Bryggerier i offensiv mod vinafgifter

Ikke nok med, at den danske bryggeriindustri er presset af et faldende dansk ølmarked. En skævhed i afgifterne på henholdsvis øl og vin er med til at forværre industriens udfordringer til fordel for vin.

Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udover det uhensigtsmæssige pres på danske arbejdspladser er der den negative effekt på folkesundheden, påpeger bryggeriernes interesseorganisation Bryggeriforeningen. Det skriver dagbladet Børsen.

Læs også: Bryggerier betaler Folketingets Øl Laug

»Vi har en udvikling, hvor flere og flere danskere drikker vin. Det er forkasteligt, at dansk øl udsættes for urimelig konkurrence via vores eget afgiftssystem,« siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Nye tal indsamlet af Bryggeriforeningen viser, at 43,8 pct. af den alkohol, som danskerne drak i 2009 stammer fra vin, mens 39,5 pct. stammer fra øl. Det danske forbrug af de to typer drikkevarer tippede faktisk allerede i 2008 til vinens fordel, men det er først nu, at forskellen er så stor, at den ikke bare kan tilskrives statistiske usikkerheder.

Læs også: Kinesiske bryggeriarbejdere raser igen mod Carlsberg

Den nedadgående trend på det danske ølmarked forstærkes ifølge bryggerierne af det danske skattesystem. De danske alkoholafgifter er nemlig skruet sådan sammen, at vin beskattes mindre hårdt end øl.

Mens al øl beskattes præcis for den alkoholprocent, hver enkelt øl indeholder, beskattes vin efter satser i forskellige procentklasser.