Brugsen skal sikre ordentlige internetforbindelser til naboerne

Coop får lagt fibernetforbindelser til 1.050 butikker i hele Danmark. Dermed kan mange lokale, som har kæmpet med langsomt Internet, få en hjælpende hånd.

Coop har bestilt fiberforbindelser til 1.050 butikker i Danmark - det kan hjælpe naboerne til også at få bedre internetforbindelser. Arkivfoto: Coop Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal den lokale brugs bringe internetforbindelser i høj hastighed ud til store dele af Danmark.

Coop, der blandt andet ejer brugserne, vil nemlig få lagt fiberforbindelser ud til 1.050 butikker i hele Danmark, og når først den forbindelse er lagt i jorden, vil det blive nemmere for andre, der bor i områderne, også at blive koblet på hovedforbindelsen.

Coop har indgået aftale med Nianet, der ejes af 14 energiselskaber og primært leverer internetforbindelser til virksomheder. Aftalen indebærer, at der kommer fibernet i mange, mindre befolkede områder. De første Coop-butikker skal kobles på i løbet af kort tid.

Nu kommer kablerne

»Med denne aftale har vi taget et væsentligt skridt mod fremtidens Coop, hvor vi kommer til at tilbyde vores medlemmer og kunder mange nye løsninger, der vil gøre deres hverdag lettere, f.eks. i form af Coop Medlem-appen, som flere hundredtusinde allerede har downloadet på deres smartphone,« siger Coops teknologidirektør, Kræn Østergård Nielsen, om aftalen.

Coop vil få lagt forbindelser på mindst 100 megabit ud til hver butik, og det spillede ind i valget af leverandør, at Nianet er forbrugerejet, sådan som Coop også selv er.

Det er dyrt at grave kabler ned, og derfor sætter elselskaberne typisk først nøglen i gravemaskinen, når tilstrækkeligt mange i et område på forhånd binder sig til at købe internetforbindelser. Med Coops aftale vil der nu blive lagt fiberforbindelser i også mange mindre bysamfund, som ikke nødvendigvis står først på listen over, hvor elselskaberne planlægger at grave.

Nianet: Kæmpe løft til yderområder

Fiberforbindelserne kan foruden Internet levere TV og telefoni. Fiberforbindelserne er i stand til at levere højere hastigheder end det landsdækkende fastnet og kabel-TV-nettene. Forbindelser via mobilnettene er billigere at etablere, fordi der ikke skal graves, men hastighederne og kapaciteten når ikke op i samme størrelse som fibernettene.

Rasmus Helmich, der er administrerende direktør for Nianet, er rigtigt glad for aftalen, hvis økonomiske omfang ikke er oplyst.

»Med dette projekt kan vi give et kæmpe løft til yderområder, som mange steder i dag plages af meget dårlige netforbindelser,« siger han i en kommentar.