Budkrig om mobilgigant afgjort

Frankrigs største kabel-TV-selskab køber landets næststørste teleselskab og giver dermed industrikoncernen Bouygues en lang næse, mens mobilkrigen raser i landet og udhuler selskabernes indtægter.

Den fransk-israelske forretningsmand Patrick Drahi, som er bestyrelsesformand for og medstifter af Frankrigs største kabel-TV-selskab Numericable, fik sejren i hus, da han i weekenden fik lov til at købe landets næststørste teleselskab, SFR. Arkivfoto: Philippe Wojazer, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW WONG

Trods en forhøjelse af tilbuddet i sidste øjeblik måtte den franske Bouygues-koncern indkassere et nederlag og se byttet forsvinde i hænderne på ærkerivalen, da Frankrigs næststørste mobilselskab, SFR, i weekenden blev solgt til landets største kabel-TV-selskab Numericable.

Mediekoncernen Vivendis bestyrelse valgte at sige ja til Numericables tilbud på 13,5 millioner euro i kontanter plus en 20 procents ejerandel i det nye, samlede selskab, og dermed løber Numericables Patrick Drahi med sejren efter en månedlang kamp, mens hans milliardærkollega Martin Bouygues står tilbage med Frankrigs tredjestørste mobilselskab - ganske som før opkøbskampen begyndte.

»Den danske syge« plager

Vivendi valgte at sælge ud, efter at det franske telemarked har mærket »den danske syge«, som den hårde mobilkamp i Danmark er blevet kaldt ude i verden, hvor den har fået nakkehårene til at rejse sig på de gamle telekæmper, som må opleve, at deres indtjening udhules af lavprisselskaber. I Frankrig var det tilkomsten af Iliad, som satte gang i frasalget af SFR.

Frankrig er Europas tredjestørste telemarked efter Tyskland og Storbritannien.

Bouygues-koncernen fik ellers opbakning fra den franske regerings industriminister Arnaud Montebourg, som i slutopgøret talte for, at Bouygues burde løbe med sejren. Vivendi valgte dog at optage forhandlinger med Numericable, og Bouygues-koncernens forhøjede tilbud bidrog ikke til at ændre på noget. Lørdag blev Numericable valgt som køber, fordi buddet var »det mest afbalancerede«.

Lover ikke at skære ned

Både Numericable og Bouygues havde lovet at bevare arbejdspladser, hvilket ligger den franske regering stærkt på sinde. Arnaud Montebourg, som i den seneste regeringsrokade er blevet økonomiminister, sagde i en kommentar, at regeringen vil være »årvågen« for at sikre, at løfterne om at fastholde arbejdspladser holdes.Med købet af SFR kan Numericable skabe en egentlig telegigant med mulighed for at sælge hele den samlede pakke med telefoni, TV og internetforbindelser - noget, som i stigende grad efterspørges af kunderne, som ikke gider at rode rundt mellem forskellige udbydere men forventer at kunne købe en samlet pakke, hvor alting virker på tværs, og hvor de samtidig sparer penge.

Selv om SFRs overskud er blevet halveret siden 2011 til 1,07 milliarder euro sidste år, udgjorde SFR stadig over halvdelen af Vivendis salg og overskud i 2013.