv indflydelse på danskernes lyst til at arbejde, viser en analyse fra Danmarks Statistik

Det skriver Børsen mandag.

94 pct. af dem, der rundede 65 år i første kvartal af 2019, har nemlig ikke forladt jobbet endnu. Det er et spring i beskæftigelsen fra 17 til 21 procentpoint sammenlignet med tidligere årgange.

»Det, at vi har udsigt til balance på de offentlige finanser i årene fremover, forudsætter, at beskæftigelsen stiger, i takt med at pensionsalderen stiger. Og det er altså det, vi ser, indtil videre faktisk er sket,« siger overvismand Michael Svarer til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Milliardærfamilier samler sig i »risikabelt« og »uigennemskueligt« produkt

En stribe prominente danske navne har sat deres penge i et investeringsprodukt, der har været i kraftig vækst de seneste år. Det skriver Jyllands-Postens erhvevsmedie Finans.

Der er tale om et kommanditselskab, der vil investere i såkaldte CLOer eller collateral loan obligations, der bundter gæld fra virksomheder sammen. Markedet har været i vækst de seneste år, fordi der kan være gode afkast at hente i lavrentemiljøer. Men det er også blevet kaldt både risikabelt og uigennemskueligt.

Selskabet har fået navnet Capital Four CLO Management K/S og styres af kapitalforvalteren Capital Four. I ejerkredsen finder man prominente danske navne som Friheden Invest, ejet af Niels Martinsen, manden bag IC Group, J-F. Lemvigh-Müller Holding, der har en egenkapital på mere end tre mia. kr. og Jacob Gudmund Olsen, arving til designselskabet Gubi.

5
Kommentar: Morten Bødskov er røget ned i et skattehul

Problemerne i det danske skattevæsen vil ingen ende tage, og derfor er skatteminister Morten Bødskov (S) – ligesom sine forgængere – løbet ind i vanskeligheder med at vende den synkende skude om.

Derfor modtager ministeren i mandagens avis et par gode råd fra Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen: Lyt nu til eksperterne, fagbevægelserne og ikke mindst de mennesker, som skatterne rammer, så vi kan få styr på aktie-, generationsskifte- og boligskat, hedder det.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Andreas Østerheden fra Nordea fremhæver her tre forhold, som investorerne skal holde øje med i dag:

• Vi går en travl uge i møde med både vigtige nøgletal, centralbankmøder og politiske begivenheder. Ikke mindst fortsætter regnskabssæsonen, hvor godt 40 pct. af de amerikanske selskaber har fremlagt tal indtil videre, og det har været langt bedre end frygtet. I dag vil fokus være på den amerikanske IT-gigant Alphabet (Google), som aflægger regnskab. Der har i de tidlige morgentimer også været regnskab fra storbanken HSBC.

• Selvom mange investorer nok føler, at Brexit har fået rigeligt opmærksomhed de seneste uger, vil man det til trods kunne følge afstemningen i Underhuset om, hvorvidt der skal udskrives parlamentsvalg i Storbritannien. Vi tror at sandsynligheden for et nyt valg i Storbritannien er stor og vil ske inden den foreslåede deadline for transitionsaftalen i slutningen af januar 2020, nok i december.

• På nøgletalsfronten vil vi holde øje med væksten i pengemængden i eurozonen målt ved det bredere mål M3. Senere på dagen vil der komme en række aktivitetsindeks fra både Chicago Fed og Dallas Fed. Begge vil give en indikation af aktiviteten i økonomien i USA.

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i procent.

Aktier Asien

Japan Nikkei 225 +0,3 pct.
Hongkong Hang Seng +1,2 pct.
Kina Shanghai Composite +0,7 pct.
Taiwan Taiex +0,1 pct.
Sydkorea Kospi +0,4 pct.

Indeksværdi kl. 5.30.