Bureaukrati og ledighed presser i jobcentre

Bureaukratiet på jobcentrene er så stort, at det giver problemer for de mange ledige, som forventes at strømme til centrene indenfor det nærmeste år.

Foto: Scanpix. Der vil være lang kø foran jobcentrene i fremtiden, spår eksperter.
Læs mere
Fold sammen
Sammenfald af for meget bureaukrati og stigende arbejdsløshed vil presse jobcentrene indenfor den nærmeste fremtid, skriver HK Kommunal.

Ifølge DI, Dansk Industri, vil ledigheden inden udgangen af 2010 være på 100.000 mennesker.

Christian Grønnemark, formand for HK/ Kommunals beskæftigelsesudvalg, er bekymret for udviklingen.

”Vi skal ført nu have de uheldige konsekvenser af den internationale finanskrise. Det betyder, at presset på landets jobcentre i hvert fald bliver fordoblet. Det vil sige, at vi har endnu mere behov for at tage imod arbejdsløshedskøer.”

Stigningen i arbejdsløse kolliderer med en stigende mængde papirarbejde. Ifølge en undersøgelse fra Deloitte, bruger sagsbehandlerne 77 procent af deres tid på bureaukrati som for eksempel registrering og journalisering. Kun 23 procent af tiden bruger de på at få borgerne i arbejde. Fra marts 2007, påbegyndte Beskæftigelsesministeriet i samarbejde med Deloitte et projekt, der skulle afbureaukratisere jobcentrene.

Både Christian Grønnemark og Bettina Post, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening, mener, at projektet er gået i stå.

"Det går alt, alt for langsomt med afbureaukratiseringsprojektet, og imens vi venter, er det gået i den stik modsatte retning, fordi der er kommet endnu flere regler til. Folk havde faktisk høje forventninger til det her, men nu har medarbejderne helt opgivet at tro på, at det nogensinde bliver bedre."