Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med krisen i bakspejlet, skarpere iværksætterprojekter og forbedret skattevilkår tegner en lysere fremtid for de formuende danskere, der investerer i opstartsvirksomheder.
En ny undersøgelse af de københavnske business angels afslører, at de hver har investeret op mod 1 mio. kr. i vækstiværksættere sidste år. Ifølge en ekspert på området vidner det om et vendepunkt for de danske business angels.
»Alt aktivitet gik helt i stå i 2008 og appetitten til at investere risikovillig kapital var meget lav. Det førte til kapitaltørke og mange ambitiøse iværksættere gik forgæves. Nu er der ved at ske noget igen, og når jeg færdes blandt investorerne hører man langt mere optimistiske toner end tidligere,« forklarer Søren Hougaard, der er adjungeret professor på Copenhagen Business School, og selv business angel.
Han vurderer, at business angels aktiviteterne formentlig vil stige de kommende år, hvilket er set i lyset af, at regeringen fra 1. januar i år skrottede dele af den blandt investorer forhadte iværksætterskat, som beskatter avancer i porteføljeselskaberne.
»Den her form for investeringer har noget med folks formue at gøre. Går det godt på børserne og har vi stabile ejendomspriser, så er der blandt de mere velstående overskud til at investere. Vi oplever i flere af netværkerne over hele landet, at der igen kommer mange nye medlemmer,« forklarer han.
Underbelyst område
Den nye undersøgelse er foretaget netværket Business Angels Copenhagen, hvor der er besvarelser fra 40 ud af 60 medlemmer af netværket. Den viser, at business angels i gennemsnit har ejerandel i cirka fem virksomheder med en gennemsnitlig omsætning på over 20 mio. kr. Samtidig har de virksomheder, som investorerne er aktive i, 25 ansatte i gennemsnit. Sidste år blev der foretaget 56 pct. nyinvesteringer, mens 44 pct. var opfølgningsinvesteringer i virksomheder.
Business angels i Danmark er et relativt underbelyst område, og der er tidligere ikke lavet mange undersøgelser. Derfor er det også vanskeligt at sætte tal på, hvor mange af den her form for investorer, der findes i landet.
Den tidligere Erhvervs- og Byggestyrelse vurderede i 2009, at der befinder sig et sted mellem 1000 og 3350 danske business angels. DVCA, der er brancheforening for venturebranchen, kapitalfonde og business angels, har forsøgt sig med et forsigtigt estimat på 1000 business angels på landsplan, og konkluderer dermed at »englene« sidste år leverede investeringer for 1 mia. kr. til danske virksomheder.
Søren Hougaard, vurderer at der er tale om et meget forsigtigt estimat, og det er med stor sandsynlighed er det dobbelte.
Fjerner torne
Hos DVCA er direktør Jannick Nytoft tilfreds med niveauet af investeringer og vurderer, at det er ganske pænt set i lyset af iværksætterskatten, der de seneste to år har ramt incitamentet for at investere i nye virksomheder.
»Udgangspunktet for business angels er vækstvirksomheder, og dem vil vi som samfund gerne have flere af. Det, vi kan se med den her undersøgelse, er netop, at business angels har en massiv betydning for det her segment,« siger han.
Han glæder sig også over udsigten til, at avancebeskatningen nu er væk, men peger dog på, at sidst torn fra iværksætterskatten, stadig mangler at blive trukket ud.
»Fjernelsen af avancebeskatningen har løste 80 pct. af problemet, men de resterende 20 pct. problemer i form af beskatning af udbytte står tilbage. Og skal vi for alvor se flere investeringer, skal den del væk,« vurderer Jannick Nytoft.