Business-overblik: Banker advarer mod vild eufori på aktiemarkedet – »Folk tror ikke, det kan gå galt. Men det kan jeg love dig, at det kan«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Bronzestatuen ved navn »Fearless Girl« foran New York Stock Exchange. Helt så frygtløse bør investorerne ikke være for tiden, lyder advarslen fra flere bankstrateger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Efter det, der for mange har været en ekstra lang weekend, skal vi i dag omkring en omfattende udskiftning af ledelseslaget i Danmarks største virksomhed, en højspændt retssag, der indledes i dag, samt en grøn revolution i Rockwool.

Vi begynder med et kig på aktiemarkederne, hvor flere bankstrateger mener, at der kan være problemer på vej.

Hør Berlingskes morgenpodcast her:

»Folk tror ikke, det kan gå galt«

En cocktail af solide regnskaber, udsigt til mere finanspolitisk stimulans, et globalt økonomisk opsving og en ultralempelig pengepolitik har fået aktiemarkederne til at boble over af optimisme. Faktisk er mange investorer overbevist om, at det ikke kan gå galt. Det skriver Finans.

Så bundfæstet en tro på, at alt vil fortsætte med at stige, er normalt et tegn på, at det er problemer på vej. Det påpeger strateger fra Nykredit og Danske Bank.

»Uanset hvad der kommer af nyheder og nøgletal, rykker det bare ikke rigtig ved noget. Folk er meget optimistiske lige nu,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, til Finans.

I Danske Bank anbefaler strateg Lars Skovgaard Andersen i stigende grad sine kunder at gøre sig klar til en korrektion.

»Aktiemarkedet har været en pengemaskine de seneste år. Folk tror ikke, at det kan gå galt. Men det kan jeg love dig, at det kan,« siger han til Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Beskyldningerne fyger forud for højspændt retssag

Banen er mandag morgen kridtet op til en heftig holmgang i retten, når Bech-Bruun klokken ni tørner sammen med Advokatnævnet og Skatteministeriet i Østre Landsret i en sag, der har sit udspring i udbytteskandalen. Det skriver vi her på Berlingske Business.

Retsdokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i, viser, at det fyger med beskyldninger om »rene efterrationaliseringer«, »juridisk kassetænkning«, »at der regnes baglæns«, ligesom der tales om »svindlerens advokat«.

Bech-Bruun har forsøgt at få udskudt retssagen, som tager hul på en anden og langt større sag med potentiale til at overskygge den egentlige sag.

Anledningen til det juridiske sværdslag er en strid om fire Bech-Bruun-partneres habilitet – eller mangel på samme – i forbindelse med udarbejdelsen af en uvildig advokatundersøgelse vedrørende Skats udbetaling af refusioner af udbytteskat.

Sagen har imidlertid diskret vokset sig større end dette: En erstatningssag med krav om næsten 1,2 milliarder kroner er af Skatteministeriet og husadvokaten, Kammeradvokaten, blevet lempet ind i sagskomplekset og truer med at overskygge habilitetssagen.

Med andre ord ser sagerne, der begge udspringer af skandalen om udbyttesvindel, ud til at kunne smelte sammen til én stor sag.

Mærsk har udskiftet to af tre topledere

Vi fortsætter til Danmarks største virksomhed, A.P. Møller – Mærsk, hvor ledelseslag er under hastig forandring. Lige under direktionen er to af tre personer blevet hyret ind for nylig, og tusindvis af Mærsk-ansatte skal vænne sig til nye ansigter. Det skriver Børsen.

Vincent Clerc, direktør for Ocean & Logistics, fortæller til avisen, at forandringerne i høj grad har fokus på at placere mere magt hos lokale regions- og landechefer:

»Vi levede i lang tid i en verden, hvor vi som konglomerat havde en stærk styring fra hovedkvarteret med stærke signaler om, hvordan det hele skulle fungere. I dag er vi som en fokuseret virksomhed drevet af kundernes behov, og det betyder, at vores rolle i hovedkvarteret mere er at støtte udviklingen i de enkelte lande frem for at sætte tonen.«

»Det er en stor forandring, og for mange af vores kolleger, der har været i Mærsk i et stykke tid, er det en stor kulturrevolution, som vi skal støtte dem i,« siger Vincent Clerc til Børsen.

Rockwool nedbringer CO2-udledning med grønne vulkaner

Når Rockwool smelter sten om til den stenuld, som mange danskere bruger som isolering, udledes store mængder CO2. Så mens det har været klimavenligt at isolere sit hjem eller sin virksomhed, har det samtidig været stærkt klimaforurenende at fremstille produkterne til det.

Dette har Rockwool nu gjort op med, skriver vi her på Berlingske Business.

Med et hold på 50 ingeniører, der har arbejdet i fem til seks år på opgaven, har Rockwool bygget grønne vulkaner.

»Når vi laver stenuld, smelter vi sten ligesom i en vulkan. Det er lykkes os at designe nye smelteovne, som bliver opvarmet med elektricitet eller biogas. På den måde får vi et CO2-frit flow i vores vulkan,« siger Jens Birgersson.

Derfor kunne Rockwool ved årsskiftet meddele, at selskabet har formået at reducere sin udledning af drivhusgasser med 70 procent i hele Norden og med mere end 70 procent i Danmark.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre forhold, investorerne bør være opmærksomme på i dag:

  • Ørsted fik sig en ordentlig kurssnitter på sidste uges sidste børsdag. Aktien faldt med 6,7 procent efter et regnskab, som blev skæmmet af kabelproblemer. År til dato er aktien faldet med 27,45 procent. 1. januar tiltrådte Mads Nipper som ny direktør, og investorerne er spændte på, om han kan genfinde investorernes tillid. På den ene side er der store muligheder i den grønne omstilling. På den anden side bliver konkurrencen intensiveret. Får aktien lidt oprejsning i dag?
  • De asiatiske aktiemarkeder følger fredagens amerikanske tendens ned. På trods af udsigten til en lettere positiv amerikansk åbning, undgår danske aktier næppe en let negativ åbning
  • De amerikanske regnskaber har været gode, og indtil videre er det samme billede, som de danske investorer er blevet præsenteret for. Kommer der flere af de gode og positive overraskelser, når en række af de allerstørste selskaber som for eksempel Novo Nordisk og Vestas aflægger regnskaber senere i denne uge?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag

Dow Jones: -0,54 procent
S&P 500: -0,72 procent
Nasdaq: -0,85 procent

Asien – Indeks mandag kl. 06.30

Japan Nikkei: -0,83 procent
Hongkong Hang Seng: -1,48 procent
Kina CSI: -0,81 procent