Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efter fire år med problemer i Kina gør Bruuns Bazaar klar til en ny offensiv på det svære marked.
Den danske modevirksomhed vil åbne 170 butikker i Kina inden udgangen af 2019, og allerede i 2015 vil de første 21 butikker være klar til at modtage kinesiske kunder. Den nye ekspansionsplan er et forsøg på at genrejse sig på det attraktive kinesiske marked efter en uheldig start i landet.
»Vi er som virksomhed nødt til at kigge derhen, hvor der er vækst, og det er der i Kina. Købekraften er voldsomt stigende, og der er kunder, som er meget interesseret i vestlige mærker. Derfor vil vi kæmpe hårdt for at få succes i Kina,« siger Teis Bruun medstifter af Bruuns Bazaar.
Rettigheder spændte ben
Selskabet ville have åbnet sine første butikker i Kina allerede for fire år siden, men fik sig et par ubehagelige overraskelser.
Bruuns Bazaar havde ikke styr på sine varemærkerettigheder i landet, hvilket spændte ben for lanceringen. Ovenikøbet faldt aftalen med selskabets kinesiske partner fra hinanden, da varemærketvisten spidsede til. Det blev derfor kun til en enkelt butik i Hong Kong. Nu er partneren fortid. Bruuns Bazaar har fundet sig en ny kineser med gode papirer, og varemærkerettighederne er købt tilbage. Så der er styr på biksen, forsikrer Teis Bruun.
Andre danske virksomheder som IC Companys og Hummel har også forsøgt sig i Kina og er blevet sendt hjem med en syngende kinesisk lussing. Mens IC Companys ikke fik tilpasset sine designs og størrelser hurtigt nok til de kinesiske kunder, gik det lige modsat for Hummel. Den danske sportsvirksomhed solgte licensrettigheder til Hummel-navnet til en kinesisk partner. Han tog sig derefter alt for store friheder til at sætte Hummels logo på skjorter og jeans, som lå for langt fra Hummels designlinje.
Også Bruuns Bazaar har besluttet sig for at sælge licensrettigheder til sin kinesiske partner. Det betyder, at han kommer til at stå for produktion og produktionsstyring af en stor del af tøjet. Men der er klare grænser for, hvor anderledes tøjet i de kinesiske butikker må blive fra de europæiske butikkers.
»Vi har stadig retten til at bestemme linjen for designet. Tilmed har vi en aftale om, at cirka 20 procent af tøjet skal være europæisk baseret, mens resten kan være produceret af licenshaveren,« siger Teis Bruun og tilføjer:
»Det skal være med til at sikre, at der er en genkendelighed i tøjet i de kinesiske og danske butikker. Kineserne rejser jo en del og skal ikke føle, at de ser noget helt andet i de danske butikker.«
Efter fire års forsøg på at komme i gang i Kina har Bruuns Bazaar gjort sig flere erfaringer med, hvad der skal til for at få succes i landet. Først og fremmest skal man finde sig en partner med lokalt kendskab. Samtidig skal han kunne bevise, at han tidligere har gjort det godt inden for detailhandel. Tilmed skal man sikre sig, at man har relativt meget kapital at investere i Kina.
For det er hamrende dyrt at komme ind i de rigtige shoppingcentre. Sidst men ikke mindst skal man ifølge Teis Bruun sikre sig, at ens partner har gode forbindelser og netværk, som kan hjælpe én, når det hele er ved at ramle.
Følg også Berlingskes dækning af Copenhagen Fashion Week på vores særlige site om modeugen.