Buddhistisk IT-topchef med succes

50 år: Claus Thorsgaard er en veteran i den danske og internationale IT-verden, og det tillægger han i høj grad sin anderledes ledelsesstil.

Claus Thorsgaard har kun stået i spidsen for IT-selskabet Conscia, som for en måned siden blev solgt for tre milliarder kroner, igennem det seneste år. Foto: Conscia Fold sammen
Læs mere

For halvanden måned siden blev han solgt sammen med den virksomhed, som han har stået i spidsen for nærmest præcis et år. Det har Claus Thorsgaard, som fylder 50 år 17. april, prøvet før, for han er efterhånden veteran i den danske IT-verden.

Conscia, hvor han siden april 2018 har været administrerende direktør, leverer IT-infrastruktur – netværk, datacentre og sikkerhedsudstyr – og har kontorer i Danmark, Sverige, Norge og Holland. 1. marts i år blev Conscia solgt til kapitalfonden Nordic Capitaln for tre milliarder kroner af den danske kapitalfond Axcel, der i sidste uge også solgte IT-koncernen EG for 3,7 milliarder. Igen fulgte Claus Thorsgaard med, nu med målet at øge omsætningen fra to til fem milliarder inden for de kommende år.

Partner som 31-årig

Der har hele karrieren været fart på. Som 31-årig blev han i 1999 yngste partner i revisionsselskabet Ernst & Young, hvor han kom til i 1995, året efter var han salgsdirektør i IT-selskabet Ementor, og som 34-årig overtog han posten som administrerende direktør i selskabet. Her røg han dog ud i 2005, da Ementor blev en del af Atea-koncernen, men fik straks job hos den tyske Siemens-koncern med ansvar for salg og markedsføring i Siemens Business Services.

1. juni 2007 rykkede han ind som salgsdirektør i det danske IT-selskab Maconomy, hvor han tre måneder senere blev daglig driftsdirektør og fik ansvaret for kontorerne i mange lande. Da Maconomy i juli 2010 blev solgt til amerikanske Deltek, fortsatte han ud i verden som global salgsdirektør med ansvar for flere end 60 lande med base i storbyen Boston og dermed som en af de højest placerede danskere i den amerikanske softwarebranche.

Selv mener han, at karrieren er blevet hjulpet af, at han er buddhist og altså har dyb interesse for den buddhistiske filosofi, som ikke går ud på at sælge budskabet, men om sætte menneskelige værdier i centrum.

»Meget af mit lederskab er påvirket af det. Jeg plejer at sige, at ledelse handler om at sætte en retning, skabe vejen derhen og træde væk og lade folk gøre det. Det gør man ved at inspirere og vise tillid,« sagde han sidste år til netmediet IT-Watch, kort efter at han var kommet tilbage til Danmark for at overtage roret i Conscia efter en anden af IT-verdenens veteraner, Mogens Bransholm, som gennem ti år havde gjort selskabet stort.

Den linje har Claus Thorsgaard fortsat, senest med opkøbet for en måned siden af sin slovenske kollega NIL i Ljubljana med 200 medarbejdere.

Maraton på bare fødder

Inden han kom i gang med karrieren, nåede Claus Thorsgaard et halvt år som fisker på Færøerne og et halvt år som studerende i Guatamala, hvor han skrev om den økonomiske udviklings pres på indianerne, og flere rygsækrejser i Asien.

Han har siden 2004 været sagkyndig dommer ved Sø- og Handelsretten i København og blev i 2015 Ridder af Dannebrogsordenen.

I fritiden løber Claus Thorsgaard – på bare tæer. Han har gennemført flere maraton- og halvmaratonløb sammen med sin hustru, Mette, som er datter af transportkoncernen DSVs tidligere topchef Kurt Larsen, og parrets tre døtre på nu 21, 18 og 18 år. Mange rejser fra hjemmet på Norgesmindevej i Hellerup er gået til Indien, men også sommerhuset i Tisvildeleje bliver flittigt besøgt.